Ο πιο ριψοκίνδυνος πυρπολητής της Ελληνικής Επανάστασης, πήγε νύχτα και διέλυσε τους Τούρκους

Μέσα στη νύχτα, μια σιλουέτα γλιστρούσε αθόρυβα πάνω στα μαύρα νερά του Αιγαίου. Ένα μικρό σκάφος, μεταμφιεσμένο στη ρουτίνα του εχθρικού στόλου, πλησίαζε αθόρυβα την τεράστια τουρκική ναυαρχίδα. Στη γέφυρα της, οι Οθωμανοί αξιωματικοί αγνοούσαν πως ο θάνατος ερχόταν προς το μέρος τους, κρυμμένος μέσα σε ένα απλό ξύλινο πλοίο. Ο άνθρωπος πίσω από αυτήν την αποστολή δεν ήταν άλλος από τον Ανδρέα Πιπίνο, έναν από τους πιο τολμηρούς πυρπολητές της Ελληνικής Επανάστασης.

Το καλοκαίρι του 1822, το Οθωμανικό Ναυτικό είχε αγκυροβολήσει κοντά στην Τένεδο, προετοιμάζοντας τις επόμενες κινήσεις του κατά των επαναστατημένων Ελλήνων. Ο ελληνικός στόλος, ωστόσο, δεν είχε σκοπό να αφήσει τους Τούρκους να ανασυνταχθούν. Ο Πιπίνος, μαζί με τον σύντροφό του Χατζη-Γιάννη, ανέλαβε μια αποστολή που φάνταζε αυτοκτονική: να διεισδύσει στον τουρκικό στόλο με ένα πυρπολικό και να καταστρέψει την κύρια ναυαρχίδα τους.

Πλησιάζοντας με απόλυτη μυστικότητα, ο Πιπίνος κατηύθυνε το πυρπολικό του ακριβώς πάνω στη ναυαρχίδα. Μόλις το προσάρμοσε στα ξύλινα πλευρά της, έβαλε φωτιά και έσπευσε να απομακρυνθεί. Η καταστροφή που ακολούθησε ήταν ασύλληπτη. Οι φλόγες τύλιξαν το πλοίο, οι αποθηκευμένες πυρίτιδες εξερράγησαν και το περήφανο τουρκικό πλοίο μετατράπηκε σε φλεγόμενο κουφάρι. Ο πανικός στον οθωμανικό στόλο ήταν τεράστιος. Ναύτες έπεφταν στη θάλασσα, αξιωματικοί ούρλιαζαν διαταγές, αλλά τίποτα δεν μπορούσε να σώσει τη ναυαρχίδα από την καταδίκη της.

Η επιχείρηση αυτή δεν ήταν μόνο μια στρατηγική νίκη, αλλά και ένα πλήγμα στο ηθικό του τουρκικού στόλου. Οι Οθωμανοί, βλέποντας πως ούτε τα τεράστια καράβια τους ήταν ασφαλή, άρχισαν να τρέμουν τις ελληνικές επιθέσεις. Ο Ανδρέας Πιπίνος, τραυματισμένος αλλά ζωντανός, έγινε θρύλος. Η γενναιότητά του αναγνωρίστηκε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Σήμερα, το όνομά του τιμάται από το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, καθώς ένα σύγχρονο υποβρύχιο φέρει το όνομά του. Αλλά η πραγματική του κληρονομιά δεν βρίσκεται σε πλοία και αναμνηστικές πλάκες. Βρίσκεται στη φλόγα εκείνης της νύχτας, που έκαψε τον τουρκικό στόλο και γέμισε ελπίδα τους αγωνιστές της Επανάστασης.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα