Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα

10:57 1/4/2019 - Πηγή: Sportime

Τα ψέματα την Πρωταπριλιά είναι ένα έθιμο που κατά μία εκδοχή μας έχει έρθει από τους Κέλτες.

Οι Κέλτες ήταν δεινοί ψαράδες, με την αρχή της εποχής του ψαρέματος να ήταν η 1η Απριλίου. Οι Κέλτες ψαράδες λοιπόν, επειδή δεν ήταν πάντα… τυχεροί με την ψαριά τους, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Με το πέρασμα του χρόνου τα ψέματα των ψαράδων έγιναν… έθιμο.

Μία άλλη εκδοχή θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά

των Γάλλων ήταν η «1η Απριλίου», όμως, επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου.

Οι αντιδραστικοί πολίτες συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου με κάποιους να τους στέλνουν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν.

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά.

Ίσως η καλύτερη πρωταπριλιάτικη φάρσα έγινε στην Αγγλία και αφήσει εποχή. Ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι παρουσίασε οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτική συγκομιδή… σπαγγέτι στην Ιταλία και τον πίστεψαν.

Άλλη επιτυχημένη φάρσα έγινε τον προηγούμενο αιώνα από αμερικάνικη εφημερίδα η οποία δημοσίευσε άρθρο που έλεγε ότι ο Τόμας Έντισον είχε εφεύρει μια μηχανή η οποία μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Αποτέλεσμα ήταν οι μετοχές των εταιριών παρασκευής και διακίνησης οίνου να σημειώσουν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο.

The post Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα appeared first on sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα