Οι ελληνικές ταινίες που νομίζεις ότι γυρίστηκαν στην Ελλάδα αλλά γυρίστηκαν σε στούντιο στην Αίγυπτο

Μπορεί να έχεις δει ξανά και ξανά ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και να έχεις θαυμάσει τα όμορφα ελληνικά σκηνικά τους. Οι πλατείες, τα σοκάκια, τα σπίτια με τα μπαλκόνια που θυμίζουν μια άλλη εποχή. Όμως, αν σου έλεγαν ότι οι μισές σκηνές από κάποιες από τις πιο γνωστές ταινίες δεν γυρίστηκαν καν στην Ελλάδα, θα το πίστευες;

Η αλήθεια είναι ότι τη δεκαετία του 1950, λόγω της έλλειψης σύγχρονων στούντιο στην Ελλάδα,

αρκετές ταινίες γυρίστηκαν εν μέρει στην Αίγυπτο. Τα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν στην Ελλάδα, αλλά τα εσωτερικά σκηνικά στήθηκαν σε στούντιο στο Κάιρο, τα οποία προσέφεραν εξοπλισμό και τεχνογνωσία που τότε δεν υπήρχαν στη χώρα μας.

Οι τέσσερις ελληνικές ταινίες με στούντιο στην Αίγυπτο

1. “Ο Ζηλιαρόγατος” (1956)
Μια από τις πιο αγαπημένες κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου, με τον Βασίλη Λογοθετίδη στον ρόλο του ζηλιάρη συζύγου που μπλέκει σε παρεξηγήσεις. Οι εξωτερικές σκηνές γυρίστηκαν στην Αθήνα, όμως οι εσωτερικοί χώροι –τα σπίτια, τα σαλόνια, τα γραφεία– στήθηκαν στα στούντιο Nahas στο Κάιρο.

2. “Δεσποινίς ετών 39” (1954)
Η ιστορία του εργένη Τηλέμαχου Καραντάρη που δεν μπορεί να παντρευτεί αν δεν “τακτοποιήσει” την αδελφή του, είναι από τις πιο κλασικές του ελληνικού κινηματογράφου. Τα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα, αλλά οι σκηνές στο σπίτι και στο γραφείο γυρίστηκαν στα στούντιο της Αιγύπτου.

3. “Σάντα Τσικίτα” (1953)
Ένας πασίγνωστος Έλληνας καταφέρνει να κατακτήσει την καρδιά μιας Λατινοαμερικάνας στην Ελλάδα – ή μήπως όχι; Αν και οι σκηνές στους δρόμους και τις πλατείες γυρίστηκαν στην Αθήνα, τα εσωτερικά γυρίσματα έγιναν στην Αίγυπτο, σε σκηνικά που αναπαρήγαγαν ελληνικά σπίτια και μαγαζιά.

4. “Ένα βότσαλο στη λίμνη” (1952)
Άλλη μια κλασική ταινία του Λογοθετίδη, όπου ένας συντηρητικός άνδρας βλέπει τις απόψεις του να αλλάζουν όταν ερωτεύεται. Το ελληνικό τοπίο στις εξωτερικές σκηνές είναι αυθεντικό, όμως όλες οι εσωτερικές σκηνές γυρίστηκαν σε αιγυπτιακό στούντιο.

Γιατί γυρίστηκαν στην Αίγυπτο;
Εκείνη την περίοδο, η Αίγυπτος διέθετε μια από τις πιο ανεπτυγμένες κινηματογραφικές βιομηχανίες στον κόσμο, με σύγχρονα στούντιο, προηγμένο εξοπλισμό και έμπειρο προσωπικό. Το στούντιο Nahas Film Studios προσέφερε όλα όσα χρειάζονταν οι Έλληνες δημιουργοί για να φτιάξουν υψηλής ποιότητας σκηνικά, που δεν μπορούσαν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα της εποχής.

Επιπλέον, η μεγάλη ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου έδινε στους κινηματογραφιστές τοπική στήριξη και εξασφάλιζε ότι οι λεπτομέρειες της παραγωγής παρέμεναν αυθεντικά ελληνικές.

Παρά το γεγονός ότι οι εσωτερικές σκηνές γυρίστηκαν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, η ατμόσφαιρα αυτών των ταινιών παραμένει απόλυτα ελληνική. Η γλώσσα, οι ατάκες, το χιούμορ και οι ερμηνείες κρατούν αυτές τις ταινίες ζωντανές και αγαπημένες ακόμα και σήμερα.

Την επόμενη φορά που θα παρακολουθήσεις το “Δεσποινίς ετών 39” ή τον “Ζηλιαρόγατο”, παρατήρησε τις εσωτερικές σκηνές… Ίσως καταλάβεις ότι αυτό το σπίτι, αυτό το σαλόνι, δεν βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά στην καρδιά της Αιγύπτου.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα