Προϋπολογισμός: 6 μεταχειρισμένα Rafale στην Ελλάδα το 2021

Προϋπολογισμός: 6 μεταχειρισμένα Rafale στην Ελλάδα στο 2021 – Το κονδύλι έχει προβλεφθεί στο σχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών

Μέχρι τα μέσα του 2021 προγραμματίζεται η παράδοση των πρώτων αεροσκαφών Rafale

από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία στην Ελληνική. Πρόκειται για έξι αεροσκάφη, το κόστος των οποίων έχει ήδη προβλεφθεί στον φετινό προϋπολογισμό.

Οπως προβλέπεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού, οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα πενταπλασιάζονται το 2021  και από 500 εκατ. ευρώ αυξάνονται στα 2,5 δισ. ευρώ – την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θα δίνει «μάχη» για να μειώσει το έλλειμμα από 6% σε 1% του ΑΕΠ.

Χωρίς αυτές τις δαπάνες, δηλαδή, ο προϋπολογισμός πιθανότατα θα εμφάνιζε πρωτογενές πλεόνασμα, αφού οι εξοπλιστικές δαπάνες θα πλησιάσουν το 1,5% του ΑΕΠ.

Όπως σημειώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, «οι πληρωμές για την Εθνική Άμυνα (εξοπλιστικά προγράμματα) αναμένεται να ανέλθουν τα 2,5 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένες κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020».

Απο το κονδύλι των 2,519 δισ που έχει προβλεφθεί, το 1,472 αφορά «φυσικές παραλαβές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον προϋπολογισμό.

Οι φυσικές παραλαβές είναι τα κονδύλια που θα πληρωθούν και τα υλικά θα παραδοθούν εντός του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr αυτές οι φυσικές παραλαβές αφορούν τα έξι μεταχειρισμένα Rafale που θα πληρωθούν και θα παραδοθούν εντός του 2021 καθώς και πυρομαχικά για τα τρία όπλα.

Σύμφωνα με το doureios.com οι δεδομένες υποχρεώσεις για το 2021, από τις αποπληρωμές των δύο μειζόνων εξοπλιστικών προγραμμάτων που ανατέθηκαν την τελευταία πενταετία, δηλαδή αυτά της αναβαθμίσεως των αεροσκαφών Ρ-3 και της αναβαθμίσεως των μαχητικών F-16, ανέρχονται σε 30 και 200 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

Εάν σε αυτές προσθέσουμε τις ετήσιες δόσεις των δύο προγραμμάτων που ανατέθηκαν στην διάρκεια του 2020, αυτά της μισθώσεως των δύο UAV τύπου Heron και των τριών συμβάσεων FOS για τα Mirage 2000, προστίθενται άλλα 45-50 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πληρωμές για την συμμετοχή της χώρας σε προγράμματα και δομές υποστηρίξεως όπως του Patriot κ.λπ. που δεν “φαίνονται” αλλά αυξάνουν αρκετά τις υποχρεώσεις πληρωμών.

Με την προμήθεια της Μοίρας μαχητικών Rafale ύψους 2 δισ. ευρώ θεωρουμένη ως δεδομένη, αναμένεται να καταβληθεί μια πρώτη δόση της τάξεως των 300-400 εκατ. ευρώ.

Εάν υπολογίσουμε τα προγράμματα που έχουν εγκριθεί ήδη από την Βουλή και αναμένεται η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ προς δρομολόγηση διαδικασιών συνάψεως συμβάσεων από την ΓΔΑΕΕ, μπορούμε να πούμε ότι σε περίπτωση που αυτές συναφθούν εντός του 2021, θα απαιτήσουν για την πρώτη δόση, συνολικώς περί τα 500 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Τέτοια προγράμματα είναι αυτά για τα 4+3 ελικόπτερα MH-60R, η FOS των υπαρχόντων ελικοπτέρων S-70, προγράμματα υποστηρίξεως των F-16, η αναβάθμιση κινητήρων ελικοπτέρων Chinook, οι τορπίλες των υποβρυχίων, η FOS των Phantom, η προμήθεια αντιαρματικών πυραύλων TOW, η συντήρηση όπλων όπως οι πύραυλοι SCALP-EG και RIM-116 κ.λπ.

Υπάρχουν εξάλλου και εκκρεμότητες οι οποίες μπορούν να κλείσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα, όπως η τροποποίηση συμβάσεως για τα 6 τελευταία ελικόπτερα NH-90 και η FOS αυτών, όπως και προγράμματα που σέρνονται επί σειρά ετών και σχετίζονται με την επιχειρησιακή εκπαίδευση των Ικάρων και τα σχέδια για μετατροπή της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, σε πολυεθνικό κέντρο εκπαιδεύσεως.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι μόνο για την αποκατάσταση των διαθεσιμοτήτων όλων των οπλικών συστημάτων που υπάρχουν σήμερα στους τρεις Κλάδους, το κόστος κυμαίνεται σε 2,65 δισ. ευρώ περίπου.

Πηγή: armyvoice.gr

Το άρθρο Προϋπολογισμός: 6 μεταχειρισμένα Rafale στην Ελλάδα το 2021 εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα