Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας σταματά την έκδοση νέων χαρτονομισμάτων 1.000 ρουβλίων μετά από καταγγελίες της εκκλησίας

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανέστειλε την έκδοση του νέου χαρτονομίσματος των 1.000 ρουβλίων (₽), του οποίου ο σχεδιασμός απεικονίζει ένα μουσείο που στεγάζεται σε έναν πρώην ορθόδοξο καθεδρικό ναό δίπλα σε έναν πύργο με μουσουλμανική ημισέληνο στην κορυφή, μετά από καταγγελίες μελών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σε σύντομο δελτίο τύπου, η Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι θα σταματήσει να εκδίδει τα γραμμάτια μέχρι να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός, προσθέτοντας ότι τα χαρτονομίσματα δεν έχουν φτάσει σε ευρεία κυκλοφορία.

Η

Τράπεζα ανακοίνωσε προηγουμένως την έκδοση νέων γραμματίων των 1.000 και των 5.000 ρουβλίων με «μοντέρνο σχεδιασμό» και ισχυρότερα χαρακτηριστικά ασφαλείας τη Δευτέρα.

Το χαρτονόμισμα των 1.000 ρουβλίων ήταν αφιερωμένο στο Νίζνι Νόβγκοροντ και την Ομοσπονδιακή Περιφέρεια του Βόλγα και εμφάνιζε τον Πύργο Söyembikä του Καζάν και το Μουσείο της Ιστορίας του Ταταρικού Κράτους και τη Δημοκρατία του Ταταρστάν μεταξύ άλλων ορόσημων στο πίσω μέρος.

Το Καζάν είναι η πρωτεύουσα της ρωσικής δημοκρατίας του Ταταρστάν, η οποία φιλοξενεί περίπου 2 εκατομμύρια εθνικούς Τατάρους που λατρεύουν σε μεγάλο βαθμό το Ισλάμ.

Το μουσείο βρίσκεται σε μια πρώην ορθόδοξη εκκλησία με τρούλο στο Κρεμλίνο του Καζάν, του οποίου ο σταυρός φέρεται να αφαιρέθηκε από τους Σοβιετικούς. Ο Πύργος Söyembikä, ο οποίος είναι επίσης μουσείο, καλύπτεται από μια μουσουλμανική ημισέληνο.

Αυτή η αντίθεση προκάλεσε την οργή των Ορθοδόξων, συμπεριλαμβανομένου του ιερέα Πάβελ Οστρόφσκι, ο οποίος έγραψε στους σχεδόν 175.000 συνδρομητές του στο Telegram ότι το σχέδιο θα προκαλούσε θρησκευτική διχόνοια.

Σύμφωνα με τον Ostrovsky (Οστρόφσκι), το σχέδιο «θα είναι απλώς ένας θόλος χωρίς σταυρό και ένας μιναρές με ημισέληνο» για το 99% των Ρώσων, οι οποίοι ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζουν την ιστορία του Κρεμλίνου του Καζάν. Πρόσθεσε ότι υπήρχαν μόνο δύο πιθανοί λόγοι για την επιλογή του σχεδιασμού: «απαράδεκτη» βλακεία εκ μέρους των σχεδιαστών ή «μια σκόπιμη πρόκληση, που έχει συναντήσει στο παρελθόν από οπαδούς του Ισλάμ από το Ταταρστάν».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας Vakhtang Kipshidze είπε στον ιστότοπο ειδήσεων RBC ότι ο σχεδιασμός του τραπεζογραμματίου δεν είναι βλάσφημος, καθώς το εν λόγω κτίριο είναι επί του παρόντος μουσείο και όχι εκκλησία εργασίας.

Ο Kamil Samigullin, ο μουσουλμάνος πνευματικός ηγέτης του Ταταρστάν, ζήτησε ανοχή προς τους Ρώσους μουσουλμάνους και σημείωσε ότι σε άλλα τραπεζογραμμάτια υπάρχει ο ορθόδοξος σταυρός αλλά όχι η μουσουλμανική ημισέληνος.

«Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια υγιή κοινωνία, τότε πρέπει να είμαστε πραγματικά ανεκτικοί, όχι μόνο στα λόγια», είπε ο Samigullin στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Έχουμε πολλούς μουσουλμάνους. γιατί δεν μπορούμε να έχουμε και ημισέληνο και σταυρούς; Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό, προφανώς. Είναι παράλογο να προσθέτουμε έναν σταυρό όπου δεν υπάρχει και να αφαιρούμε ένα μισοφέγγαρο από εκεί που βρίσκεται. Η εχθρότητα θα οδηγήσει σε απαγόρευση να κοιτάζεις τον ουρανό – υπάρχει και ημισέληνος εκεί».

Ο ιερέας-μπλόγκερ Πάβελ Οστρόφσκι είναι γνωστός για τις απόψεις του σχετικά με διάφορα θέματα. Για παράδειγμα, σχολίασε την εμφάνιση του τραγουδιστή Φίλιπ Κιρκόροφ, ο οποίος φόρεσε ένα σακάκι κεντημένο με στρας γύρω από εικόνες αγίων. Ο Πάβελ Οστρόφσκι εξέφρασε την άποψη ότι οι φανατικοί οπαδοί του Κιρκόροφ δεν πρέπει να προσβάλλονται, αλλά ούτε και να είναι χαρούμενοι με αυτή την εμφάνιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Μικρός θαυμαστής του Κριστιάνο Ρονάλντο τον μιμείται και γίνεται viral (vid)

To Iράν σήκωσε τη μαύρη σημαία της εκδίκησης

ΠΗΓΗ: Geostratigika

Βαγγέλης Λάσκαρης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα