Που έκρυβαν οι Οθωμανοί το χρυσάφι που έκλεβαν από την Ελλάδα;

Οι Οθωμανοί, όπως και άλλες αυτοκρατορίες της εποχής, είχαν διάφορους τρόπους αποθήκευσης και διαχείρισης των πολύτιμων μετάλλων, όπως ο χρυσός και το ασήμι, που αποκτούσαν μέσω φόρων, λεηλασιών και εμπορίου. Ο χρυσός που συγκέντρωναν από τα ελληνικά εδάφη (κυρίως μέσω βαριάς φορολογίας και κατασχέσεων) κατέληγε σε διάφορες τοποθεσίες.

Το κεντρικό θησαυροφυλάκιο του Οθωμανικού κράτους βρισκόταν στο Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί φυλάσσονταν τα χρυσά και αργυρά νομίσματα, οι φόροι που συλλέγονταν από

τις επαρχίες, καθώς και πολύτιμα αντικείμενα.

Ο Σουλτάνος και η ανώτερη διοίκηση είχαν πρόσβαση σε αυτά τα αποθέματα για χρηματοδότηση πολέμων, κρατικών δαπανών και προμηθειών για τα ανάκτορα.

Οθωμανικά κάστρα και διοικητικά κέντρα στην Ελλάδα και τη Μικρά Ασία χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες πολύτιμων μετάλλων. Κάστρα όπως το Κάστρο της Λάρισας, το Κάστρο του Ναυπλίου, και άλλα οχυρωμένα σημεία πιθανότατα περιείχαν προσωρινά θησαυρούς που προορίζονταν για μεταφορά στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Οθωμανοί, όπως και οι Βυζαντινοί πριν από αυτούς, χρησιμοποιούσαν κατακόμβες, σπηλιές και υπόγειες κρύπτες για να κρύβουν πολύτιμα αντικείμενα σε περιόδους πολέμου ή πολιτικής αστάθειας.

Υπάρχουν θρύλοι για κρυμμένους θησαυρούς στα Μετέωρα, στο Άγιο Όρος και σε άλλα απομονωμένα μέρη.

Πολλοί τοπικοί Οθωμανοί διοικητές (πασάδες, αγάδες, βεζίρηδες) συσσώρευαν πλούτο από τους φόρους που επέβαλλαν στους υπόδουλους πληθυσμούς. Οι πιο ισχυροί αξιωματούχοι είτε έστελναν το χρυσάφι στην Κωνσταντινούπολη είτε το αποθήκευαν σε προσωπικές κρύπτες στα μεγάλα παλάτια τους.

Κατά την ύστερη Οθωμανική περίοδο, μεγάλο μέρος του χρυσού διοχετευόταν σε τραπεζικά ιδρύματα στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη και σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Βιέννη και η Βενετία. Ορισμένοι Οθωμανοί αξιωματούχοι κατέθεταν χρυσάφι σε ξένες τράπεζες για ασφάλεια, ιδιαίτερα την εποχή που η Αυτοκρατορία άρχισε να παρακμάζει.

Κατά καιρούς, Έλληνες επαναστάτες και ξένοι ταξιδιώτες ανέφεραν ότι Οθωμανοί διοικητές μετέφεραν πολύτιμα αντικείμενα και χρυσά νομίσματα σε άγνωστες τοποθεσίες. Υπάρχουν αναφορές για μυστικές εξαγωγές χρυσού προς την Αίγυπτο, την Περσία και τη Ρωσία μέσω εμπόρων και μεσαζόντων.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες για θησαυρούς που έκρυψαν Οθωμανοί αξιωματούχοι πριν εγκαταλείψουν περιοχές όπως η Πελοπόννησος και η Κρήτη. Κάποιοι θρύλοι αναφέρουν υπόγεια περάσματα με κρυμμένο χρυσό σε παλιά τζαμιά ή οθωμανικά χαμάμ στην Ελλάδα.

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα