Κορονοϊός: Γιατί δεν ανοίγουν ξανά το Λοιμωδών που έκλεισε ο Άδωνις;

Λόγω της πανδημίας και της κατάστασης με τον κορονοϊό που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη έχει γίνει ωστόσο πιο επίκαιρο από ποτέ το χρόνιο αίτημα επαναλειτουργίας του νοσοκομείου Λοιμωδών, το οποίο σταμάτησε τη λειτουργία του το 2013 με υπογραφή Άδωνη Γεωργιάδη.

Η παθολογική κλινική του με τους γιατρούς της και το προσωπικό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου», ενώ η παιδιατρική κλινική του Λοιμωδών συγχωνεύθηκε με τις δυο παιδιατρικές κλινικές του Ιπποκράτειου

νοσοκομείου και εκεί μεταφέρθηκε και το αναλογούν προσωπικό.

Υπενθυμίζεται ότι το μικροβιολογικό τμήμα του είχε οριστεί ως κέντρο ελέγχου περιπτώσεων ύποπτων για χολέρα στην περιοχή της Μακεδονίας, ως κέντρο αναφοράς σαλμονέλας και ως υπεύθυνο κέντρο για τον έλεγχο για την πρόληψη των λεπτοσπειρώσεων στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ  διέθετε θάλαμο βιοασφάλειας 3 για την εξέταση δειγμάτων και την απομόνωση μεταδοτικών μικροβίων, όπως βρουκέλλα, άνθρακας, μυκοβακτήριο κτλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιατροί Θεσσαλονίκης: «Θα γίνει… μακελειό – Δεν είναι ΜΕΘ αυτές!»

Λίγο πριν το κλείσιμο το όχι και τόσο μακρινό 2013 οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο εξηγούσαν γιατί δεν πρέπει να κλείσει το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης  (Ν.Ε.Π.Θ.) – Λοιμωδών επισημαίνοντας ότι λειτουργεί από το 1898 και παρέχει υγειονομική φροντίδα κυρίως για λοιμώδη νοσήματα καλύπτοντας όλη τη Βόρεια Ελλάδα.  Πόσο ανάγκη το έχουμε σήμερα. Εξαιτίας της πανδημίας το αίτημα επαναλειτουργίας του νοσοκομείου μέσα στο 2020 ήρθε και πάλι στην επιφάνεια με διάφορους τρόπους. «Υπάρχει μεγάλη διασπορά στη Θεσσαλονίκη κι αυτό επηρεάζει και τα νοσοκομεία, τα οποία δεν αντέχουν άλλο.

Πλέον μετατρέπονται σε νοσοκομεία μίας νόσου, δηλαδή, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού κι αυτό είναι δεν είναι καλό για το σύστημα υγείας. Καλώς αναζητούνται λύσεις, όμως, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και το Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης και το “Παναγία”, αλλά και το παλιό 424 στρατιωτικό νοσοκομείο» ανέφερε χαρακτηριστικά στο παρελθόν ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Πρόσφατα τη θέση αυτή υποστήριξε και ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης.



Όπως υποστήριξε σε περίπτωση που ληφθεί η απόφαση, η ανακατασκευή των κτιρίων θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε 4-5 εβδομάδες. Για το θέμα έχουν ενημερωθεί με επιστολές και το αίτημα έχει κατατεθεί εδώ και καιρό τόσο στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα όσο και στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Τον Απρίλιο του 2020 και το ΚΚΕ ζήτησε την άμεση επαναλειτουργία του νοσοκομείου «Λοιμωδών». Μέλη του κόμματος, είχαν αναρτήσει πανό έξω από το κτίριο ζητώντας τη στελέχωση του με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

Το θέμα έφτασε μέχρι την βουλή με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη να καταθέτει ερώτηση προς τον υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη.  Συγκεκριμένα είχε αναφερθεί στην επαναλειτουργία των κλειστών Νοσοκομείων της πόλης από τον Ιούνιο του 2020 ακόμα, πριν δηλαδή της επέλαση του δεύτερου κύματος του κορονοϊου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ευθύνη σας, όπως το κλείσατε το 2013, επί υπουργίας Α.Γεωργιάδη, να το ανοίξετε τώρα, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του ιστορικού «424», το οποίο βρίσκεται σε εγγύτητα με το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και του οποίου ο ξενοδοχειακός-νοσηλευτικός εξοπλισμός παραμένει ως έχει».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει πως βρίσκεται σε αναζήτηση τρόπου για να περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο το κτίριο του πρώην Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών), το οποίο ανήκει στο ιταλικό κράτος. Μάλιστα ο υφυπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είχε τον Σεπτέμβριο μια επαφή με τον Ιταλό πρόξενο για το θέμα χωρίς να υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη.

Το Λοιμωδών εκκενώθηκε και έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2013 με υπουργική απόφαση. Στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου ήταν ο Άδωνης Γεωργιάδης και πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς και το σχέδιο προέβλεπε είτε λουκέτο είτε αλλαγή χρήσης σε τουλάχιστον 13 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα μεταξύ αυτών και το “Παναγία” από τα οποία έκλεισαν περίπου τα μισά. Τότε η έντονη κριτική από την ιατρική και νοσηλευτική κοινότητα δεν απέδωσε.

Σήμερα και πάλι ο ιατρικός κόσμος απαιτεί, υπό διαφορετικό πρίσμα, την επαναλειτουργία του. «Δεν είμαστε Κίνα σε έξι μέρες να χτίζεις νοσοκομείο.

Σε οκτώ μήνες όμως θα μπορούσαν να εξευρεθούν χώροι. Γνωρίζουμε στην πόλη μας και το Λοιμωδών και το Παναγία. Αν προνοούσαν σωστά και θέλαν το χρήμα να υποστηρίξει αληθώς το ΕΣΥ θα το στέλναν εκεί. Να επάνδρωναν και να εξόπλιζαν τα δυο νοσοκομεία με νέες πραγματικά κλίνες και όχι βαφτίσια. Θέλει γιατρούς, νοσηλευτές. Ανάγκες που δεν καλύφθηκαν ούτε στα υπάρχοντα νοσοκομεία. Στο διάστημα που παρήλθε οι ελάχιστες προσλήψεις που έγιναν στην Ελλάδα, με το σταγονόμετρο. Συμβάσεις μονοετούς και διετούς στους νοσηλευτές…» δηλώνει στην parallaxi o πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ Θανάσης Σιούλης.

Πηγή: parallaximag.gr

Το άρθρο Κορονοϊός: Γιατί δεν ανοίγουν ξανά το Λοιμωδών που έκλεισε ο Άδωνις; εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα