Η Ελληνίδα ηθοποιός που λέγεται ότι δολοφονήθηκε από σκευωρία συναδέλφων της

18:08 7/2/2025 - Πηγή: Sportime

Η Ελένη Παπαδάκη γεννήθηκε το 1908 στην Αθήνα και από μικρή ηλικία έδειξε το σπάνιο ταλέντο της στην υποκριτική. Σε μια εποχή όπου το ελληνικό θέατρο ανθούσε, εκείνη ξεχώρισε για την εκφραστικότητα, την ένταση και το μεγαλείο της ερμηνείας της. Οι κριτικοί την αποκαλούσαν διάδοχο της Κυβέλης και συγκρίνονταν με τις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές ηθοποιούς της εποχής.

Το κοινό την λάτρευε, αλλά η επιτυχία της δεν έγινε δεκτή με τον ίδιο ενθουσιασμό από όλους

τους συναδέλφους της. Ο καλλιτεχνικός χώρος μπορεί να είναι σκληρός, και η άνοδος μιας νέας πρωταγωνίστριας συχνά συνοδεύεται από φθόνο και αντιπαραθέσεις.

Οι πολιτικές εντάσεις και η στοχοποίησή της

Η περίοδος της Κατοχής (1941-1944) ήταν γεμάτη δοκιμασίες για την Ελλάδα. Οι πολιτικές εντάσεις δεν άφησαν ανεπηρέαστο τον κόσμο του θεάτρου. Η Παπαδάκη φέρεται να είχε επαφές με τον κατοχικό πρωθυπουργό Ιωάννη Ράλλη, μια σχέση που έπαιξε ρόλο στη μετέπειτα στοχοποίησή της. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν πηγές που αναφέρουν ότι αξιοποίησε αυτές τις διασυνδέσεις για να βοηθήσει αντιστασιακούς να γλιτώσουν από διώξεις.

Όμως, στα μάτια της αριστερής πτέρυγας του θεατρικού κόσμου, η σχέση της με τις κατοχικές αρχές θεωρήθηκε ένδειξη συνεργασίας. Σε μια εποχή όπου η προδοσία και η αντίσταση εναλλάσσονταν σαν δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, η θέση της Παπαδάκη έγινε ολοένα και πιο επισφαλής.

Η δολοφονία της: Σκευωρία ή πολιτική εκδίκηση;

Τον Δεκέμβριο του 1944, καθώς η Αθήνα σπαρασσόταν από τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του ΕΑΜ και της βρετανικής υποστηριζόμενης ελληνικής κυβέρνησης, η Παπαδάκη συνελήφθη από μονάδες του ΕΛΑΣ. Την κατηγόρησαν για συνεργασία με τον εχθρό και μέσα σε λίγες ώρες εκτελέστηκε.

Το ερώτημα που παραμένει ανοιχτό μέχρι σήμερα είναι: η δολοφονία της ήταν αποτέλεσμα πολιτικής εκδίκησης ή μιας σκευωρίας από ζηλόφθονες συναδέλφους της; Ο ιστορικός Αντρέ Γερολυμάτος υποστήριξε ότι η εκτέλεσή της ήταν προϊόν μιας οργανωμένης συνωμοσίας μέσα στον καλλιτεχνικό χώρο, με βασικό κίνητρο τον φθόνο για την επιτυχία της. Η θέση αυτή βρίσκει σύμφωνους αρκετούς μελετητές, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η εκτέλεσή της ήταν απλά μία από τις πολλές πράξεις αντεκδίκησης εκείνης της εποχής.

Το μυστήριο και η παρακαταθήκη της

Η εκτέλεση της Ελένης Παπαδάκη συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία. Δεν ήταν μια απλή περίπτωση πολιτικού ξεκαθαρίσματος, αλλά ένα γεγονός που ανέδειξε τις βαθιές διχόνοιες που ταλάνιζαν τη χώρα.

Μετά τον πόλεμο, η ελληνική πολιτεία αναγνώρισε το τραγικό της τέλος και απέδωσε τιμές στη μνήμη της. Ωστόσο, το ερώτημα του αν υπήρξε πραγματικά θύμα σκευωρίας παραμένει. Μήπως ήταν μια χαρισματική γυναίκα που βρέθηκε στη λάθος πλευρά της Ιστορίας; Ή μήπως η επιτυχία της ήταν τόσο ενοχλητική που κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να την ξεφορτωθούν;

Ένα είναι βέβαιο: η μορφή της συνεχίζει να στοιχειώνει τις μνήμες όσων ασχολούνται με την ιστορία του ελληνικού θεάτρου και της πολιτικής εκείνης της εποχής. Η Ελένη Παπαδάκη έζησε σαν πρωταγωνίστρια και έφυγε από τη ζωή μέσα σε ένα δραματικό σκηνικό, αντάξιο των αρχαίων τραγωδιών που τόσο αγαπούσε να ερμηνεύει.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνίδα,ellinida