Πολεμική Αεροπορία: Οπλίζει τα νέα της F-16V – Τα κάνει ανίκητα!

Η Πολεμική Αεροπορία αλλάζει νοοτροπία, όπως αποτυπώνεται στις συμβάσεις για τα μαχητικά της Rafale, και είναι έτοιμη να το δείξει και στο πρόγραμμα των F-16V.

Η Πολεμική Αεροπορία θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα «νέα» μαχητικά F-16V και δεν θέλει να μειώσει την επιχειρησιακή τους αξία με χρήση όπλων άλλης εποχής. Θεωρεί τα F-16V σαν ένα μαχητικό 4,5 γενιάς, που θα πρέπει να έχει και τα ανάλογα ικανά όπλα, για να μπορεί να εκτελέσει τις νέες αποστολές που θα τους αναθέσει το ΓΕΑ

και το ΓΕΕΘΑ.

Το βασικό πρόβλημα της ΠΑ, από την εποχή της αγοράς των 60 F-16C/D Block 52+, είναι η έλλειψη ικανών όπλων stand off, με μεγάλη εμβέλεια, και σε ικανούς αριθμούς. Τα JSOW/JDAM υπάρχουν μεν στο οπλοστάσιο της ΠΑ, αλλά δεν επαρκούν παρά για λίγες ώρες μιας σύγκρουσης. Είναι προφανές πως θα χρειαστεί μια μεγάλη προμήθεια κατευθυνόμενων όπλων, με κόστος ανεκτό για ικανούς αριθμούς, αλλά και εξίσου ικανά για κρούση ακριβείας. Από τις αρχές της δεκαετίας η ΠΑ είχε «λοκάρει» την οικογένεια όπλων SPICE της Rafael, και μέχρι το 2014 οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει αρκετά, αλλά διακόπησαν με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας. Η ΠΑ όμως συνεχίζει να χρειάζεται το όπλο, και έτσι λίαν συντόμως θα προχωρήσει σε μεγάλη παραγγελία από συλλογές SPICE.

To Rampage είναι επίσης ένα όπλο stand off που η ΠΑ επέλεξε εδώ και μερικούς μήνες για την αγορά του. Το όπλο είναι ουσιαστικά μια ρουκέτα υψηλής ταχύτητας, που κινείται προς τον στόχο υπερηχητικά, κάνοντας έτσι πολύ δύσκολη την αντιμετώπισή στην τερματική φάση προσέγγισης. Πρώτη η ΠΤΗΣΗ είχε γράψει για το ελληνικό ενδιαφέρον. Το όπλο επιτυγχάνει πολύ μεγάλες εμβέλειες, οι οποίες τις θεωρούμε και απόρρητες μέχρι κάποιο σημείο. Το κόστος του όπλου είναι όμως κλάσμα αυτού ενός όπλου cruise (JASSM, SCALP EG), και έτσι οι αριθμοί που θα αγοραστούν θα είναι πολύ μεγαλύτεροι, ενώ θα πολλαπλασιαστούν και οι στόχοι που θα εμπλακούν από τα F-16 της ΠΑ.

Η έτερη επιλογή της ΠΑ, με εξαιρετικό ενδιαφέρον, είναι ο πύραυλος αντιραντάρ AGM-88E AARGM, η εξέλιξη δηλαδή του γνωστού HARM που ήδη υπηρετεί στην ΠΑ. Το AARGM είναι ένα νέας γενιάς όπλο αντιραντάρ, απαραίτητο για να καμφθεί η ανανεωμένη τουρκική αεράμυνα. Καθώς η ΠΑ έχει αναγνωρίσει τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν τα μαχητικά της, και που θα προέρχονται από τους ρωσικούς S-400. Οι αριθμοί των AGM-88B σε υπηρεσία είναι αναμφίβολα ανεπαρκείς για τις ελληνικές ανάγκες. Η ΠΑ όμως σκοπεύει να βάλει σε υπηρεσία αριθμό του νέου όπλου, απολύτως απαραίτητου για την καταστολή της εχθρικής αεράμυνας.

Αυτοί οι περίφημοι AGM-84 Harpoon, οι αεροεκτοξευόμενους, που οι ΗΠΑ δεν αποδεσμεύουν για τη χώρα μας, αλλά έχουν ήδη κάνει για την Τουρκία. Να μην τα πολυλογούμε, μας τους δίνουν, και η ΠΑ σκοπεύει να προσθέσει στη φαρέτρα της και τους AGM-84, μάλλον στην έκδοση AGM-84L Harpoon II. O πύραυλος μπορεί να επιτύχει πάνω από 200 χιλιόμετρα, και σε συνδυασμό με τους AM39 Exocet των Rafale, θα καταφέρει να απειλήσει κάθε πλοίο που θα βρεθεί σε σημείο που δεν πρέπει.

Στην παραγγελία της ΠΑ θα συμπεριληφθούν σύμφωνα με τις πληροφορίες μας και πύραυλοι AIM-120C7, που θα συμπληρώσουν το παλαιότερο απόθεμα, και θα επιτρέψουν στην ύπαρξη αρκετών φόρτων μάχης, για τις επιχειρήσεις.

Η Πολεμική Αεροπορία σκοπεύει να προχωρήσει και σε ένα κομβικής σημασίας πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού, που αφορά νέα ατρακτίδια σκόπευσης. Αν εξαιρέσουμε τα Litening II που φέρουν τα F-4E AUP, τα F-16C/D, ακόμη και σήμερα φέρουν τα ατρακτίδια σκόπευσης LANTIRN, με τεχνολογία άνω των 30 ετών παλιά. Έκτοτε η τεχνολογία έχει κάνει άλματα, και οι δυνατότητες των μαχητικών F-16 υποβαθμίζονται, και πολύτιμα μαχητικά εκτίθονται σε ανεπίτρεπτους κινδύνους. Όλες οι αεροπορίες του πλανήτη έχουν προχωρήσει είτε στο SNIPER ATP, είτε σε κάποιο άλλο, αντίστοιχο. Για παράδειγμα, η Τουρκία έχει αγοράσει όχι μόνο το SNIPER, αλλά έχει αναπτύξει και το ASELPOD.

Δυστυχώς η Ελλάδα, μετά τα Litening έμεινε στα LANTIRN (AN/AAQ-14). Αυτό όμως θα λήξει άμεσα, με τη χώρα να προχωρά στην αγορά αριθμού προηγμένων ατρακτιδίων σκόπευσης. Η Πολεμική Αεροπορία έχει επιλέξει το SNIPER ATP, καθώς είναι απόλυτα συμβατό με το F-16V και μπορεί να επεκτείνει ουσιαστικά το αεροσκάφος. Τα ελληνικά F-16 θα εκμεταλλευτούν έναν αριθμό ως 30 SNIPER ATP, αριθμό αρκετό για τις ανάγκες των Μοιρών των F-16V. Τα παλαιότερα F-16C/D Block 50+Adv, θα κάνουν χρήση στο μέλλον είτε αριθμού SNIPER είτε Litening από τα F-4E AUP.

Πηγή: ptisidiastima.com

Το άρθρο Πολεμική Αεροπορία: Οπλίζει τα νέα της F-16V – Τα κάνει ανίκητα! εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα