Που διαφέρουν τα Αλογα, οι Πήγασοι και οι Μονόκεροι;

Είναι από τα πιο εντυπωσιακά πλάσματα που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος με τη φαντασία του. Ο μονόκερος, ο Πήγασος και το απλό άλογο μοιράζονται μια κοινή βάση, αλλά η διαφορά τους δεν είναι απλώς θέμα μυθολογίας. Η εξέλιξή τους μέσα στις ιστορίες και τους θρύλους της ανθρωπότητας δείχνει πώς η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα και το υπερφυσικό διαμορφώθηκε με την πάροδο των αιώνων.

Το άλογο ήταν ανέκαθεν σύμβολο δύναμης, ταχύτητας και αφοσίωσης. Από τα αρχαία πεδία των μαχών μέχρι τα αγροτικά χωράφια, το άλογο αποτέλεσε το πιο πολύτιμο εργαλείο του ανθρώπου. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε πολιτισμό

εμφανίζεται ως πιστός σύντροφος των ηρώων και των βασιλιάδων, συχνά εξυψωμένο σε ημιθεϊκή θέση.

Ο Πήγασος, από την άλλη, ήταν ένα άλογο διαφορετικό. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ξεπήδησε από το αίμα της Μέδουσας όταν ο Περσέας της έκοψε το κεφάλι. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν τα φτερά του, που του επέτρεπαν να πετάει. Στη μυθολογία εμφανίζεται ως ένα άγριο και ελεύθερο πλάσμα, μέχρι που ο Βελλεροφόντης κατάφερε να τον τιθασεύσει με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς. Ο Πήγασος ήταν το άλογο των θεών, το όχημα του κεραυνού του Δία και το σύμβολο της έμπνευσης, αφού, σύμφωνα με έναν μύθο, το χτύπημα της οπλής του δημιούργησε την πηγή Ιπποκρήνη στον Ελικώνα, την πηγή των Μουσών.

Ο μονόκερος είναι ένα πλάσμα πολύ διαφορετικό. Η πρώτη του αναφορά δεν προέρχεται από την ελληνική μυθολογία, αλλά από αρχαίες περιγραφές στην Ινδία και την Κίνα, όπου καταγραφές περιγράφουν ένα άγριο άλογο με ένα μόνο κέρατο στο μέτωπο. Στη Δύση, ο μονόκερος απέκτησε πιο μυστικιστικές ιδιότητες: ήταν άγριος και αδάμαστος, αλλά μπορούσε να εξημερωθεί από μια παρθένα, σύμβολο αγνότητας και δύναμης. Το κέρας του θεωρούνταν τόσο ισχυρό που μπορούσε να εξαγνίσει κάθε δηλητήριο. Στην ευρωπαϊκή παράδοση, ο μονόκερος έγινε σύμβολο αθωότητας, μαγείας και θρησκευτικής πίστης, με πολλές απεικονίσεις του σε μεσαιωνικές ταπισερί και έργα τέχνης.

Ενώ το άλογο είναι πραγματικό, ο Πήγασος και ο μονόκερος ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς στη μυθολογία. Ο Πήγασος είναι το άλογο της ουράνιας δύναμης, της έμπνευσης και της θεϊκής παρέμβασης. Ο μονόκερος είναι σύμβολο της αγνότητας και της μυστηριώδους μαγείας, μια γέφυρα μεταξύ του φυσικού και του υπερφυσικού. Και τα δύο αυτά πλάσματα, αν και ανήκουν στη φαντασία, συνεχίζουν να γοητεύουν και να εμπνέουν τους ανθρώπους μέχρι σήμερα.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα