Ο Economist προειδοποιεί: Ο κορονοϊός είναι εδώ, ήρθε για να μείνει
Αφορμή, η την «έκρηξη» κρουσμάτων κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Economist επισημαίνει ξεκάθαρα ότι η πανδημία εξαπλώνεται «με απίστευτο ρυθμό, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να τη σταματήσουν».
«Αυτή την ημέρα, κάθε 90 λεπτά καταγράφονταν τα κρούσματα που μετρήθηκαν συνολικά την 1η Φεβρουαρίου. Ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα. Δεν ξεπέρασε ποτέ το πρώτο κύμα. Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί μέχρι σήμερα από τον κορωνοϊό. Περίπου κάθε περιοχή του πλανήτη έχει κρούσματα. Για κάθε χώρα όπως η Κίνα, η Ταϊβάν, το Βιετνάμ, που δείχνουν ότι μπορούν να περιορίσουν τον κορωνοϊό, υπάρχουν άλλες στη Λατινική Αμερική και τη Νότια Ασία όπου η πανδημία μαίνεται.»
Ο Economist επισημαίνει ότι «σε άλλες περιοχές, όπως οι ΗΠΑ, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος ή βρίσκονται στην πρώτη φάση της πανδημίας, όπως η Αφρική. Η Ευρώπη είναι σε μια ενδιάμεση κατάσταση. Τα χειρότερα όμως έρχονται. Βασιζόμενη σε ερευνητικά δεδομένα από 84 χώρες, μια ομάδα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε δηλωμένο κρούσμα υπάρχουν 12 που δεν καταγράφονται και πως σε κάθε δυο θανάτους από κορωνοϊό αντιστοιχεί ένας θάνατος που λαθεμένα αποδίδεται σε άλλα αίτια».
Κορονοϊός: Εφιαλτικές εκτιμήσεις για τον ιό«Χωρίς κάποια ιατρική πρόοδο, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων θα ανέλθει στα 200 με 600 εκατομμύρια μέχρι την άνοιξη του 2021. Σε αυτό το σημείο, θα έχουν πεθάνει 1,4 με 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι. Ακόμα και τότε, όμως, πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι ευάλωτο στη μόλυνση και ακόμα περισσότεροι αν η ανοσία αποδειχθεί παροδική».
«Οι επιδημιολόγοι κατανοούν το πώς να σταματήσουν τον κορονοϊό. Η μετάδοση μπορεί να γίνει σε κλειστούς χώρους, σε πλήθη, όταν οι άνθρωποι υψώνουν τον τόνο της φωνής τους. Οι φτωχοί είναι πιο ευάλωτοι, όπως και οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με υποκείμενα νοσήματα. Ο ιός μπορεί να περιοριστεί με τρεις τρόπους: με αλλαγές στη συμπεριφορά, με τα τεστ, με την ιχνηλάτηση και απομόνωση. Και αν αυτά αποτύχουν, τότε, με lockdowns».
Σύμφωνα με τον Economist, όσο πιο άσχημες επιδόσεις στα τεστ έχει μια χώρα -και πολλές χώρες έχουν αποτύχει να έχουν επαρκή αποθέματα τεστ- τόσο πιο πιθανό είναι να αναγκαστεί να λάβει ακραία μέτρα. «Οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί, χάρη στην έρευνα και στη διαχείριση περιστατικών. Παρότι ο μαζικός εμβολιασμός απέχει, στην καλύτερη περίπτωση, μήνες, οι πρώτες θεραπείες είναι ήδη διαθέσιμες. Οι επιστήμονες γνωρίζουν πιο πολλά για το πώς να αντιμετωπίσουν τη νόσο και δεν “τρέχουν” να βάλουν ανθρώπους σε αναπνευστήρες, αλλά δίνουν από νωρίς οξυγόνο. Οι βελτιωμένες θεραπείες ευθύνονται για τη μείωση του ποσοστού των νοσηλευόμενων που εισάγονται σε ΜΕΘ της Βρετανίας, από το 12% στα τέλη Μαρτίου, στο 4%, στα μέσα με τέλη Μαΐου».
Κορονοϊός: Οι οικονομικές συνέπειες«Οι οικονομίες προσαρμόζονται, όμως, φυσικά, υποφέρουν ακόμα. Η JP Morgan προβλέπει ότι η απότομη μείωση στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου σε 39 χώρες θα κυμανθεί στο 10% του ΑΕΠ. Ομως οι εργαζόμενοι που έχουν “κολλήσει” στο Zoom (σ.σ. εφαρμογή τηλεδιασκέψεων) ανακάλυψαν ότι μπορούν να κάνουν στο σπίτι τους πολλά περισσότερα απ’ ό,τι πιστευόταν. Στην Κίνα, τα Starbucks σχεδίασαν ένα “ανέπαφο” τρόπο παραγγελιών, μειώνοντας τον χρόνο που χρειάζεται να περιμένουν οι πελάτες στα καταστήματά τους. Οι έμποροι που δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις πλέον λειτουργούν ομαλά. Τα εργοστάσια βρήκαν τρόπους να εναλλάσσουν βάρδιες, να προστατεύουν το προσωπικό με πλαστικές ασπίδες, να αλλάξουν τον τρόπο εργασίας ώστε να ελαχιστοποιείται η ανθρώπινη επαφή».
Σημειώνει δε, ότι «τώρα που τα γενικά, εθνικά lockdown τελειώνουν, οι κυβερνήσεις μπορούν να προχωρήσουν σε λογικές κινήσεις, όπως η απαγόρευση μεγάλων συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους αλλά και η επαναλειτουργία σχολείων και καταστημάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε αμερικανικές πολιτείες, χαλάρωσαν τα μέτρα σε μεγάλο βαθμό και θα πρέπει να αλλάξουν ρότα. Άλλοι θα μάθουν από τα λάθη τους».
«Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς μια θεραπεία ή ένα εμβόλιο, ο περιορισμός της πανδημίας βασίζεται στο κατά πόσο θα μάθουν οι άνθρωποι να αλλάξουν τις συμπεριφορές τους. Μετά τον αρχικό πανικό για τον κορονοϊό, πολλοί εμφανίζονται ως απογοητευμένοι και αντιδρούν. Οι μάσκες βοηθούν να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού, όμως στην Ευρώπη και την Αμερική κάποιοι αρνούνται να φορέσουν επειδή τις βλέπουν ως “ευνουχιστικές” ή, χειρότερα, ως… Δημοκρατικές. Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών σκοτώνει τον ιό, όμως πόσοι δεν επέστρεψαν στις παλιές κακές συνήθειες; Τα πάρτι είναι επικίνδυνα όμως οι νέοι που ήταν “φυλακισμένοι” επί μήνες αναπτύσσουν επικίνδυνες συμπεριφορές».
Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει«Σε χώρες όπως η Αμερική, το Ιράν, τη Βρετανία, τη Ρωσία και τη Βραζιλία, που έχουν τα μεγαλύτερα “φορτία” κρουσμάτων κορονοϊού, οι πρόεδροι και πρωθυπουργοί δεν αξιολόγησαν σωστά την απειλή, αμφιταλαντεύονταν, εξέδιδαν κακές οδηγίες, ή έδειχναν να ενδιαφέρονται περισσότερο στον πολιτικό τους “πλούτο” απ’ ό,τι για τη χώρα τους. Ο κορονοϊός είναι εδώ. Οι ευάλωτοι θα συνεχίσουν να φοβούνται να βγουν έξω και οι καινοτομίες θα επιβραδυνθούν, δημιουργώντας μια οικονομία του 90% που θα αποτυγχάνει διαρκώς να φτάσει τις δυνατότητές της. Πολλοί άνθρωποι θα νοσήσουν και κάποιοι από αυτούς θα πεθάνουν. Μπορεί να έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για την πανδημία. Εκείνη ωστόσο δεν έχει χάσει το ενδιαφέρον της για εσάς».
ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr
Το άρθρο Ο Economist προειδοποιεί: Ο κορονοϊός είναι εδώ, ήρθε για να μείνει εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Θύρα 7: Νέα ανακοίνωση κατά Μελισσανίδη – Original με… τούρτα
- Τσιτσιπάς: Νίκη πρωτιάς με νέα ανατροπή
- Παραδίδει και το εισιτήριο για το Champions League
- ΟΦΗ-ΠΑΟΚ: Το σχέδιο απόδρασης από το 'Γεντί Κουλέ' οδήγησε σε αδιέξοδο
- Συμμορία μπράβων: Πήγαν 7 σε εγκαίνια μαγαζιού στη Σαλαμίνα και θαμώνας τούς τραυμάτισε
- ΟΦΗ – ΠΑΟΚ 2-2 : Τελεία και… παύλα: Δε μπορούν τα παλικάρια!
- Εικόνα σήψης
- Μακρόν σε Μέρκελ: «Στο παρά 1′ πολεμικό επεισόδιο με τους Τούρκους»! (vid)
- Σοκαριστικές προβλέψεις για τον κορωνοϊό : Έως και 3,7 εκατ. νεκροί έως την άνοιξη του 2021
- "Θέλω δύο ισάξιους σε κάθε θέση"
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sportime
- Θύρα 7: Νέα ανακοίνωση κατά Μελισσανίδη – Original με… τούρτα
- Μακρόν σε Μέρκελ: «Στο παρά 1′ πολεμικό επεισόδιο με τους Τούρκους»! (vid)
- Λάτσιο – Μίλαν 0-3: Μπήκε ξανά στο κόλπο Ευρώπης (vid)
- ΠΑΟΚ: Η γκολάρα Μιχαηλίδη και η σύγκριση με Ζουνίνιο (vid)
- Ο Economist προειδοποιεί: Ο κορονοϊός είναι εδώ, ήρθε για να μείνει
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Σκέφτεται αλλαγές για το ΟΑΚΑ
- Κοζάνη: Χαλάζι σαν… χιόνι! Σκέπασε τις αυλές (pics-vid)
- FIFA: Νέα τεχνολογία για το οφσάιντ, στόχος η επιτάχυνση του ελέγχου στο VAR
- Πρωτοσέλιδα για την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020
- «Ο Ποκουσέφσκι διαθέτει χαρακτηριστικά που σπάνια βρίσκεις σε παίκτη»
- Τελευταία Νέα Sportime
- Ο Economist προειδοποιεί: Ο κορονοϊός είναι εδώ, ήρθε για να μείνει
- Πρωτοσέλιδα για την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020
- FIFA: Νέα τεχνολογία για το οφσάιντ, στόχος η επιτάχυνση του ελέγχου στο VAR
- La Liga: Γκέλα για Θέλτα, «σώθηκε» η Βαγιαδολίδ, ισοπαλία στη Γρανάδα (vids)
- Λάτσιο – Μίλαν 0-3: Μπήκε ξανά στο κόλπο Ευρώπης (vid)
- ΠΑΟΚ: Η γκολάρα Μιχαηλίδη και η σύγκριση με Ζουνίνιο (vid)
- Τσέλσι – Γουότφορντ 3-0: Ξανά 4η στο… χαλαρό (vid)
- Κοροβέσης: «Ο ΠΑΟΚ θα βρει τον δρόμο του»
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Σκέφτεται αλλαγές για το ΟΑΚΑ
- Μιχαηλίδης: «Έτσι πήρα την απόφαση να εκτελέσω το φάουλ»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Ιμπραΐμοβιτς: Γκολ στο πρώτο του ματς ως βασικός μετά την διακοπή! (pic)
- Τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο
- Τα αθλητικά πρωτοσέλιδα της Κυριακής 5/7
- Ξανά καραντίνα για περιφέρεια της Καταλονίας που ζουν 200.000 άνθρωποι
- Νέα απάντηση της Θύρας 7 στην Original
- Επιστροφή στις νίκες με... τριάρα για την Μπενφίκα (vid)
- «Θέλει ανταλλαγή Γιαννούλη με Τράουκο η Σεντ Ετιέν»
- Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Ο Μαρτίνς προορίζει για βασικούς τους Γκασπάρ, Καφού, Φορτούνη και Χασάν
- Covid-19: Περισσότεροι από 527.000 οι νεκροί παγκοσμίως
- «Στεναχωρημένες» Γρανάδα και Βαλένθια, έμειναν στο Χ (vid)