Ο γιατρός που χειρούργησε τον εαυτό του στην Ανταρκτική

Τον Απρίλιο του 1961, η σοβιετική επιστημονική αποστολή στην Ανταρκτική βρισκόταν απομονωμένη σε μια από τις πιο εχθρικές περιοχές του πλανήτη. Το πλήρωμα του σταθμού Novolazarevskaya, 36 άτομα συνολικά, εξαρτιόταν για την υγεία του από έναν και μόνο γιατρό: τον Λεονίντ Ρογκόζοφ. Όμως, η μοίρα έπαιξε ένα σκληρό παιχνίδι. Ο ίδιος ο γιατρός έγινε ο ασθενής.

Ο 27χρονος Ρογκόζοφ παρουσίασε έντονο πόνο στην κάτω δεξιά κοιλιακή χώρα, συνοδευόμενο από πυρετό και ναυτία. Τα συμπτώματα ήταν ξεκάθαρα: οξεία σκωληκοειδίτιδα.

Αν δεν αφαιρούσε τη σκωληκοειδή απόφυση, θα ρίσκαρε τη ρήξη της, κάτι που σε ένα τόσο απομακρυσμένο περιβάλλον ισοδυναμούσε με βέβαιο θάνατο. Με τις καιρικές συνθήκες να καθιστούν αδύνατη κάθε πιθανότητα αερομεταφοράς, είχε μόνο μία επιλογή: να χειρουργήσει τον εαυτό του.

Με τη βοήθεια ενός καθρέφτη και δύο μελών της αποστολής – ενός οδηγού και ενός μετεωρολόγου – που του έδιναν τα εργαλεία και κρατούσαν το φωτισμό, ο Ρογκόζοφ άρχισε την αυτοεγχείρηση. Έκανε τομή στην κοιλιά του, χρησιμοποιώντας μόνο τοπική αναισθησία. Σε κάποια σημεία της επέμβασης, η απώλεια αίματος και η ζαλάδα τον ανάγκασαν να κάνει παύσεις, όμως δεν σταμάτησε. Με τρομερή ψυχραιμία και δεξιοτεχνία, έκοψε και αφαίρεσε τη μολυσμένη σκωληκοειδή απόφυση μέσα σε δύο ώρες.

Το θαύμα είχε επιτευχθεί. Μέσα σε λίγες ημέρες, η κατάσταση της υγείας του βελτιώθηκε και σε δύο εβδομάδες είχε επιστρέψει κανονικά στα καθήκοντά του, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Ο ηρωισμός και η ψυχραιμία του τον κατέστησαν θρύλο στην ιστορία της ιατρικής και της εξερεύνησης.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα