Η δήλωση του Ίλον Μασκ για τα F-35 που θέλουν να εξαφανίσουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Την ώρα που η Ελλάδα πρόκειται να παραλάβει  20 αμερικανικά F-35 από  το 2030, ο Ίλον Μασκ τα χαρακτηρίζει παρωχημένα! Γιατί όμως ο δισεκατομμυριούχος και μέλος της Κυβέρνησης αποκαλεί το θεωρητικά πιο προηγμένο μαχητικό του κόσμου «παρωχημέν0»;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Economist, o Μασκ, στον οποίο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανάθεσε να μειώσει

τις ομοσπονδιακές δαπάνες, επέκρινε το μαχητικό αεροσκάφος F-35, χαρακτηρίζοντάς το ξεπερασμένο στην εποχή των drones.

Ο νοτιοαφρικανικής καταγωγής επιχειρηματίας υποστήριξε ότι τα επανδρωμένα αεροσκάφη είναι δαπανηρά και επικίνδυνα, ενώ τα επαναχρησιμοποιήσιμα drones είναι το μέλλον του πολέμου.

Πάντως ο ειδικός επί των θεμάτων άμυνας Μάουρο Γκίλι αντέκρουσε τις απόψεις του Μασκ, δηλώνοντας ότι τα ηλεκτρονικά του F-35 αυξάνουν το κόστος του και παρέχουν στρατηγικά πλεονεκτήματα που αναγκάζουν τους αντιπάλους να διαθέσουν πόρους για αντίμετρα.

Σε μια σειρά αναρτήσεων στην πλατφόρμα του Χ (πρώην Twitter), ο Μασκ επέκρινε την εξάρτηση από επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη, χαρακτηρίζοντάς τα ξεπερασμένα σε σύγκριση με τα drones.

“Τα επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη είναι ούτως ή άλλως ξεπερασμένα στην εποχή των drones. Απλώς θα σκοτωθούν πιλότοι”, έγραψε ο Μασκ, υποστηρίζοντας ότι οι μη επανδρωμένες τεχνολογίες θα μπουν στο επίκεντρο της αεροπορικής μάχης.

Ο Μασκ κριτίκαρε έντονα το F-35, το μαχητικό επόμενης γενιάς της Lockheed Martin που βρίσκεται σε υπηρεσία από το 2015. Το αεροσκάφος είναι ευρέως αναγνωρισμένο για τις υπερσύγχρονες ικανότητές stealth, όμως όπως φαίνεται δεν ικανοποιεί τον μίστερ Τέσλα.

The F-35 design was broken at the requirements level, because it was required to be too many things to too many people.

This made it an expensive & complex jack of all trades, master of none. Success was never in the set of possible outcomes.

And manned fighter jets are… https://t.co/t6EYLWNegI

— Elon Musk (@elonmusk) November 25, 2024

«Ο σχεδιασμός του F-35 είχε ξεφύγει επειδή το σκάφος χρειαζόταν να γίνει πάρα πολλά πράγματα για πάρα πολλούς ανθρώπους. Αυτό το κατέστησε να είναι πολύ ακριβό και πολύπλοκο», ήταν μια από τις αναρτήσεις του στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε άλλη ανάρτηση, ο Μασκ μοιράστηκε ένα βίντεο με με drones να πετούν σε συντονισμένο σχηματισμό, σχολιάζοντας: «Εν τω μεταξύ, κάποιοι ηλίθιοι εξακολουθούν να κατασκευάζουν επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη όπως το F-35».

Το άρθρο του Eoconomist συνεχίζει λέγοντας οτι παρά την κριτική, το F-35 έχει υιοθετηθεί ευρέως διεθνώς. Χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Φινλανδία και η Ρουμανία έχουν πρόσφατα υπογράψει συμφωνίες για την απόκτηση του αεροσκάφους. Οι υποστηρικτές του αναφέρουν την ευελιξία και τα προηγμένα χαρακτηριστικά του, αλλά οι επικριτές του συχνά τονίζουν το υψηλό κόστος ανάπτυξης, τα λειτουργικά έξοδα και τις προκλήσεις προγραμματισμού του.

Εδώ εμείς να συμπληρώσουμε οτι σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, η Ελλάδα πρόκειται οι παραλαβές των 20 F–35 θα ξεκινήσουν το 2028, με τα πρώτα τέσσερα να παραμένουν μέχρι το 2030 στις ΗΠΑ για εκπαιδευτικούς σκοπούς, και υπολογίζεται να ολοκληρωθούν το 2033.

Η δήλωση του Ίλον Μασκ για τα F-35 που θέλουν να εξαφανίσουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Το κόστος τους χωρίς τα όπλα που θα αποτελέσουν άλλο πρόγραμμα, υπολογίζεται στα 3,7 δισ. δολάρια. Επίσης το το 2019, η εταιρεία κατασκευής τους Lockheed Martin, ανέφερε ότι το κόστος αγοράς για την παραλαβή του το 2020 ήταν 77,9 εκατομμύρια δολάρια για το F-35A, 101,3 εκατομμύρια δολάρια για το F-35B και 94,4 εκατομμύρια δολάρια για το F-35C.

Στο μεταξύ ο Μάουρο Γκίλι, ανώτερος ερευνητής που ειδικεύεται στη στρατιωτική τεχνολογία και τη διεθνή ασφάλεια στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) στη Ζυρίχη, αμφισβήτησε έντονα τους ισχυρισμούς του Μασκ.

«Τόσες πολλές λανθασμένες τοποθετήσεις εδώ», έγραψε στο στο X. «Αυτό που κάνει το F-35 ή το B-21 ακριβό είναι το λογισμικό και τα ηλεκτρονικά, όχι ο πιλότος από μόνος του… κάτι που είναι σημαντικό γιατί ένα επαναχρησιμοποιούμενο drone θα χρειαζόταν να πάρει όλα αυτά τα φανταχτερά ηλεκτρονικά ενός F-35, που είναι ακριβό».

Επίσης ο Γκίλι εξήγησε ότι τα drones δεν θα εξαλείψουν πλήρως το κόστος που σχετίζεται με την προηγμένη αμυντική τεχνολογία . Επεσήμανε επίσης τις στρατηγικές επιπτώσεις της ύπαρξης του F-35.

«Με το να υπάρχουν απλώς, τα F-35 και το B-1 αναγκάζουν τη Ρωσία και την Κίνα σε στρατηγικές επιλογές που δεν θα έπρεπε να κάνουν διαφορετικά (δηλαδή κονδύλια του προϋπολογισμού)», εξήγησε.

This is to say, by simply existing, the F-35 and the B-1 force Russia and China into strategic choices they would not have to make otherwise (i.e., budget allocations). Even if Musk were right (and he is not), deleting the programs would relax these constraints on them.

— Mauro Gilli (@Mauro_Gilli) November 25, 2024

Πηγή geostratigika.gr

Αλέξανδρος Κωτάκης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα