Πόσοι θα ήταν οι νεκροί αν έπεφτε στην Ευρώπη μία πυρηνική βόμβα σαν αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα;

Αν μια πυρηνική βόμβα διαμετρήματος 15-20 κιλοτόνων (παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στη Χιροσίμα) χρησιμοποιούνταν για στόχο μία ευρωπαϊκή πόλη με πυκνό πληθυσμό, οι άμεσες απώλειες θα μπορούσαν να κυμανθούν από 100.000 έως 400.000 άτομα, ενώ μακροχρόνιες συνέπειες θα προκαλούσαν επιπλέον θανάτους στους μήνες και τα χρόνια που θα ακολουθούσαν, λόγω της ραδιενέργειας.

Η Ουκρανία θα ήταν η χώρα που θα υπέφερε άμεσα από μία ρωσική πυρηνική επίθεση, με εκτεταμένες καταστροφές υποδομών, απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και ανθρωπιστική κρίση.

Αλλά και οι γειτονικές Πολωνία και Σλοβακία

θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τη ραδιενεργή μόλυνση ή από το κύμα προσφύγων.

Η Μολδαβία είναι επίσης μια γειτονική στην περιοχή χώρα που θα αντιμετώπιζε παρόμοιες ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Η Ρωσία θα αντιμετώπιζε σοβαρές συνέπειες, όπως διεθνείς κυρώσεις, απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα και πιθανές στρατιωτικές ενέργειες κατά της.

Ως ηγέτης του ΝΑΤΟ και των περισσότερων δυτικών χωρών, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να εξετάσουν σοβαρά την στρατηγική τους απάντηση στην κατάσταση, κάτι που θα μπορούσε να περιλαμβάνει στρατιωτικές ενέργειες ή άλλες μορφές βοήθειας.

Μια πυρηνική επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική αναταραχή, αύξηση τιμών καυσίμων και τροφίμων, και ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις.

Να σημειωθεί πως σε περίπτωση πυρηνικού χτυπήματος χρησιμοποιούνται υπολογιστικά μοντέλα και προσομοιώσεις για να εκτιμηθούν πιθανές απώλειες ζωών. Αυτά τα μοντέλα συνδυάζουν πληροφορίες σχετικά με τη διάδοση της ραδιενέργειας, τις θερμικές επιπτώσεις και άλλους σημαντικούς παράγοντες.

Επίσης, τα θύματα από προηγούμενες πυρηνικές επιθέσεις, όπως αυτές σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, παρέχουν στοιχεία για την εκτίμηση των επιπτώσεων.

Πρέπει να τονιστεί βέβαια πως κάθε σενάριο είναι μοναδικό, και οι αριθμοί των θυμάτων μπορούν να διαφέρουν δραματικά ανάλογα με τις συνθήκες της επίθεσης.

Επίσης, η Ρώσοι έχουν την πυρηνική βόμβα «Τσαρ» μεγέθους 100 μεγατόνων για την οποία αποφασίστηκε μείωση της ισχύος της στους 50 μεγατόνους. Δηλαδή οι Ρώσοι διαθέτουν βόμβα υδρογόνου που είναι 3.333 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Χιροσίμα.

Διαβάστε επίσης:

Η Παπαρίζου 19 χρόνων

Βαγγέλης Μαρινάκης: Ποτε θα μπει το MEGA στο Χρηματιστήριο

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα