Μουσείο Κοσμήματος «Ηλίας Λαλαούνης»: Ένας παραμυθένιος κόσμος κάτω από την Ακρόπολη

Μουσείο Κοσμήματος: Ένα μουσείο μοναδικό στην Ελλάδα, με μοναδική ιστορία, καθώς στεγάζεται στους πρόποδες της Ακρόπολης κι αποτελεί την πατρική κατοικία, αλλά και εργαστήριο του Ηλία Λαλαούνη.

Συνέντευξη στον Σπύρο Οικόπουλο

Μοναδική και η φιλοξενία από την κόρη του και διευθύντρια του Μουσείου, Ιωάννα Λαλαούνη. Πολλά και ενδιαφέροντα μας είπε και φυσικά μας έκανε και την απαραίτητη ξενάγηση στους χώρους, που περιλαμβάνουν και τα εκθέματα, αλλά και τα ζωντανά εργαστήρια διακοσμητικών και εικαστικών τεχνών, καθώς

και μεταλλοτεχνίας, για τους ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες.

Η κουβέντα μας ξεκίνησε από το ίδιο το κόσμημα και η Ιωάννα Λαλαούνη μας είπε

«Υπάρχει η κατηγορία του πολύτιμου κοσμήματος, η κατηγορία μαζικής παραγωγής, που πλέον φτιάχνονται και στην Ελλάδα και υπάρχει και το καλλιτεχνικό κόσμημα. Σε κάθε μία κατηγορία υπάρχουν τάσεις μόδας.

Το ελληνικό πολύτιμο κόσμημα δεν έχει να ζηλέψει σε κάτι από αυτά του εξωτερικού, στο θέμα ποιότητας. Τα μαζικής παραγωγής είναι αποτέλεσμα των τάσεων της κοινωνίας και αποτελεί εδώ και χρόνια μέρος της καθημερινότητας και της εμφάνισης όλων των ανθρώπων, όντας πολλές φορές και κάτι συμβολικό, οικογενειακό, ή προσωπικό.

Το εικαστικό κόσμημα ανήκει στην κατηγορία σύγχρονης τέχνης και η χώρα μας άργησε δεκαετίες να μπει στο χώρο. Στις αρχές της λειτουργίας του Μουσείου, διοργανώνοντας εκθέσεις, δεν είχαμε ως μόνο στόχο το εικαστικό μέρος, αλλά και το να εξηγήσουμε και να μάθουμε στον κόσμο τι ακριβώς είναι αυτό. Η Ελλάδα έχει πολλούς σχεδιαστές, οι οποίοι ασχολούνται και με το κόσμημα, αλλά και τη γενικότερη σχεδίαση αντικειμένων, όπως ρούχα κι έπιπλα για παράδειγμα».

Η επόμενη ερώτηση είχε να κάνει με το έργο του Ηλία Λαλαούνη, ένα όνομα απόλυτα συνδεδεμένο με την λέξη κόσμημα, στη χώρα μας.

«Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες σχέδια και την επίβλεψη στην κατασκευή 18.000 πρωτότυπων σχεδίων. Στη συγκεκριμένη εταιρία, ήταν ο μοναδικός σχεδιαστής, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνια. Ακόμα και οι μεγάλοι οίκοι μόδας έχουν ομάδες σχεδιαστών, κάτω από την επίβλεψη του επικεφαλής.

Το ακόμα μεγαλύτερο ταλέντο του ήταν ο συνδυασμός όλων των αρμοδιοτήτων, από το σχεδιασμό, την επίβλεψη, τον τομέα του marketing, οι τάσεις της μόδας, τα σημεία πώλησης και η εκπαίδευση όλου του προσωπικού».

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε στο κατά πόσο είναι παρεξηγημένη η έννοια κόσμημα στην Ελλάδα. «Σε ολόκληρη σχεδόν τη Μεσόγειο, όχι μόνο στη χώρα μας, η λέξη κόσμημα ήταν συνδεδεμένη με το πολύτιμο κόσμημα και όχι με το εικαστικό. Σαν οργανισμός αποδείξαμε ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς πλέον υπάρχουν εξαιρετικές δημιουργίες, φτιαγμένες ακόμα κι από ευτελή υλικά. Φοράμε αυτά που μας αρέσουν, αυτά που μας ταιριάζουν και το υλικό ίσως έχει τον τελευταίο ρόλο».

Ποια είναι τα όνειρα και οι στόχοι του Μουσείου, άραγε.

«Θα ήθελα να έχουμε συνέχεια πολλά και πρωτότυπα προγράμματα, τα οποία θα μπορούν να ταυτιστούν με ένα πανεπιστήμιο και με ένα χώρο ψυχαγωγίας. Κάτι που να κεντρίζει το ενδιαφέρον του κόσμου και να είναι για όλους. Η ευχάριστη και δημιουργική ψυχαγωγία είναι για μας το ζητούμενο.

Γι’ αυτό και οι δράσεις μας είναι αρκετές και απευθύνεται και σε όσους ζητούν κάτι εξειδικευμένο, αλλά και σε όσους θέλουν απλά να μάθουν. Υπάρχει πρόγραμμα ζωντανής αναμετάδοσης δημιουργίας κοσμήματος, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά και είναι απολύτως διαδραστικό.

Τα εργαστήριά μας είναι ανοιχτά σε όλους και δεν υπάρχει η έννοια του αποστειρωμένου. Βέβαια, το μεγάλο όνειρο είναι να μπει το ελληνικό κόσμημα στα μεγάλα μουσεία του κόσμου και σε περίοπτη θέση. Η τέχνη φαίνεται από το που φυλάσσεται και αυτό είναι η μεγαλύτερη τιμή για κάθε καλλιτέχνη.

Έχουμε πολλά να δείξουμε και να προτείνουμε, καθώς τα μουσεία είναι εκείνα που αποφασίζουν τι θα εκθέσουν. Θα ήθελα επίσης πολύ, να υπάρχει ένας κλώνος του μουσείου στη Σιγκαπούρη και στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, κι αυτό λόγων των μουσείων που υπάρχουν και της αγάπης του κόσμου για τον πολιτισμό».

Φτάνοντας στο τέλος, μιλήσαμε για την Athens Jewerly Week 2019, στο πλαίσιο της οποίας το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη θα φιλοξενήσει ομάδες σχολών κοσμήματος από 6 χώρες από όλο τον κόσμο.

«Ένα μεγάλο γεγονός, όπου θέλουμε να προβληθεί η δουλειά των νέων καλλιτεχνών και αυτό είναι απόλυτα σύμφωνο με την πολιτική μας, να παρουσιάζουμε έργα από όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό και υπάρχουν και οι περιοδικές εκθέσεις μας και πάντα ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει παγκοσμίως στο χώρο του κοσμήματος Ετσι θα δικαιολογήσουμε και τον τίτλο του άρθρου» είπε χαμογελώντας η Ιωάννα Λαλαούνη.

Σε έναν τέτοιο μαγικό χώρο, η οποιαδήποτε γραπτή περιγραφή είναι λίγη, ώστε να μπορέσει να δώσει την πραγματική εικόνα των όσων είδαμε στην επίσκεψή μας. Σίγουρα, μια βόλτα στον μαγικό κόσμο του Μουσείου, είναι κάτι που αξίζει, καθώς είναι εμπειρία για όλους, μικρούς και μεγάλους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ιωάννα Λαλαούνη για τη ζεστή φιλοξενία, αλλά και την ξενάγηση στον παραμυθένιοι κόσμο του κοσμήματος.

lalaounis-jewelrymuseum.gr

www.jss.gr

The post Μουσείο Κοσμήματος «Ηλίας Λαλαούνης»: Ένας παραμυθένιος κόσμος κάτω από την Ακρόπολη appeared first on sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα