Όταν οι Αρχαίοι Έλληνες κορόιδευαν όσους φορούσαν παντελόνια

08:53 6/2/2025 - Πηγή: Sportime

Στην αρχαία Ελλάδα, το παντελόνι θεωρούνταν όχι μόνο ξένο, αλλά και αστείο. Οι Έλληνες, που φορούσαν κυρίως χιτώνες και χλαμύδες, έβλεπαν τα παντελόνια ως κάτι βαρβαρικό και γυναικείο. Το αποκαλούσαν “αναξυρίδα”, ένας όρος που χρησιμοποιούσαν κυρίως για τους Πέρσες, τους Σκύθες και άλλους λαούς της Ανατολής, οι οποίοι συνήθιζαν να τα φοράνε. Για τους Έλληνες, η ανδρεία και η αξιοπρέπεια συνδέονταν με την απλότητα του χιτώνα και την ελευθερία της κίνησης, ενώ το παντελόνι φάνταζε γελοίο και μη ανδροπρεπές.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό

είναι ότι οι Αμαζόνες, οι θρυλικές πολεμίστριες, απεικονίζονταν συχνά με παντελόνια σε αρχαία αγγεία. Αυτό ενίσχυε την εντύπωση πως το ένδυμα συνδεόταν είτε με “ξένες” κουλτούρες είτε με γυναικείες μορφές, στοιχεία που οι Έλληνες θεωρούσαν αταίριαστα για έναν άνδρα της εποχής. Η προκατάληψη απέναντι στο παντελόνι δεν περιοριζόταν στην καθημερινή ζωή αλλά εκτεινόταν και στο στρατιωτικό πεδίο: οι Έλληνες στρατιώτες προτιμούσαν να πολεμούν φορώντας χιτώνες, ενώ οι Πέρσες και άλλοι ανατολικοί λαοί επέλεγαν το παντελόνι, που ήταν πρακτικότερο για την ιππασία.

Ακόμη και ο Μέγας Αλέξανδρος, παρότι υιοθέτησε πολλά ξένα έθιμα από τις κατακτήσεις του στην Ανατολή, δεν φόρεσε ποτέ παντελόνι. Παρότι ο στρατός του ερχόταν σε επαφή με πολιτισμούς που φορούσαν αυτό το ρούχο, το ελληνικό ιδεώδες το απέκλειε από την αποδεκτή ανδρική ένδυση.

Η ειρωνεία είναι πως, αιώνες αργότερα, το παντελόνι έγινε το απόλυτο σύμβολο ανδρικής ένδυσης, ενώ στην αρχαιότητα είχε θεωρηθεί όχι μόνο “βάρβαρο”, αλλά και ακατάλληλο για τους άνδρες. Αυτή η πολιτισμική απόρριψη δείχνει πως η ενδυμασία δεν ήταν ποτέ απλά θέμα πρακτικότητας, αλλά ένα ισχυρό σύμβολο ταυτότητας, εξουσίας και κοινωνικών αξιών.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όταν, Αρχαίοι Έλληνες,otan, archaioi ellines