Ράπισμα από Κομισιόν: Υπόλογη η Ελλάδα για τους χάρτες κινδύνου πλημμυρών – Μόνο η χώρα μας δεν τους έχει επικαιροποιήσει σε ολόκληρη την ΕΕ!

Επανειλημμένες φορές είχε προειδοποιήσει τα τελευταία χρόνια η Κομισιόν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την παραβίαση κοινοτικής οδηγίας που αναγκάζει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να ενημερώνει τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας. Αφορά την υπ’ αριθμόν οδηγία 2007/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με «την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας».

Το πώς εξελίχθηκε αυτή η υπόθεση, το βίωσε ολόκληρο το πανελλήνιο με τη φονική κακοκαιρία Daniel που κατέστρεψε ένα τεράστιο μέρος της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας, έστειλε στον θάνατο 17 ανθρώπους

και βούλιαξε στα λασπόνερα χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι χάρτες επικινδυνότητας αποτελούν τη βάση για την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας και δείχνουν τις πιθανές συνέπειες, ανάλογα το κάθε σενάριο. Αυτά ακριβώς που έλειπαν δηλαδή από την διαχείριση της κρίσης στη Θεσσαλία: πρόληψη και σχεδιασμός. Αντί γι’ αυτά τα επιχειρησιακά εργαλεία ουσίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτιμούσε να βασίζεται στα επικοινωνιακά «φούμαρα» του Αγοραστού και τα έργα βιτρίνας που τελικά παρέσυραν τα ποτάμια της κακοκαιρίας Daniel.

Και έρχεται σήμερα η Κομισιόν να βγάλει στη «σέντρα» την κυβέρνηση Μητσοτάκη, παραπέμποντάς την στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι δεν έχει ενημερώσει τους χάρτες κινδύνου πλημμυρών ως όφειλε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί είναι πρώτος στο να φορτώνει τα «σπασμένα» της κυβέρνησης στην κλιματική αλλαγή, αλλά την κοινοτική οδηγία της ΕΕ που απαιτεί την επικαιροποίηση των χαρτών λόγω των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, φαίνεται να την έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του.

Δηλαδή το Μαξίμου παίρνει στα «σοβαρά» την κλιματική κρίση όταν ψάχνει δικαιολογίες, αλλά απαξιεί να ασχοληθεί μαζί της όταν η Κομισιόν ζητά συμμόρφωση του ελληνικού κράτους σε αυτά τα δεδομένα, στον τομέα πρόληψης.

Και να πει κανείς ότι η κυβέρνηση δεν είχε προειδοποιηθεί; Ειδικά για την Θεσσαλία, οι χάρτες κινδύνου πλημμύρας ήταν αναρτημένοι ήδη από το 2018. Το Μαξίμου γνώριζε με λεπτομέρεια ότι οι περιοχές που χτυπήθηκαν τελικά από την κακοκαιρία Daniel, ήταν ανοχύρωτες. Οι χάρτες έπρεπε να είχαν επικαιροποιηθεί έως τις 22 Δεκεμβρίου 2019 ενώ, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, τα κράτη-μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή την επανεξέταση και, κατά περίπτωση, την επικαιροποίηση των εν λόγω χαρτών τρεις μήνες μετά την εν λόγω ημερομηνία, δηλαδή έως τις 22 Μαρτίου 2020.

Στη συνέχεια η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2022 και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. «Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών μέχρι σήμερα δεν ήταν ικανοποιητικές και ανεπαρκείς και, ως εκ τούτου, παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Αυτό που δείχνει δε, ότι το μπάχαλο του ελληνικού κράτους στον τομέα της πρόληψης δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην ΕΕ, είναι ότι εφτά ευρωπαϊκά κράτη είχαν μείνει πίσω στην αναθεώρηση των χαρτών και στην πορεία τα έξι συμμορφώθηκαν και επικαιροποίησαν τους χάρτες, πλην της Ελλάδας η οποία έμεινε η μόνη που αγνόησε την οδηγία και τελικά παραπέμφθηκε στο Ευρωδικαστήριο!

Αυτή είναι η… σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την προστασία των πολιτών και ολόκληρων νομών, το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη…

Παντελής Λαμψιώτης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα