Νόσος κλιματιστικών: Ποιους κίνδυνους εγκυμονεί – Πώς μεταδίδεται

Η Νόσος των Λεγεωνάριων, ανεπίσημα γνωστή και ως νόσος των κλιματιστικών, αποτελεί μια οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού, η οποία προκαλεί ανησυχία.

Για τη νόσο των λεγεωνάριων μίλησαν το πρωί της Παρασκευής (30/8) στο Mega η παθολόγος και καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

«Η νόσος των λεγεωνάριων, το όνομά της προέρχεται

από ένα συνέδριο το οποίο έγινε στην Αμερική, και νόσησαν 229 και πέθαναν άνω του 10%. Τότε βρέθηκε αυτό το μικρόβιο και ήταν το συνέδριο της Αμερικανικής Λεγεώνας και γι΄αυτό λέγεται έτσι.

Είναι ένα βακτήριο που μεγαλώνει σε ζεστό νερό είτε σε ύδρευση, κλιματιστικό ή πισίνες, και το οποίο δυστυχώς σε ορισμένες κατηγορίες ατόμων μπορεί να έχει και θνητότητα. Κυρίως εμφανίζουν σοβαρή νόσο άτομα άνω των 50 ετών, άτομα με καρδιοπάθεια και πνευμονοπάθεια, καπνιστές, ανοσοκατεσταλμένοι, που έχουν κάνει χημειοθεραπείες», είπε αρχικά.

«Στην αρχή τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά. Είναι σαν ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού. Στην συνέχεια υπάρχει επιδείνωση, ρίγη, πυρετός, αιματηρός βήχας, δύσπνοια, αναπνευστική ανεπάρκεια ή πόνο στο στήθος.

Αυτά μας οδηγούν στο νοσοκομείο για τις απαραίτητές διαγνωστικές εξετάσεις. Για να δοθεί μία πολύ αποτελεσματική αντιβίωση αν δοθεί στην αρχή. Είναι υδρόφιλο το μικρόβιο. Όσοι εμφανίζουν συμπτώματα που επιδεινώνονται, πρέπει άμεσα να πάνε στον γιατρό. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει κάποιος και σε σηπτικό σοκ με μεγάλη πιθανότητα θανάτου που κυμαίνεται από 10-30%», υπογράμμισε η κ. Ψαλτοπούλου.

«Το συγκεκριμένο μικρόβιο αναπτύσσεται σε υδάτινο περιβάλλον»

Ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης μίλησε στο MEGA για τα κλιματιστικά και τι πρέπει να προσέχουμε.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα με το οικιακό κλιματιστικό. Το συγκεκριμένο μικρόβιο αναπτύσσεται σε υδάτινο περιβάλλον. Δηλαδή, σε κεντρικά κλιματιστικά συστήματα, που στους σωλήνες κυκλοφορεί νερό και όχι φρέον – που είναι ψυκτικό μέσο – και σε συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών, από 20 έως 45 βαθμούς και το ph από 5,5-7. Αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί αυτό το βακτήριο. Όταν πηγαίνουμε σε μεγάλα συγκροτήματα κτιρίων μεταξύ αυτών και τας νοσοκομεία, έχουμε δει περιπτώσεις νόσησης.

Τα κλιματιστικά θα πρέπει να συντηρούνται τουλάχιστον 1-2 φορές τον χρόνο. Αυτό που πρέπει να γίνεται είναι η έκπλυση με νερό, η απολύμανση με διάλυμα χλωρίου περίπου 50 μιλιγκράμ το λίτρο. Μέσα από τους αεραγωγούς και τα στόμια, οι υγραντήρες, υγραίνουν τον αέρα και οι θερμοκρασίες δεν είναι πάνω από 45 βαθμους. Άρα θέλει καθαρισμό των φίλτρων και του αέρα των φίλτρων και των φίλτρων του νερού. Το βακτήριο επικάθεται στις επιφάνειες των σωληνώσεων όταν υπάρχουν βρωμιές και σκουριές. Όταν είναι στάσιμα τα νερά ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος» , τόνισε.

Βαγγέλης Λάσκαρης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα