Πώς γίνεται τα Αρχαία της Αθήνας να είναι θαμμένα σε μια πόλη που δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ;

Η Αθήνα, μια πόλη που κατοικείται αδιάλειπτα εδώ και περισσότερα από 3.000 χρόνια, είναι γεμάτη αρχαιολογικούς θησαυρούς που βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τους δρόμους, τις πλατείες και τα κτίρια της. Πώς είναι δυνατόν, σε μια πόλη που ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε, τα αρχαία αγάλματα, κτίρια και αντικείμενα να βρίσκονται θαμμένα;

Αυτή η φαινομενική αντίφαση εξηγείται από μια σειρά φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων

που λειτούργησαν αθροιστικά μέσα στους αιώνες. Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά στην πραγματικότητα προέκυψε από τη συνδυασμένη δράση φυσικών φαινομένων, καταστροφών, ανθρώπινων επεμβάσεων και της συνεχούς ανοικοδόμησης της πόλης.

Η διάβρωση του εδάφους και οι φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί και πλημμύρες, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των αρχαίων. Για παράδειγμα, σε περιοχές με ποτάμια, όπως ο Ιλισός και ο Κηφισός, οι πλημμύρες μετακινούσαν χώμα και λάσπη που κάλυπταν κατεστραμμένα κτίρια και αντικείμενα. Παράλληλα, η σεισμική δραστηριότητα της περιοχής προκαλούσε την κατάρρευση οικοδομών, τα ερείπια των οποίων παρέμεναν στο έδαφος, ενώ η φύση συνέχιζε τη δουλειά της, καλύπτοντας τα με στρώματα χώματος.

Επιπλέον, οι ανθρώπινες δραστηριότητες έπαιξαν εξίσου σημαντικό ρόλο. Σε περιόδους ακμής ή παρακμής, τα παλιά κτίρια συχνά εγκαταλείπονταν, κατέρρεαν ή κατεδαφίζονταν για να δημιουργηθεί χώρος για νέα. Τα ερείπια αυτών των κτιρίων χρησιμοποιούνταν συχνά ως υλικά για την κατασκευή νέων οικοδομών. Ό,τι δεν χρειαζόταν, απλώς καλυπτόταν με χώμα για να δημιουργηθεί σταθερή επιφάνεια. Αυτή η πρακτική της επαναχρησιμοποίησης οικοδομικών υλικών ήταν διαδεδομένη και ιδιαίτερα χρήσιμη σε εποχές όπου τα υλικά ήταν περιορισμένα.

Επίσης, οι επιχωματώσεις ήταν μια συνήθης πρακτική κατά την κατασκευή νέων κτιρίων ή υποδομών. Για παράδειγμα, σε περιοχές όπου το έδαφος δεν ήταν σταθερό ή απαιτούνταν επίπεδη επιφάνεια, χρησιμοποιούνταν τα χαλάσματα των παλαιότερων κτιρίων για να γεμίσουν κενά ή να ισοπεδωθεί η γη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα αρχαία να μένουν θαμμένα, δημιουργώντας ένα πολυεπίπεδο υπέδαφος κάτω από τη σύγχρονη πόλη.

Στην περίπτωση του πρόσφατα ανακαλυφθέντος μαρμάρινου αγάλματος του Ερμή κοντά στο Ηρώδειο, τα δεδομένα είναι χαρακτηριστικά. Το άγαλμα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια έργων φυσικού αερίου, σε σκάμμα μόλις ενός μέτρου, εντός μιας παλιάς κατασκευής από ορθογώνιες πλίνθους. Η περιοχή, που ήταν πλούσια σε πολυτελείς επαύλεις κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους, υπέστη φθορές και εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα τα ερείπια να καλυφθούν με στρώματα χώματος και χαλασμάτων από τις επόμενες φάσεις κατοίκησης.

Η Αθήνα είναι μια πολυεπίπεδη πόλη όπου κάθε στρώμα γης αντιπροσωπεύει μια διαφορετική εποχή της ιστορίας της. Τα αρχαία που βρίσκονται θαμμένα σήμερα κάτω από τη σύγχρονη πόλη είναι αποτέλεσμα αυτής της συνεχούς εναλλαγής καταστροφής, εγκατάλειψης και ανανέωσης. Έτσι, κάθε νέο έργο ή ανασκαφή μας φέρνει πιο κοντά στα χαμένα κομμάτια του παρελθόντος, που περίμεναν για αιώνες κάτω από την επιφάνεια να αποκαλυφθούν.

Ειδήσεις σήμερα

Πώς οι πρώτοι άνθρωποι έτρωγαν τα μαμούθ

Ποιο gadget του 2024 θα έσωζε τον Τιτανικό;

Πώς οι αρχαίοι Έλληνες υπολόγισαν με ακρίβεια την κίνηση των πλανητών

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα