Πόσο πούλησαν την πατέντα της Ινσουλίνης οι ερευνητές που την βρήκαν και έσωσαν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων;

Το 1921, σε ένα μικρό εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, μια ανακάλυψη που έμοιαζε σχεδόν με θαύμα έμελλε να αλλάξει την ιατρική για πάντα. Ο διαβήτης, μια ασθένεια που μέχρι τότε σήμαινε σχεδόν βέβαιο θάνατο, απέκτησε ξαφνικά έναν αντίπαλο: την ινσουλίνη. Ο Φρέντερικ Μπάντινγκ, μαζί με τον βοηθό του Τσαρλς Μπεστ, κατάφεραν να απομονώσουν την ουσία που θα έσωζε εκατομμύρια ζωές. Όμως, αντί να κρατήσουν την πατέντα για τον εαυτό τους και να γίνουν πλούσιοι,

πήραν μια απόφαση που θα τους έκανε θρύλους στην ιστορία της ιατρικής: την πούλησαν για μόλις 1 δολάριο.

Η λογική τους ήταν απλή αλλά βαθιά ηθική. Ο Μπάντινγκ πίστευε ότι η ινσουλίνη ανήκει στην ανθρωπότητα, όχι σε μια χούφτα επιχειρηματιών. Ήθελε η θεραπεία να είναι διαθέσιμη σε όλους, ανεξάρτητα από το αν μπορούσαν να πληρώσουν. Έτσι, μαζί με τον Μπεστ και τον χημικό Τζέιμς Κόλλιπ, πούλησαν τα δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ώστε η παραγωγή να ελέγχεται από την επιστήμη και όχι από τα κέρδη. Ο ίδιος ο Μπάντινγκ είχε πει με περηφάνια: «Η ινσουλίνη δεν ανήκει σε μένα, ανήκει στον κόσμο».

Όμως, η ιστορία είχε μια πικρή ανατροπή. Αν και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο έδωσε άδειες παραγωγής σε εταιρείες για να καλύψουν τη μαζική ζήτηση, οι φαρμακευτικές δεν άργησαν να βρουν τρόπους να μετατρέψουν την ινσουλίνη σε μια πηγή τεράστιων κερδών. Με τα χρόνια, οι εταιρείες κατοχύρωναν νέες πατέντες σε βελτιωμένες εκδοχές της ινσουλίνης, κλειδώνοντας την αγορά και ανεβάζοντας τις τιμές.

Σήμερα, η ινσουλίνη, που ξεκίνησε ως ένα δώρο στην ανθρωπότητα, έχει γίνει ένα από τα ακριβότερα φάρμακα στον κόσμο. Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το κόστος είναι τόσο υψηλό που πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να μειώνουν τις δόσεις τους ή να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να την αγοράσουν φθηνότερα. Η ειρωνεία είναι συντριπτική: οι επιστήμονες που την ανακάλυψαν την χάρισαν στον κόσμο, αλλά η αγορά την έκανε προνόμιο των λίγων. Αν ο Μπάντινγκ ζούσε σήμερα, θα ήταν εξοργισμένος με την τροπή που πήρε η ιστορία του φαρμάκου που έσωσε τόσες ζωές.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα