Ποια ήταν η οικογένεια των Θεών του Ολύμπου; Τα αδέρφια, οι γονείς, οι παππούδες – πώς συνδέονταν μεταξύ τους;

Ψηλά, πάνω από τα σύννεφα, εκεί όπου τα βουνά αγγίζουν τον ουρανό, οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου κυβερνούσαν τον κόσμο. Δεν ήταν απλά πανίσχυρες θεότητες – ήταν μια οικογένεια, μια δυναστεία γεμάτη πάθη, συγκρούσεις, συμμαχίες και προδοσίες. Η ιστορία τους ξεκινά από τα βάθη του χρόνου, πολύ πριν εμφανιστούν οι άνθρωποι, όταν το χάος γέννησε τους πρώτους κοσμικούς τιτάνες.

Στην αρχή υπήρχε η Γαία, η Μητέρα Γη, και ο Ουρανός, ο ατέλειωτος ουρανός. Μαζί έφεραν στον κόσμο τους Τιτάνες, τη φοβερή πρώτη γενιά θεών. Ανάμεσά τους, ο Κρόνος ξεχώρισε για τη δίψα του

για εξουσία. Φοβούμενος ότι κάποιο από τα παιδιά του θα τον ανέτρεπε, τα κατάπινε αμέσως μόλις γεννιόντουσαν. Η Ρέα, η σύζυγός του, δεν άντεξε άλλο αυτή την τυραννία. Όταν γέννησε τον μικρότερο γιο της, τον Δία, τον έκρυψε σε μια σπηλιά στην Κρήτη και έδωσε στον Κρόνο μια πέτρα τυλιγμένη σε σπάργανα. Ο τύραννος δεν κατάλαβε την εξαπάτηση – και η μοίρα του είχε ήδη σφραγιστεί.

Ο Δίας μεγάλωσε και όταν ήρθε η ώρα, επέστρεψε για να εκδικηθεί τον πατέρα του. Με τη βοήθεια της Μήτιδας, θεάς της σοφίας, έδωσε στον Κρόνο ένα ποτό που τον έκανε να ξερνάει όλα τα παιδιά που είχε καταπιεί. Έτσι, γεννήθηκαν ξανά στον κόσμο οι πρώτοι Ολύμπιοι θεοί: ο Δίας, ο Ποσειδώνας, η Ήρα, η Δήμητρα, η Εστία και ο Άδης.

Η τελική μάχη ανάμεσα στους Τιτάνες και τους νέους θεούς, γνωστή ως Τιτανομαχία, διήρκεσε δέκα χρόνια και συγκλόνισε τα θεμέλια του κόσμου. Στο τέλος, οι Ολύμπιοι θριάμβευσαν. Ο Κρόνος και οι υπόλοιποι Τιτάνες φυλακίστηκαν στα βάθη του Ταρτάρου, και ο Δίας έγινε ο απόλυτος άρχοντας του σύμπαντος. Μοιράστηκε τον κόσμο με τους αδερφούς του: ο ίδιος πήρε τον ουρανό, ο Ποσειδώνας έγινε κύριος της θάλασσας και ο Άδης πήρε το βασίλειο των νεκρών.

Ο Δίας, όμως, δεν ήταν ένας μονογαμικός θεός. Από τις σχέσεις του γεννήθηκαν οι περισσότεροι από τους θεούς που θα πλαισίωναν το Ολύμπιο πάνθεον. Με την Ήρα, την αδερφή και σύζυγό του, απέκτησε τον Άρη, θεό του πολέμου, την Ήβη, θεά της νεότητας, και την Ειλείθυια, θεά του τοκετού. Όμως, οι ερωτικές του περιπέτειες έφεραν και άλλα θεϊκά παιδιά: η Αθηνά ξεπήδησε πάνοπλη από το κεφάλι του, ο Ερμής γεννήθηκε από την ένωση του Δία με τη Μαία, ενώ ο Απόλλωνας και η Άρτεμη ήταν τα δίδυμα τέκνα του και της Λητούς.

Ακόμη και οι θεοί που δεν ήταν άμεσα παιδιά του Δία, εντάσσονταν στην οικογένεια του Ολύμπου. Ο Ήφαιστος, θεός της φωτιάς και της μεταλλουργίας, θεωρείται γιος της Ήρας, αν και σε ορισμένες παραδόσεις ήταν επίσης γιος του Δία. Η Αφροδίτη, η θεά του έρωτα, γεννήθηκε από τον αφρό της θάλασσας, αλλά παντρεύτηκε τον Ήφαιστο, δημιουργώντας έναν γάμο γεμάτο απιστίες, καθώς η ίδια διατηρούσε σχέση με τον Άρη.

Οι θεοί του Ολύμπου δεν ήταν απλά λαμπερές, απόμακρες φιγούρες. Ήταν πλάσματα γεμάτα συναισθήματα, πάθη, ανταγωνισμούς και έριδες, που συχνά θύμιζαν τις συγκρούσεις των ανθρώπων. Οι φιλονικίες τους διαμόρφωσαν τους μύθους και τις παραδόσεις που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας.

Η οικογένεια των θεών του Ολύμπου ήταν μια δυναστεία που κυβέρνησε το σύμπαν με αγάπες και μίση, με μάχες και συμφιλιώσεις, μια οικογένεια τόσο θεϊκή, όσο και αθεράπευτα ανθρώπινη.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα