Η ντροπή ενός κράτους: Όταν η εξουσία αντί να απολογηθεί, επιτίθεται

Η δημόσια καταγγελία του Χρήστου Συριμπέη στο Twitter σχετικά με τις συνθήκες νοσηλείας και τον θάνατο της μητέρας του συγκλόνισε το πανελλήνιο. Ο κ. Συριμπέης κατηγόρησε ευθέως το ΕΣΥ για την απουσία στοιχειωδών μέτρων φροντίδας, γράφοντας χαρακτηριστικά:
«Η κυρία Ειρήνη μπήκε σε δωμάτιο κλινικής πριν από λίγο. Ήταν στα επείγοντα απ’ τη Δευτέρα το μεσημέρι. Το διέλυσαν το ΕΣΥ. Καθάρματα».

Η ανάρτησή του προκάλεσε αίσθηση, όμως αυτό που ακολούθησε δεν ήταν η αυτονόητη αντίδραση ενός κράτους που σέβεται τους πολίτες του. Ο

Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας, απάντησε με αμφισβήτηση και ειρωνεία, γράφοντας:
«Σε ποιο νοσοκομείο συνέβη αυτό; Θα διατάξω ΕΔΕ αμέσως, είναι απαράδεκτο εάν έχει συμβεί. Δεν πιστεύω να το βγάζετε από το μυαλό σας οπότε αναμένω τις λεπτομέρειες».

Αντί να σταθεί με σεβασμό και ενσυναίσθηση απέναντι σε έναν άνθρωπο που η μητέρα του περνάει μια μεγάλη δοκιμασία, ο Υπουργός επέλεξε να ρίξει το βάρος της απόδειξης στον ίδιο τον πολίτη. Η αντίδραση αυτή όχι μόνο προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά και απογύμνωσε την αλαζονεία και την έλλειψη κατανόησης εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας.

Ο κ. Συριμπέης, απαντώντας, ξεκαθάρισε τη θέση του, λέγοντας:
«Και να διατάξετε ΕΔΕ τι θα γίνει; Θα μείνετε και θα κρύβεστε στο νοσοκομείο; Δεν είπα ότι την άφησε το προσωπικό στα επείγοντα. Κρεβάτια στις κλινικές δεν υπήρχαν».

Ωστόσο, η κατάσταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο όταν ο Υπουργός, μετά από έλεγχο που ζήτησε να γίνει, δημοσίευσε αναλυτική απάντηση, αναφέροντας πως η μητέρα του κ. Συριμπέη είχε μεταφερθεί την Πέμπτη σε παθολογική κλινική. Επέμεινε δε πως:
«Η βραχεία νοσηλεία στα επείγοντα του Ρίου είναι σχεδόν 100% ο κανόνας στα περιστατικά των παθολογικών κλινικών. Δεν διαφέρει καθόλου από τα νοσοκομεία όλης της χώρας».

Με αυτόν τον τρόπο, προσπάθησε να υποβαθμίσει την καταγγελία, παρουσιάζοντας τη νοσηλεία σε ράντζα και τη βραχεία παραμονή στα επείγοντα ως «φυσιολογικές» πρακτικές του ΕΣΥ. Όμως, αυτό ακριβώς αποτελεί τον πυρήνα του προβλήματος: πώς γίνεται το ελληνικό κράτος να αποδέχεται τέτοιες συνθήκες ως δεδομένες;

Ο κ. Συριμπέης, εξοργισμένος, έγραψε ξανά:
«Μην με προκαλείς. Πριν από λίγο πέθανε. Θα αφουγκραστείς την αλήθεια και θα βρεθούμε στα δικαστήρια. Αμφισβήτησες την ανάρτησή μου δύο φορές χωρίς να κάνω καταγγελία ότι με “διέλυσε” ο στρατός σου».

Οι εξελίξεις πήραν τραγική τροπή, όταν η μητέρα του κ. Συριμπέη τελικά απεβίωσε.

Η κατάσταση αποτυπώνει το πώς η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει την κρίση στο ΕΣΥ: με αδιαφορία και επικοινωνιακές τακτικές που στοχεύουν μόνο στη διατήρηση του πολιτικού προφίλ. Η ουσία, όμως, παραμένει: ένα δημόσιο σύστημα υγείας που καταρρέει, μια κοινωνία που νιώθει απροστάτευτη και μια ηγεσία που, αντί να αναλάβει ευθύνη, επιτίθεται στους ίδιους τους πολίτες.

Ο κ. Συριμπέης το είπε ξεκάθαρα:
«Εγώ αύριο το πρωί θα πάω να παραλάβω τη σορό. Θα ρωτήσω όλους τους γιατρούς και όλο το προσωπικό αν αισθάνθηκαν ότι τους χρέωσα κάτι. Καθάρματα».

Αυτή η φράση συνοψίζει την οργή μιας ολόκληρης κοινωνίας. Γιατί η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο τον κ. Συριμπέη. Αφορά κάθε πολίτη που βλέπει τους δικούς του ανθρώπους να νοσηλεύονται σε διαδρόμους, να περιμένουν ώρες για φροντίδα, να πεθαίνουν χωρίς αξιοπρέπεια με το υγειονομικό προσωπικό πάντα να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οφείλει άμεση απάντηση. Και όχι με tweets. Με πράξεις. Γιατί η ζωή δεν είναι στατιστική, ούτε επικοινωνιακό παιχνίδι. Είναι το υπέρτατο αγαθό. Και στην Ελλάδα, φαίνεται πως το έχουμε ξεχάσει.

Ο άνθρωπος που υπέστη αυτή την περιπέτεια δεν αναζήτησε φωνές υπεράσπισης ούτε έθεσε εαυτόν στο επίκεντρο κάποιας δημόσιας αντιπαράθεσης. Έγραψε τον πόνο του στο Twitter, επιθυμώντας απλώς να μοιραστεί την εμπειρία του. Είναι άλλο όμως να καταθέτει κανείς την προσωπική του μαρτυρία, κι άλλο να βλέπει την ανάρτησή του να μετατρέπεται σε αντικείμενο “real-time” αποδελτίωσης από την ομάδα του υπουργού και τον ίδιο, με μοναδικό στόχο να μη μείνει τίποτα αναπάντητο. Όταν δε αυτό γίνεται κυρίως επειδή το ζήτημα έχει λάβει διαστάσεις viral και μεγάλη δημοσιότητα, καταδεικνύεται ξεκάθαρα πως πρόκειται για μια άσκηση διαχείρισης επικοινωνιακής κρίσης, και όχι για ουσιαστική παρέμβαση στην επίλυση των προβλημάτων. Αυτή η τακτική, αντί να εμπνέει εμπιστοσύνη, υπογραμμίζει τη θεσμική ανεπάρκεια και το χάσμα μεταξύ εξουσίας και πολιτών.

Σε ποιο νοσοκομείο συνέβη αυτό; Θα διατάξω ΕΔΕ αμέσως είναι απαράδεκτο εάν έχει συμβει. Δεν πιστεύω να το βγάζετε από το μυαλό σας οπότε αναμένω τις λεπτομέρειες

Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) December 7, 2024

Εν προκειμένω, μετά από έλεγχο που ζήτησα να γίνει και διενεργήθηκε μου έγιναν γνωστά τα εξής: το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεστε ήρθε στα επείγοντα του ΠΓΝ Ρίου την Δευτέρα. Ανέβηκε πράγματι στην παθολογική κλινική την Πέμπτη,
όμως αμέσως είχε μπει στην βραχεία νοσηλεία των…

Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) December 7, 2024

Σε περιμένω στην κηδεία της να μου εξηγήσεις τις διαφορές . Ναι ;

— christos syrimpeis (@xsirios) December 7, 2024

Ειλικρινή Συλλυπητήρια

Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) December 7, 2024

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα