Πόσο αξίζει ο Χρυσός που έχουμε σε Χαλκιδική, Κιλκίς και Θράκη;

Ο χρυσός δεν είναι απλώς ένα πολύτιμο μέταλλο, αλλά ένα από τα σημαντικότερα γεωπολιτικά και οικονομικά εργαλεία που διαθέτει μια χώρα. Η Ελλάδα, παρότι δεν είναι γνωστή για την εξόρυξη χρυσού, διαθέτει πλούσια αποθέματα, συγκεντρωμένα κυρίως στη Χαλκιδική, τη Θράκη και το Κιλκίς. Αν αυτά τα αποθέματα αξιοποιούνταν πλήρως, η αξία τους θα άγγιζε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην ανατολική Χαλκιδική, το κοίτασμα της Ολυμπιάδας περιλαμβάνει αποθέματα 14,53 εκατομμυρίων τόνων με περιεκτικότητα

9,31 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 135,3 τόνους χρυσού. Παράλληλα, οι Σκουριές, μια από τις πιο γνωστές περιοχές εξόρυξης, διαθέτουν 153,6 εκατομμύρια τόνους μεταλλεύματος με μέση περιεκτικότητα 0,89 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο, δηλαδή περίπου 136,7 τόνους χρυσού. Συνολικά, μόνο αυτά τα δύο κοιτάσματα αντιπροσωπεύουν περίπου 272 τόνους χρυσού.

Στη Θράκη, τα κοιτάσματα Περάματος και Πετρωτών υπολογίζονται σε 11 εκατομμύρια τόνους μεταλλεύματος με μέση περιεκτικότητα 3,8 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο, δηλαδή περίπου 41,8 τόνους χρυσού. Στους Σάπες, το εκμεταλλεύσιμο μετάλλευμα υπολογίζεται σε 1,5 εκατομμύρια τόνους, με περιεκτικότητα 2,5 γραμμάρια ανά τόνο, κάτι που προσθέτει περίπου 3,75 τόνους χρυσού. Συνολικά, η Θράκη διαθέτει περίπου 45,55 τόνους χρυσού.

Στην περιοχή του Κιλκίς, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει σημαντικά κοιτάσματα πορφυριτικού χρυσού-χαλκού, όπως στο Γερακαριό και την Ποντοκερασιά. Παρότι δεν έχουν πλήρως τεκμηριωθεί τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η περιοχή μπορεί να κρύβει σημαντικές ποσότητες.

Αν λάβουμε υπόψη τη σημερινή τιμή του χρυσού, που ανέρχεται σε περίπου 89.783 ευρώ ανά κιλό, η αξία ενός τόνου χρυσού φτάνει τα 89,78 εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς, τα 450 περίπου βεβαιωμένα αποθέματα χρυσού της Ελλάδας έχουν συνολική αξία που ξεπερνά τα 40,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων αποτελεί αντικείμενο μακροχρόνιων διαφωνιών μεταξύ εταιρειών, περιβαλλοντικών οργανώσεων και της πολιτείας. Το ερώτημα που τίθεται δεν είναι μόνο το αν η Ελλάδα διαθέτει πλούτο σε χρυσό, αλλά το αν και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα