Πώς είναι οι τελευταίες 24 ώρες ενός θανατοποινίτη;

Η ζωή ενός θανατοποινίτη στις τελευταίες του 24 ώρες διαγράφει μια συγκλονιστική πορεία γεμάτη τυπικότητα, ένταση και περισυλλογή. Το βράδυ πριν την εκτέλεση, ο κρατούμενος μεταφέρεται από το κελί του σε μια ειδική εγκατάσταση, γνωστή ως “σπίτι θανάτου”. Η μεταφορά γίνεται υπό αυστηρή ασφάλεια για να αποφευχθούν απόπειρες αυτοτραυματισμού. Εκεί, παρά τις καλύτερες συνθήκες κράτησης, η συνεχής παρακολούθηση υπενθυμίζει τον αναπόφευκτο επίλογο.

Το πρωινό ξεκινά με τις τελευταίες επαφές: οι επισκέπτες, περιορισμένοι σε οικογένεια, νομικούς εκπροσώπους ή κληρικούς, επιτρέπεται να μείνουν μέχρι

τις 8 π.μ. Οι ώρες κυλούν με γραφή επιστολών ή σιωπηλή περισυλλογή. Αν και το φαγητό ακολουθεί την τυπική ρουτίνα της φυλακής, ξεχωρίζει η διαδικασία του τελευταίου γεύματος, που συχνά φέρει συναισθηματική ή συμβολική σημασία. Τα αιτήματα μπορεί να περιλαμβάνουν από πολυτελείς επιλογές μέχρι εντυπωσιακή απλότητα, με περιορισμένο όμως προϋπολογισμό που διαφέρει ανάλογα με την πολιτεία.

Καθώς πλησιάζει η εκτέλεση, ο κρατούμενος προετοιμάζεται σωματικά και ψυχικά. Στην αίθουσα μαρτύρων, συγγενείς του θύματος, εκπρόσωποι του νόμου και άλλοι παρατηρητές συγκεντρώνονται. Η διαδικασία, είτε μέσω ένεσης είτε ηλεκτρικής καρέκλας, εκτελείται με ακρίβεια. Τελευταίες δηλώσεις δίνουν στον κρατούμενο ένα σύντομο βήμα για εξομολόγηση ή διαμαρτυρία, πριν κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της ζωής του.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα