Κοινωνία: Πλήρως αντίθετη με τη νέα τροπολογία του Υπ. Παιδείας

Με αφορμή την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία που προωθεί και μέσω τροπολογίας το Υπουργείο Παιδείας, η Κοινωνία εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Στις 8 Μαΐου υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η ρύθμιση-τροπολογία της Υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, που εντάχθηκε στο
νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό.

Η εν λόγω τροπολογία, προβλέπει, σε περίπτωση επιδημικής νόσου, την ταυτόχρονη διδασκαλία μαθητών που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και μαθητών που συμμετέχουν εξ’ αποστάσεως, δηλαδή τη ζωντανή μετάδοση μέσα από την αίθουσα διδασκαλίας εικόνας και ήχου σε μαθητές που δεν παρευρίσκονται εντός της αίθουσας.

Διευκρινίζεται στην τροπολογία αυτή εκτός των άλλων η απαγόρευση εγγραφής και αποθήκευσης του μαθήματος. Η προχειρότητα της τροπολογίας φάνηκε σχεδόν άμεσα με τις πρώτες αντιδράσεις.

Το Υπουργείο στις 12 Μαΐου αναγκάστηκε να διευκρινίσει, ότι δεν πρόκειται να εγκατασταθούν κάμερες στα σχολεία, αλλά η μεταφορά εικόνας θα γίνεται από απλό φορητό ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ανάμεσα στον οποίο συγκαταλέγονται ακόμα και τα κινητά τηλέφωνα.

Άλλη διευκρίνιση αφορούσε στους αποδέκτες της ζωντανής εικόνας εκτός σχολικής αίθουσας, που φυσικά θα είναι μόνο οι μαθητές στους οποίους εγκρίνεται η συμμετοχή από τον εκπαιδευτικό κατά την έναρξη του μαθήματος.

Επίσης τονίστηκε από το Υπουργείο ότι, για να εξασφαλιστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, η λήψη της κάμερας θα εστιάζει μόνο στον πίνακα και στον εκπαιδευτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ελευθέριος Ανδρώνης: Όχι κάμερες στα σχολεία μας!

Επί πλέον, ο εκπαιδευτικός, όπως υπογραμμίζει το Υπουργείο, έχει τη δυνατότητα της σίγασης του ήχου ή ακόμα και της διακοπής της μετάδοσης.

Με βάση τα παραπάνω αναρωτιέται φυσικά ο κάθε νουνεχής πολίτης: Πώς ξαφνικά, ενώ με άλλες διατάξεις είχαν ορθώς απαγορευτεί τα κινητά τηλέφωνα, τώρα με την καινούργια τροπολογία επιτρέπεται η χρήση τους και μάλιστα μέσα στη σχολική αίθουσα;

Πέραν αυτής της ανακολουθίας ωστόσο, ο εκπαιδευτικός καλείται να επωμισθεί επιπρόσθετα βάρη χωρίς καν να ερωτηθεί αν συμφωνεί με αυτά.

Από πρακτικής πλευράς, ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να θυσιάσει την ώρα του διαλείμματος για να ελέγξει τη συσκευή τηλεμετάδοσης και να δώσει έγκριση συμμετοχής στους μαθητές που θέλουν να παρακολουθήσουν τη διδασκαλία από το σπίτι.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος θα πρέπει να συγκεντρώσει την προσοχή του τόσο στη διδασκαλία και στον έλεγχο των μαθητών εντός και εκτός τάξης όσο και τη συσκευή τηλεμετάδοσης και θα πρέπει να επιβάλλει και τις ανάλογες ποινές διακοπής ήχου και εικόνας στους μαθητές εκτός τάξης!

Εγείρονται όμως και άλλα πολλά ερωτήματα με τη συγκεκριμένη τροπολογία. Πόσο ελεύθερα μπορεί να αισθάνονται, να σκέπτονται και να ενεργούν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές όταν γνωρίζουν ότι υπάρχουν συσκευές τηλεμετάδοσης εντός της τάξης που τους παρακολουθούν;

Δεν καταστρατηγείται με τον τρόπο αυτό η ζωντανή σχέση, η σχέση εμπιστοσύνης του διδάσκοντος και των μαθητών;

Ποιος μπορεί κατά απόλυτο τρόπο να εγγυηθεί την τήρηση της απαγόρευσης της εγγραφής, αποθήκευσης, επεξεργασίας και προβολής των τεκταινομένων μέσα στην τάξη και την προώθησή τους μέσω διαδικτύου;

Όπως είναι τοις πάσι γνωστό, από τη στιγμή που έχει φύγει η εικόνα από την αίθουσα διδασκαλίας, πολύ εύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να γίνει αντικείμενο επεξεργασίας με οποιαδήποτε σκοπιμότητα.

Το ενδεχόμενο λογοκρισίας του τρόπου διδασκαλίας και των πεποιθήσεων των εκπαιδευτικών αλλά και της απόδοσης και των ιδιαιτεροτήτων του κάθε μαθητή από γονείς, συγγενείς μαθητών, άλλους παιδαγωγούς το έχουν σκεφθεί στο Υπουργείο Παιδείας;

Ποιος πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν καίριες επιπτώσεις στον τρόπο διδασκαλίας και στην ποιότητα της μάθησης και της παιδείας;

Για παράδειγμα, πόσα από τα παιδιά, και ιδιαίτερα από εκείνα που βρίσκονται σε μικρή ηλικία, θα διατηρήσουν τον αυθορμητισμό τους όταν ξέρουν ότι παρακολουθούνται;

Όταν καταλαβαίνουν ότι το bullying μπορεί να πάρει διαδικτυακές διαστάσεις με την απευθείας αναμετάδοση μέσα από την τάξη;

Τα πρώτα δείγματα από τα μαθήματα εξ’ αποστάσεως παραπέμπουν σε ένα αναχρονιστικό τρόπο διδασκαλίας με τον εκπαιδευτικό να είναι αναγκασμένος στο λίγο χρόνο που έχει, να κάνει ουσιαστικά μία διάλεξη ‘από καθέδρας’ με ακροατές ενδεχομένως όχι μόνο τους μαθητές του.

Η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία οδηγεί επιπλέον σε απώλεια της ζωντανής επικοινωνίας, της οικειότητας του διδάσκοντος με τους μαθητές και καταστρέφει την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της τάξης.

Η Πολιτική Παράταξη ΚΟΙΝΩΝΙΑ είναι απολύτως αντίθετη στην τροπολογία αυτή του Υπουργείου Παιδείας και καταδικάζει απερίφραστα την ωμή επέμβαση της Πολιτείας στο ζωντανό χώρο της τάξης και την παραβίαση της μαθησιακής διαδικασίας.

Η Πολιτική Παράταξη ΚΟΙΝΩΝΙΑ στέκεται στο πλευρό μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών που σύσσωμοι αντιτίθενται στην κατάφωρη παραβίαση βασικών αρχών ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης».

Το άρθρο Κοινωνία: Πλήρως αντίθετη με τη νέα τροπολογία του Υπ. Παιδείας εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα