Ποιοί ήταν οι 4 χυμοί που πίστευε ο Ιπποκράτης ότι είχε το σώμα μας;

Ο Ιπποκράτης, γνωστός ως πατέρας της ιατρικής, εισήγαγε την ιδέα της θεωρίας των τεσσάρων χυμών για να εξηγήσει την υγεία και τις ασθένειες του ανθρώπινου σώματος. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, το σώμα περιείχε τέσσερα βασικά υγρά, ή “χυμούς”, που έπρεπε να βρίσκονται σε ισορροπία για να διατηρηθεί η υγεία. Αν αυτή η ισορροπία διαταρασσόταν, προέκυπταν ασθένειες ή σωματικές δυσλειτουργίες.

1. Αίμα
Το αίμα αντιπροσώπευε τη ζωτικότητα και τη θερμότητα του σώματος. Σχετιζόταν με την ενέργεια, τη δύναμη και τη θετική διάθεση. Η υπεροχή του αίματος στο σώμα θεωρούνταν ότι

προκαλούσε αισθήματα αισιοδοξίας και ζωηρότητας.

2. Φλέγμα
Το φλέγμα συνδεόταν με την ηρεμία και τη σταθερότητα. Πίστευαν ότι αυτό το υγρό δρούσε ψυχρά και υγρά, συμβάλλοντας στην αίσθηση της χαλάρωσης αλλά και της παθητικότητας. Όταν υπήρχε περίσσεια φλέγματος, ο άνθρωπος θεωρείτο ότι γινόταν πιο νωθρός και λιγότερο δραστήριος.

3. Κίτρινη χολή
Η κίτρινη χολή αντιπροσώπευε τη φωτιά και τη θερμότητα. Σχετιζόταν με τη δραστηριότητα, την ένταση και τον θυμό. Όταν υπήρχε ανισορροπία σε αυτό το υγρό, ο άνθρωπος μπορούσε να γίνει ευέξαπτος και παρορμητικός.

4. Μαύρη χολή
Η μαύρη χολή θεωρούνταν το ψυχρό και ξηρό υγρό. Συνδεόταν με τη μελαγχολία και την περισυλλογή. Η υπεροχή της μαύρης χολής στο σώμα θεωρείτο ότι προκαλούσε καταστάσεις θλίψης και κατάθλιψης.

Η θεωρία των τεσσάρων χυμών επηρέασε βαθιά την αρχαία ιατρική και αποτέλεσε τη βάση για τη διάγνωση και τη θεραπεία. Οι γιατροί προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν την ισορροπία των χυμών μέσω ειδικών θεραπειών, όπως διατροφικές αλλαγές, αιμοληψίες ή βότανα.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα