Πώς βρέθηκε η Κυρά-Βασιλική στο χαρέμι του Αλή Πασά;

Η Βασιλική Κονταξή, μια από τις πιο γνωστές γυναίκες της εποχής της, γεννήθηκε στην Πλεσίβιτσα, στο αρχοντικό της οικογένειάς της, στην Αμπολιάνα. Κόρη του Κίτσου Κονταξή, προύχοντα και προκρίτου της περιοχής, και της Ελένης Σκέντου, η Βασιλική μεγάλωσε μέσα σε μια εύπορη και ευυπόληπτη οικογένεια. Τα αδέλφια της υπήρξαν επίσης σημαντικές προσωπικότητες, με τον Γιώργη Κονταξή να γίνεται οπλαρχηγός και αξιωματικός του ελληνικού στρατού μετά την απελευθέρωση.

Η Βασιλική περιγραφόταν από τους συγχρόνους της ως μια εξαιρετικά όμορφη και καλλιεργημένη κοπέλα. Σε ηλικία μόλις δεκατεσσάρων ετών,

αρραβωνιάστηκε τον γιο του συγχωριανού της, Μάνθου Σαμαρά. Η ζωή της, ωστόσο, άλλαξε δραματικά όταν ο Αλής Πασάς, κατά τη διάρκεια της συλλήψεως του πατέρα της, την είδε και μαγεύτηκε από την ομορφιά της.

Σύμφωνα με μία εκδοχή, η Βασιλική παρακάλεσε τον Αλή να απελευθερώσει τον πατέρα της. Συγκινημένος από την παράκλησή της, ο Αλής όχι μόνο άφησε τον πατέρα της ελεύθερο αλλά την πήρε μαζί του στα Ιωάννινα, εγκαθιστώντας την στο χαρέμι του. Μια δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι ο Αλής, προκειμένου να την απαγάγει, συνεργάστηκε με τη θεία της Βασιλικής, τη Μαρίνα Κονταξή. Η θεία βοήθησε τους Τουρκαλβανούς του Αλή να απαγάγουν τη νεαρή Βασιλική ενώ ο πατέρας της βρισκόταν φυλακισμένος στα Ιωάννινα.

Μια τρίτη εκδοχή υποστηρίζει ότι ο Αλής συνέλαβε τους γονείς της Βασιλικής και τους μετέφερε στα Ιωάννινα. Η Βασιλική, γονυπετής, παρακάλεσε τον Αλή να τους ελευθερώσει. Εκείνος δέχθηκε, με αντάλλαγμα τη δική της παραμονή στο χαρέμι του. Μετά την απαγωγή ή την παραχώρησή της, ο Αλής προστάτευσε το χωριό της Πλεσίβιτσας και απελευθέρωσε όλα τα μέλη της οικογένειάς της.

Η Βασιλική έμελλε να γίνει μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο χαρέμι του Αλή Πασά, διατηρώντας επιρροή και κατέχοντας εξέχουσα θέση στην αυλή του. Η ιστορία της έχει μείνει ανεξίτηλη στις λαϊκές αφηγήσεις, αποτυπώνοντας την πολυπλοκότητα της ζωής της σε μια ταραχώδη εποχή.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα