Ο αθλητισμός την εποχή του κορονοϊού

14:36 1/2/2021 - Πηγή: Sportime
Η πανδημία που πλήττει όλο τον πλανήτη ασφαλώς θα μας απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα με επιπτώσεις σε επαγγελματικό, οικονομικό, κοινωνικό, οικογενειακό και ατομικό επίπεδο.

Μέσα στα μέτρα που έχουν επιβληθεί υπάρχουν και οι περιορισμοί στον αθλητικό χώρο. Στον χώρο του αθλητισμού οι περιορισμοί αντί να πλήττουν τα αθλήματα εκείνα που πραγματικά ενέχουν τον κίνδυνο της μετάδοσης (κυρίως ομαδικά αθλήματα με σωματική επαφή), παρατηρείται το φαινόμενο αντίθετα να πλήττεται η κατηγορία των αθλημάτων που δεν έχουν καθόλου σωματική επαφή (στίβος, ξιφασκία,

σκοποβολή, τοξοβολία, τρίαθλο, αντισφαίριση κα).

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι τα αθλήματα που έχουν υψηλά τηλεοπτικά δικαιώματα – κυρίως ποδόσφαιρο και μπάσκετ – με μεγάλη ακροαματικότητα και συμβόλαια που τρέχουν, συνεχίζονται κανονικά και μερικά πρωταθλήματα μάλιστα δεν σταμάτησαν ποτέ. Για παράδειγμα το Γερμανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ακόμα και στην πρώτη φάση της πανδημίας είχε κανονικά αγωνιστική δράση όπως και το UEFA Champions LeagueUEFA Europa League παρά τις τροποποιήσεις διεξαγωγής του και παρόλα τα κρούσματα κορυφαίων ποδοσφαιριστών του πλανήτη.

Αντίθετα τα ομαδικά αθλήματα κατώτερων κατηγοριών σταμάτησαν με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί ήδη 2 πρωταθλήματα και η κοινωνική ταυτότητα του αθλητισμού  – μαζικού αθλητισμού να έχει εξαφανιστεί από τα ερασιτεχνικά σωματεία κυρίως που αποτελούν την βάση της πυραμίδας του αθλητισμού.

Όμως ανεξήγητη παραμένει η απαγόρευση της διεξαγωγής αγώνων στα ατομικά αγωνίσματα καθώς και οι περιορισμοί της αθλητικής δραστηριότητας μέχρι 3 (τρία) άτομα στον χώρο προπόνησης από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Υπάρχουν αγωνίσματα που έχουν από τον κανονισμό τους απόσταση τέτοια που με τα επιπλέον αναγκαία μέτρα – πρωτόκολλα,  εξασφαλίζεται η επιβαλλόμενη προφύλαξη  χωρίς συνωστισμό διότι ποτέ δεν υπήρχαν φίλαθλοι αλλά και κοσμοσυρροή.

Επιπλέον η οδηγία του 13033 δραστηριότητα 6, θα έπρεπε να καλύπτει όλους αυτούς που θέλουν πράγματι να κάνουν αθλητισμό ή μαζικό αθλητισμό ή ακόμα και χόμπι όπως το κυνήγι – ψάρεμα που βασικός σκοπός είναι η απόκτηση ψυχικής ευεξίας και ελάττωσης του  στρες λόγω του μακρόχρονου εγκλεισμού. Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τον τρόπο μετάδοσης του κορονοϊού κάνοντας mountain bike ή κάνοντας σκοποβολή ή ξιφασκία ή αντισφαίριση.

Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά μπορούν να επιδράσουν αρνητικά και στη σωματική υγεία ενός ανθρώπου, όχι μόνο στην ψυχική. Οι άνθρωποι που νιώθουν αποκομμένοι από δραστηριότητες από τους υπόλοιπους,  είναι πιθανότερο να εμφανίσουν μειωμένες νοητικές – γνωστικές λειτουργίες, κατάθλιψη και σε βάθος μεγάλες συνέπειες ανάλογες του καπνίσματος ή της παχυσαρκίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής  Προστασίας θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να έρθει σε επαφή με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και  μέσα από την υπάρχουσα διαδικασία του 13033 να επιτρέψει την αγωνιστική δραστηριότητα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό διότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη πλέον με όλους τους αναγκαίους περιορισμούς των υγειονομικών πρωτοκόλλων που επιβάλλονται ανά περίπτωση.

Γράφει ο Αντιστράτηγος εα ΚΟΥΣΑΝΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εντός ολίγου καταγγελία για ανάρμοστη συμπεριφορά και για άλλον επώνυμο ηθοποιό

Γεωργιάδης προς εστιάτορες: «Όποιος θέλει να παραδώσει τα κλειδιά του, τα παίρνω εγώ» (vid)

Το άρθρο Ο αθλητισμός την εποχή του κορονοϊού εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα