Η άγνωστη πόλη κράτος της Αρχαίας Ελλάδας που βρίσκεται πίσω από το λατινικό αλφάβητο

Υπήρχαν πολλές λιγότερο γνωστές πόλεις-κράτη στην αρχαία Ελλάδα, πέρα από τις διάσημες όπως η Αθήνα, η Σπάρτη, η Κόρινθος και η Θήβα.

Π.χ. τα Άβδηρα (Θράκη) ήταν η πατρίδα του Δημόκριτου και του Πρωταγόρα και ήταν μια ισχυρή ιωνική αποικία αλλά αργότερα παρακμάζει.

Η Ολύνθος (Χαλκιδική) υπήρξε σχυρή πόλη της Χαλκιδικής που καταστράφηκε από τον Φίλιππο Β’ το 348 π.Χ. Είχε πρωτοποριακό ρυμοτομικό σύστημα (ορθογώνιο πολεοδομικό σχέδιο).

Η Ελίκη

(Αχαΐα) ήταν μια ισχυρή πόλη της Αχαϊκής Συμπολιτείας αλλά το 373 π.Χ. καταποντίστηκε από σεισμό και τσουνάμι.

Η Λευκάς (Ιόνια Νησιά) ήταν νησιωτική πόλη-κράτος, με δικό της νόμισμα και είχε ρόλο στους Περσικούς Πολέμους.

Η Κύμη (Εύβοια) ήταν μια από τις αρχαιότερες ελληνικές αποικίες και θεωρείται “μητέρα” της Νάπολης στην Ιταλία.

Η Κύμη ήταν μια σημαντική αλλά λιγότερο γνωστή αρχαία ελληνική πόλη-κράτος στην Εύβοια. Θεωρείται μια από τις αρχαιότερες ελληνικές αποικίες και είχε μεγάλη επιρροή στον αρχαίο κόσμο.

Υπήρχε ήδη από τους μυκηναϊκούς χρόνους (~12ος αιώνας π.Χ.) και ίδρυσε πολλές αποικίες στη Δύση, όπως την Κύμη της Ιταλίας (Cumae, ~8ος αιώνας π.Χ.), η οποία ήταν η πρώτη ελληνική αποικία στη Δύση και τη Νάπολη (Neapolis), που προήλθε από τη μεταγενέστερη επέκταση της Κυμαίας αποικίας στην Ιταλία.

Η Κύμη της Ιταλίας βοήθησε στη διάδοση του ελληνικού αλφαβήτου στους Ετρούσκους και τους Ρωμαίους, επηρεάζοντας τελικά το λατινικό αλφάβητο.

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα