Ήξερες ότι η Ελλάδα είχε Γερουσιαστές;

12:12 6/2/2025 - Πηγή: Sportime

Μπορεί σήμερα η Ελλάδα να έχει μόνο τη Βουλή των Ελλήνων, αλλά στο παρελθόν υπήρχε και δεύτερο νομοθετικό σώμα: η Γερουσία. Αν και ο θεσμός αυτός συνδέεται συχνά με άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, στην πραγματικότητα υπήρξε και στην Ελλάδα σε διάφορες ιστορικές περιόδους,

με διαφορετικές μορφές και εξουσίες.

Η πρώτη εμφάνιση της Γερουσίας έγινε το 1829, επί Ιωάννη Καποδίστρια. Ήταν μια εποχή που το ελληνικό κράτος έκανε τα πρώτα του βήματα και χρειαζόταν ισχυρούς θεσμούς. Ο Καποδίστριας δημιούργησε τη Γερουσία ως ένα σώμα από εξέχοντες στρατιωτικούς, πολιτικούς και ιεράρχες, που είχε συμβουλευτικό ρόλο στη διακυβέρνηση. Μετά τη δολοφονία του το 1831, η Γερουσία προσπάθησε να διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα, αλλά το 1833 διαλύθηκε όταν ανέλαβε ο νεαρός βασιλιάς Όθωνας.

Ο Όθωνας, όμως, δεν άργησε να επαναφέρει τη Γερουσία. Το 1844, μετά από λαϊκή πίεση, η χώρα απέκτησε το πρώτο της σύνταγμα, το οποίο προέβλεπε ένα διθάλαμο κοινοβούλιο: τη Βουλή, που εκλεγόταν από τον λαό, και τη Γερουσία, της οποίας τα μέλη διορίζονταν ισόβια από τον βασιλιά. Αυτό σήμαινε ότι η Γερουσία λειτουργούσε ως ένα είδος “ασφαλιστικής δικλείδας” υπέρ της μοναρχίας, κάτι που τελικά συνέβαλε στην ανατροπή του Όθωνα το 1862.

Η τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε γερουσιαστές ήταν τη δεκαετία του 1920, όταν η χώρα δοκίμαζε μια νέα μορφή δημοκρατίας, τη Β’ Ελληνική Δημοκρατία. Το 1927, η Γερουσία επανήλθε, αυτή τη φορά ως ένα νομοθετικό σώμα που εκλεγόταν από τον λαό και είχε πραγματική εξουσία. Δεν κράτησε για πολύ. Το 1935, με την κατάργηση της Δημοκρατίας και την επιστροφή της βασιλείας, η Γερουσία διαλύθηκε οριστικά.

Σήμερα, η Ελλάδα λειτουργεί με ένα μονοθάλαμο κοινοβούλιο, αλλά η ιστορία δείχνει ότι ο θεσμός της Γερουσίας έπαιξε ρόλο σε κρίσιμες στιγμές της πολιτικής της εξέλιξης. Αν είχε επιβιώσει, θα μπορούσε η χώρα να είχε ένα διαφορετικό πολιτικό σύστημα; Αυτό μένει ένα ενδιαφέρον ερώτημα για τους ιστορικούς και τους πολιτικούς αναλυτές.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα