Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Σήμερα 19 Μαΐου, συμπληρώνονται 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τραγικά τη ζωή τους.

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Η γενοκτονία των Ποντίων ( 1916 – 1923 ) με 353.000 νεκρούς αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας.

Όλα άρχισαν το 1908 όταν εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που κατάφερε να θέσει στο περιθώριο τον Σουλτάνο.

Αυτή

η κίνηση έφερε ελπίδες για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε όλο το εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάτι που σύντομα διαψεύσθηκε παταγωδώς.

Οι Νεότουρκοι φρόντισαν να δείξουν ένα πολύ σκληρό εθνικιστικό πρόσωπο, θέλοντας να εκδιώξουν κάθε χριστιανικό πληθυσμό από την περιοχή.

Το ελληνικό κράτος, όντας απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν ήθελε να ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο με την Τουρκία και έτσι τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΑΟΚ για 19η Μαΐου: «Οι 353.000 ψυχές ζητούν Δικαίωση!»

Οι Τούρκοι ρίχνοντας τα πάντα στην «ασφάλεια του κράτους», εκτοπίζουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των Ελλήνων, στη μικρασιατική ενδοχώρα, δημιουργώντας τα «τάγματα εργασίας».

Εκεί εργάζονταν όλοι όσοι δεν κατατάσσονταν στο στρατό και δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και άλλες σκληρές εργασίες, με απάνθρωπες συνθήκες.

Αρκετοί χάνουν εκεί τη ζωή τους, είτε από πείνα, είτε από τις κακουχίες και τις ασθένειες.

Σαν σήμερα 19/5: Οι Ελληνοπόντιοι μαζί με του Αρμένιους προσπάθησαν να αντιδράσουν και οδηγήθηκαν στα βουνά δίνοντας μία ευκαιρία στους εθνικιστές του Μουσταφά Κεμάλ.

Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, πλέον είχαν σκοπό να εξολοθρεύσουν και τους Ελληνοπόντιους.

Έτσι το 1919 και συγκεκριμένα στις 19 Μαΐου, ο Μουσταφά Κεμάλ, μεταφέρεται στη Σαμψούντα προκειμένου να αρχίσει η δεύτερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων, έχοντας την καθοδήγηση γερμανών και σοβιετικών συμβούλων.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή, τα θύματα ξεπέρασαν τις 200 χιλιάδες, ενώ πολλοί είναι οι ιστορικοί που φτάνουν τον τραγικό αριθμό στις 350.000.

Περίπου 400.000 ήρθαν στην Ελλάδα, ενώ όσοι ξέφυγαν πήγαν πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία.

Η 19η Μαΐου ανακηρύχτηκε και επίσημα στις  24 Φεβρουαρίου 1994 ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου:



Το άρθρο Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα