Ο μεγαλύτερος τίτλος στην Ιστορία της ΑΕΚ -«Παράσημο ότι πήγε στο εμπόλεμο Βελιγράδι» (vids-pics)

00:09 7/4/2020 - Πηγή: Sportime

Η ΑΕΚ πριν 21 χρόνια ταξίδεψε στο Βελιγράδι για να δώσει φιλικό, απέναντι στην Παρτιζάν, με τις βόμβες να σκάνε δίπλα της.

Ο Ηλίας Ατματσίδης είναι ένας άνθρωπος «man of the club». Ανθρωπος της ΑΕΚ, στρατιώτης της ιδέας, έχει ζήσει πολλά, έχει κατακτήσει μαζί της τα πάντα και συνεχίζει να προσφέρει στον σύλλογο μέσα από την ΠΑΕ πια. Έχει κατακτήσει Πρωταθλήματα, Κύπελλο, Σούπερ Καπ με την ΑΕΚ,

έχει αγωνιστεί ακόμη και σε Μουντιάλ με την Εθνική ομάδα το 1994.

Όμως από όλα αυτά ο ίδιος ξεχωρίζει, ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο. Το ταξίδι της ΑΕΚ στο Βελιγράδι. Σαν σήμερα… 7 Απρίλη του 1999. Τότε που η Ενωση έστειλε παγκοσμίως το μήνυμα της ειρήνης. Όχι με ευχολόγια, μα με πράξεις. Ταξίδι στην Σερβία, εν μέσω πολέμου. Με τις βόμβες να σκάνε δίπλα της. Τότε είχε πει από τους πρώτους το «ναι» στο κάλεσμα του Δημήτρη Μελισσανίδη, που ηγούνταν και τότε της διοίκησης της ΠΑΕ. Αρκετοί φοβήθηκαν, ήταν επιφυλακτικοί. Όχι άδικα. Είχαν οικογένειες και θα πήγαιναν κάπου που γίνεται πόλεμος. Πραγματικός. Με βόμβες, νεκρούς και ακρωτηριασμούς.

Ο Ατματσίδης στο Sportime για το ταξίδι της ΑΕΚ

Ο «Ατμα» τότε ήταν 30 ετών. Με οικογένεια και παιδιά. Ώριμος. Και δέχθηκε αμέσως.

«Μας είπαν τότε για το ταξίδι στην Σερβία. Δεν το πολυσκέφτηκα. Ήθελα να πάω. Γνωρίζαμε ότι θα υπάρχει μια στοιχειώδης ασφάλεια για το ταξίδι και το ματς, αλλά ποτέ δεν ξέρεις όταν πας σε ένα μέρος που γίνεται πόλεμος και μετρά νεκρούς. Η ΑΕΚ αποφάσισε να το κάνει και το έκανε. Με τον Μελισσανίδη μπροστά και τους παίκτες να ακολουθούν. Ήταν σημαντικό για τον σύλλογο. Έπρεπε να πάει και πήγε. Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα βασανισμένη με ιστορία και δεν μπορούσε να λείψει από εκεί. Αυτό την κάνει να ξεχωρίζει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ατματσίδης στο Sportime και προσέθεσε «Ηταν σημαντικό για την ομάδα και εμάς προσωπικά σαν ανθρώπους να είμαστε εκεί. Είδαμε δύσκολες εικόνες για να τις δεχθείς. Κατεστραμμένα κτίρια παντού, άνθρωποι βασανισμένοι που πενθούσαν νεκρούς. Μας έβλεπαν ως σωτήρα, ως ελπίδα. Και ας πηγαίναμε απλά να στείλουμε ένα μήνυμα μέσα σε μια κατάσταση πολύ πολύ δύσκολη. Βρεθήκαμε μέσα στην καρδιά του πολέμου. Αυτό δεν μπορώ να το ξεχάσω ποτέ, ότι και αν έχω καταφέρει στην καριέρα μου».

Ο ίδιος ο Ηλίας Ατματσίδης για το φινάλε έστειλε το δικό του μήνυμα για το τι συμβόλισε το ταξίδι αυτό, για το τι πρέπει να σημαίνει ο αθλητισμός. «Ηταν ένα ταξίδι που μας σημάδεψε όλους. Η ΑΕΚ έπρεπε να το κάνει, το επέβαλλε η ιστορία, οι μνήμες της, όσα έχει περάσει. Μην τα μπερδεύουμε όμως με τα ποδοσφαιρικά, τους τίτλους και τις διακρίσεις. Για αυτό δεν αλλάζω κανέναν τίτλο μου, με εκείνο το ταξίδι. Το ότι βρέθηκα στο Βελιγράδι με την ΑΕΚ μέσα στον πόλεμο, με έχει σημαδέψει στην καρδιά και το μυαλό μου. Μακάρι και άλλες ομάδες, μακάρι ο αθλητισμός να πρεσβεύει τέτοιες αξίες για την κοινωνία. Καλά τα γκολ και οι τίτλοι, αλλά εδώ μιλάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Και η απήχηση του ποδοσφαίρου μπορεί να πετύχει πολλά παγκοσμίως σε πολλούς τομείς της κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά.

Εισβολή, αγκαλιές, συγκίνηση

Για την ιστορία το ματς έληξε 1-1, με σκόρερ τους Κέζμαν (13΄) και Ζουμπούλη (26΄). Στο ημίχρονο η ελληνική αντιπροσωπεία φύτεψε συμβολικά μια ελιά από την Αρχαία Ολυμπία στο κέντρο του γηπέδου, ενώ οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ στα αποδυτήρια έδωσαν κόκκινα αυγά, τσουρέκια και λαμπάδες στους συναδέλφους τους.

Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων μπήκαν μαζί στο γήπεδο, κρατώντας ένα πανό που έγραφε «NATO stop the war, stop the bombing».

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε στο 68΄ καθώς οι Γιουγκοσλάβοι φίλαθλοι εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο με ελληνικές και σερβικές σημαίες και φωνάζοντας «Ελλάς, Ελλάς, ΑΕΚ, ΑΕΚ». Οι παίκτες του Δικεφάλου πνίγηκαν στις αγκαλιές του κόσμου και οι στιγμές ήταν εξαιρετικά συγκινητικές και φυσικά έκαναν το γύρο του κόσμου.

Παρτιζάν (Τουμπάκοβιτς): Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ιλιτς, Ιβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κέζμαν.

ΑΕΚ (Μπλαχίν): Ατματσίδης (29’ Μιχαηλίδης – 40’ Κουρκούνας), Κοπιτσής (40’ Κωστένογλου), Μπαμπούνσκι (42’ Καψής) Καλιτζάκης, Τσέκολι (46’ Ζήκος), Κατσαβός, Σαβέβσκι (32’ Κασάπης), Μαλαδένης, Μιλοβάνοβιτς, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης.

VIDEO από το ταξίδι το 1999

The post Ο μεγαλύτερος τίτλος στην Ιστορία της ΑΕΚ -«Παράσημο ότι πήγε στο εμπόλεμο Βελιγράδι» (vids-pics) appeared first on sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα