Η ελληνική εφημερίδα του 1887 που απευθυνόταν μόνο σε γυναίκες

Στην Αθήνα του 19ου αιώνα, η θέση της γυναίκας ήταν σαφώς καθορισμένη: σύζυγος, μητέρα, προστάτιδα του σπιτιού. Τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα ήταν σχεδόν ανύπαρκτα, ενώ οι περισσότερες γυναίκες δεν είχαν πρόσβαση ούτε στην εκπαίδευση ούτε στον δημόσιο λόγο. Μέσα σε αυτό το σκηνικό εμφανίστηκε, το 1887, κάτι εντελώς πρωτοποριακό: η “Εφημερίς των Κυριών”, η πρώτη ελληνική εφημερίδα γραμμένη από γυναίκες για γυναίκες.

Η δημιουργός της, η Καλλιρρόη Παρρέν, ήταν μια τολμηρή προσωπικότητα που δεν δίστασε να συγκρουστεί

με τις αντιλήψεις της εποχής. Η εφημερίδα της δεν ήταν ένα απλό περιοδικό με συμβουλές για το σπίτι ή τη μόδα – ήταν ένας χώρος διεκδίκησης και ενημέρωσης για τις γυναίκες, μιλώντας για ζητήματα όπως η εκπαίδευση, η εργασία, η ψήφος και τα δικαιώματα των γυναικών. Ήταν κάτι που μέχρι τότε ακουγόταν επαναστατικό στην Ελλάδα.

Η “Εφημερίς των Κυριών” κυκλοφορούσε κάθε εβδομάδα και γρήγορα κέρδισε φανατικές αναγνώστριες – και εξίσου φανατικούς αντιπάλους. Πολλοί άνδρες θεωρούσαν ότι μια τέτοια εφημερίδα ήταν επικίνδυνη για την παραδοσιακή οικογενειακή δομή και προσπάθησαν να την απαξιώσουν. Όμως, η Παρρέν δεν πτοήθηκε. Συνέχισε να γράφει, να οργανώνει φεμινιστικά κινήματα και να παλεύει για την ισότητα.

Η εφημερίδα λειτούργησε για πάνω από 30 χρόνια, ανοίγοντας τον δρόμο για το γυναικείο κίνημα στην Ελλάδα. Μέσα από τις σελίδες της, αναδείχθηκαν θέματα όπως η εκπαίδευση των γυναικών, η ισότιμη εργασία και η πολιτική συμμετοχή, ιδέες που τότε φάνταζαν εξωπραγματικές, αλλά σήμερα θεωρούνται αυτονόητες.

Η “Εφημερίς των Κυριών” δεν ήταν απλώς μια εφημερίδα. Ήταν το πρώτο βήμα για την αλλαγή. Και όλα ξεκίνησαν το 1887, από μια γυναίκα που αρνήθηκε να δεχτεί ότι η θέση της ήταν μόνο μέσα στο σπίτι.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα