Η Θεωρία της Δικαιοσύνης είναι μία θεωρία που δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην Ελλάδα

Η Θεωρία της Δικαιοσύνης είναι μια φιλοσοφική και ηθική προσέγγιση που επιχειρεί να ορίσει τις αρχές που πρέπει να διέπουν μια δίκαιη κοινωνία. Η πιο γνωστή εκδοχή της ανήκει στον Τζον Ρολς (John Rawls), ο οποίος στο βιβλίο του “A Theory of Justice” (1971) πρότεινε ένα μοντέλο κοινωνικής δικαιοσύνης βασισμένο στην ισότητα και την ελευθερία.

Στις βασικές αρχές της Θεωρίας του Ρολς είναι ότι κάθε άτομο έχει ίσα δικαιώματα στις βασικές ελευθερίες (π.χ. ελευθερία λόγου, σκέψης, συνείδησης) και πως οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες είναι

επιτρεπτές μόνο αν ωφελούν τους λιγότερο ευνοημένους και αν όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε θέσεις και αξιώματα.

Ο Ρολς εισήγαγε το νοητικό πείραμα του “πέπλου άγνοιας”, όπου φανταζόμαστε ότι σχεδιάζουμε μια κοινωνία χωρίς να γνωρίζουμε ποια θέση θα έχουμε σε αυτήν (αν θα είμαστε πλούσιοι ή φτωχοί, άνδρες ή γυναίκες, κ.λπ.). Υπό αυτήν την κατάσταση, οι περισσότεροι θα επέλεγαν δίκαιους κανόνες, που προστατεύουν όλους, ειδικά τους αδύναμους.

Η θεωρία του Ρολς έχει επηρεάσει τη σύγχρονη πολιτική φιλοσοφία και τις συζητήσεις περί κοινωνικής δικαιοσύνης. Ωστόσο, επικρίθηκε από φιλελεύθερους, όπως ο Ρόμπερτ Νόζικ, που υποστήριζε ότι η κρατική αναδιανομή του πλούτου περιορίζει την ατομική ελευθερία.

Η Θεωρία της Δικαιοσύνης του Ρολς παραμένει μια από τις πιο σημαντικές προσεγγίσεις για το πώς μπορεί να οικοδομηθεί μια δίκαιη κοινωνία, με ισότητα ευκαιριών και προστασία των λιγότερο ευνοημένων.

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα