Πώς εξηγείται η φωτογένεια στις φωτογραφίες που έχουν μερικοί άνθρωποι και άλλοι όχι;

Η φωτογένεια, δηλαδή η ικανότητα ενός ανθρώπου να φαίνεται ιδιαίτερα καλός ή ελκυστικός στις φωτογραφίες, εξηγείται από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με τη φυσιολογία, την ψυχολογία, και την τεχνική της φωτογραφίας.

Ένα πρόσωπο με συμμετρικά χαρακτηριστικά τείνει να γίνεται πιο ευχάριστο οπτικά, γεγονός που τονίζει η φωτογραφική απεικόνιση και ένα πρόσωπο με καθαρές γωνίες (έντονα ζυγωματικά, σμιλεμένο σαγόνι) συχνά «γράφει» καλύτερα στον φακό.

Οι αρμονικές αναλογίες στο μέγεθος των ματιών,

της μύτης, και των χειλιών μπορεί να κάνουν ένα πρόσωπο πιο φωτογενές.

Ο φωτισμός επίσης μπορεί να αναδείξει ή να αποκρύψει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Οι φωτογενείς άνθρωποι τείνουν να έχουν χαρακτηριστικά που φαίνονται όμορφα υπό διαφορετικές γωνίες φωτισμού.

Ένα ομοιόμορφο δέρμα με φυσική λάμψη αντανακλά καλύτερα το φως και αποτυπώνεται πιο εντυπωσιακά ενώ οι άνθρωποι που μπορούν να προσαρμόζουν τις εκφράσεις τους και να χαλαρώνουν μπροστά στη φωτογραφική μηχανή δείχνουν πιο φυσικοί και ελκυστικοί.

Η άνεση και η χαρά που εκφράζει κάποιος κατά τη φωτογράφιση μπορεί να κάνει μια εικόνα να φαίνεται πιο ζωντανή και ελκυστική.

Να σημειωθεί πως η φωτογραφία μπορεί να παραμορφώσει τις αναλογίες του προσώπου, καθώς ο φακός “βλέπει” διαφορετικά από το ανθρώπινο μάτι.

Η χρήση συγκεκριμένων φακών και γωνιών μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση, κάνοντας κάποιους ανθρώπους να φαίνονται πιο ελκυστικοί.

Όταν κάποιος πιστεύει ότι είναι όμορφος ή ελκυστικός, αυτό συχνά αποτυπώνεται στις φωτογραφίες.

Την ίδια ώρα, οι πολιτιστικές επιρροές και οι προσωπικές προτιμήσεις παίζουν ρόλο στο ποιοι θεωρούνται φωτογενείς.

Η φωτογένεια δεν είναι αποκλειστικά ζήτημα φυσικής εμφάνισης, αλλά προκύπτει από έναν συνδυασμό φυσιολογικών, τεχνικών και ψυχολογικών παραγόντων. Εξάλλου, οι δεξιότητες φωτογράφισης (σωστός φωτισμός, γωνία λήψης, επεξεργασία) μπορούν να βελτιώσουν τη φωτογένεια σχεδόν οποιουδήποτε ατόμου.

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα