Σαν σήμερα βυθίζεται ο Τιτανικός (pics-vids)
Το βρετανικό πολυτελές υπερωκεάνειο, θαύμα της ναυπηγικής για την εποχή του, ονόματι Τιτανικός, βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη, όταν προσέκρουσε σε παγόβουνο, παρασέρνοντας στον υγρό του τάφο 1.514 από τους 2.224 επιβαίνοντες, σ’ ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυτικά δυστυχήματα σε καιρό ειρήνης.
Ο Τιτανικός είναι, ίσως, το πιο διάσημο πλοίο όλων των εποχών. Η μνήμη του παραμένει
Η απόφαση για τη ναυπήγηση του Τιτανικού πάρθηκε στα μέσα του 1907 από τον πρόεδρο της βρετανικής ναυτιλιακής εταιρείας White Star Line, Μπρους Ισμέι, και τον αμερικανό τραπεζίτη Τζον Πίερποντ Mόργκαν (J. P. Morgan), ιδιοκτήτη της μητρικής εταιρείας International Mercantile Marine. Η White Star Line αντιμετώπιζε οξύ ανταγωνισμό από την αμερικανική Cunard Line και τις γερμανικές Hamburg America και Norddeutscher Lloyd, οι οποίες διέθεταν ταχύτερα επιβατηγά πλοία για τα υπερατλαντικά ταξίδια.
Ο Ισμέι ήθελε να «χτυπήσει» τους ανταγωνιστές του στο μέγεθος παρά στην ταχύτητα και πρότεινε να κατασκευαστεί μια νέα κλάση επιβατηγών πλοίων, που θα ήταν αρκετά μεγαλύτερα από τα ήδη υπάρχοντα και κατασκευασμένα με την τελευταία λέξη της άνεσης και της πολυτέλειας. Η ναυπήγηση του Τιτανικού (RMS Titanic), όπως και των αδελφών πλοίων Ολυμπιακός (RMS Olympic) και Βρετανικός (RMS Britannic) ανατέθηκαν στα ναυπηγεία Harland &Wolff, που έδρευαν στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας και με τα οποία η White Star Line είχε μακρά περίοδο συνεργασίας.
Στις 29 Ιουλίου 1908, τα ναυπηγεία παρουσίασαν τα τελικά σχέδια στους επιτελείς της White Star Lines, τα οποία εγκρίθηκαν από τον Ισμέι. Δύο ημέρες αργότερα υπογράφηκαν τα τελικά συμβόλαια για την κατασκευή των τριών πλοίων. Το πλοίο που θα ονομαζόταν αργότερα Τιτανικός έλαβε την κωδική ονομασία Αριθμός 401 και η ναυπήγησή του άρχισε στις 31 Μαρτίου 1909.
Η κατασκευή του Τιτανικού απαίτησε 26 μήνες μέχρι την καθέλκυσή του. Το μέγεθος του πλοίου ήταν μεγάλη κατασκευαστική πρόκληση για τα ναυπηγεία Harland & Wolff, που χρειάστηκε να επενδύσουν μεγάλα ποσά για τη βελτίωση του τεχνολογικού τους εξοπλισμού. Οι εργασίες κατασκευής ήταν δύσκολες και επικίνδυνες, με αποτέλεσμα 7 εργαζόμενοι να χάσουν τη ζωή τους και 246 να τραυματισθούν, από τους οποίους οι 28 πολλοί σοβαρά. Ο Τιτανικός καθελκύστηκε στις 12:15 μ.μ. της 31ης Μαΐου 1911, παρουσία του Ισμέι, του τραπεζίτη Μόργκαν, καθώς κι ενός πλήθους, που ξεπερνούσε τις 100.000.
Ο Τιτανικός ήταν για την εποχή του ένα θαύμα της ναυπηγικής. Με μήκος 269 μέτρων και ύψος 53,3 μ. αποτελούσε ένα πρωτοποριακό τύπο πλοίου, που ενσωμάτωνε πολλές καινοτομίες: ανελκυστήρες για γρήγορη πρόσβαση στα διάφορα καταστρώματα, χαμάμ, γυμναστήριο, πισίνα, ταχυδρομείο και υπέρμετρη πολυτέλεια, ιδιαίτερα το σέρβις και το φαγητό που πρόσφερε σε επιβάτες της Α’ θέσης ήταν πολύ πλουσιότερο και από τα αντίστοιχα των σύγχρονων ξενοδοχείων 5 αστέρων. Ήταν διπλοπύθμενο, με 16 στεγανά διαμερίσματα. Δεδομένου ότι τα τέσσερα από αυτά μπορούσαν να κατακλυσθούν χωρίς να απειλήσουν την πλευστότητα του πλοίου, είχε επικρατήσει η αντίληψη ότι ήταν αβύθιστο. Παρόλα τα προηγμένα μέτρα ασφαλείας, δεν διέθετε επαρκή αριθμό σωστικών λέμβων, λόγω των απαρχαιωμένων κανονισμών λειτουργίας. Οι βάρκες του έφθαναν μόλις για 1.178 από τους 2.224 επιβαίνοντες του υπερωκεανείου.
Στις 6 το πρωί της 2ας Απριλίου 1912, ημέρα Δευτέρα, ξεκίνησαν οι δοκιμαστικοί πλόες του, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν μέσα σε δύο ημέρες. Όλα πήγαν καλά και ο Τιτανικός ήταν έτοιμος για το παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον της Μεγάλης Βρετανίας στη Νέα Υόρκη.
Τιτανικός: Το μοιραίο ταξίδιΤην Τετάρτη, 10 Απριλίου 1912, ο Τιτανικός θα ξεκινούσε για το πρώτο και τελευταίο ταξίδι του. Το πολυτελές υπερωκεάνιο, με καπετάνιο τον 62χρονο εγγλέζο Έντουαρντ Σμιθ (αρχικαπετάνιο της White Star Line) και πλήρωμα 885 άνδρες και γυναίκες, θα μετέφερε 1.339 επιβάτες, με δυο ενδιάμεσες σταθμεύσεις, στον τελικό προορισμό του, που ήταν το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Η άφιξή του ήταν προγραμματισμένη για τις 17 Απριλίου.
Από τις 9:30 το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν στο Σαουθάμπτον οι πρώτοι επιβάτες, με ειδικούς συρμούς από το Λονδίνο. Πρώτοι άρχισαν να επιβιβάζονται οι επιβάτες της Γ’ Θέσης, άνθρωποι του μόχθου και τυχοδιώκτες απ’ όλη την Ευρώπη, που αναζητούσαν το «αμερικάνικο όνειρο» και έπρεπε πρώτα να περάσουν από έλεγχο για τυχόν λοιμώδεις αρρώστιες. Οι επιβάτες της Α’ και Β’ θέσης ήσαν, ως επί το πλείστον, πλούσιοι τουρίστες, που επιβιβάστηκαν στον Τιτανικό μία ώρα πριν από την αναχώρηση του.
Ο Τιτανικός με 922 επιβάτες αναχώρησε στις 12 το μεσημέρι, με κατεύθυνση το Χερβούργο της Γαλλίας, πρώτο σταθμό του ταξιδιού του. Στο λιμάνι του Σαουθάμπτον παραλίγο να εμπλακεί σε ατύχημα, όταν το κύμα που προκάλεσε το τεράστιο εκτόπισμά του, έσπασε τους κάβους του αγκυροβολημένου πλοίο City of New York, το οποίο παραλίγο να συγκρουσθεί με τον Τιτανικό.
Με καλό, αλλά κρύο καιρό, ο Τιτανικός προσέγγισε την ίδια ημέρα το γαλλικό λιμάνι του Χερβούργου, όπου παρέλαβε 274 επιβάτες και αποβίβασε 24. Με πορεία προς την Ιρλανδία, έφθασε στο λιμάνι του Κορκ στις 11:30 το πρωί της 11ης Απριλίου, όπου παρέλαβε άλλους 120 επιβάτες, ενώ αποβίβασε επτά, ανάμεσά τους και τον πατέρα Φράνσις Μπράουν, ιησουίτη μοναχό και δεινό φωτογράφο, στον οποίο οφείλουμε πολλές από τις φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν στα καταστρώματα του Τιτανικού.
Μετά την αναχώρησή του από το Κορκ, το πολυτελές υπερωκεάνειο χάραξε πορεία προς τη Νέα Υόρκη δια μέσου του Βορείου Ατλαντικού. Οι πρώτες τρεις μέρες του ταξιδιού πέρασαν χωρίς απρόοπτα. Παρά τις προειδοποιήσεις για επιπλέοντα παγόβουνα στην περιοχή του Νιουφάουντλαντ, το πολυτελές υπερωκεάνειο έπλεεε με πρόσω τις μηχανές, καθώς όπως πίστευε ο καπετάνιος Σμιθ τα παγόβουνα δεν αποτελούσαν ιδιαίτερο κίνδυνο για ένα πλοίο της κλάσης του Τιτανικού.
Όμως στις 11:40 μ.μ. της 14ης Απριλίου συνέβη το μοιραίο. Ο Τιτανικός, πλέοντας με σχετικά υψηλή ταχύτητα των 22 κόμβων και χωρίς καμιά προφύλαξη, προσέκρουσε σε παγόβουνο, 37 δευτερόλεπτα αφότου έγινε αντιληπτό από το πλήρωμα. Πέντε από τα στεγανά του πλοίου αρχίζουν να μπάζουν νερά και η πλώρη άρχισε να καταβυθίζεται.
Πλήρωμα και επιβάτες ήταν ανέτοιμοι για μια τέτοια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι σωστικές λέμβοι επαρκούσαν μόνο για τους μισούς επιβαίνοντες. Επικράτησε πανικός. Στις 12:05 π.μ. της 15ης Απριλίου ο καπετάνιος διατάσσει να ετοιμαστούν οι σωσίβιοι λέμβοι. Στις 12:45 π.μ. η πρώτη σωσίβια λέμβος με γυναικόπαιδα, όπως επιτάσσει το πρωτόκολλο, «κατεβαίνει» στη θάλασσα. Στις 2:20 μ.μ. ο Τιτανικός βυθίζεται, λίγα δευτερόλεπτα αφότου έσπασε στα δύο. Οι εναπομείναντες επιβάτες και μέλη του πληρώματος πηδούν στα παγωμένα νερά του Β. Ατλαντικού για να σωθούν, αλλά βρίσκουν σχεδόν ακαριαίο θάνατο από υποθερμία ή καρδιακή προσβολή, καθώς η θερμοκρασία του νερού είναι στους -2 βαθμούς Κελσίου.
Τα σήματα κινδύνου του βυθιζόμενου Τιτανικού δεν απέδωσαν αμέσως, καθώς παραπλέοντα πλοία δεν υπήρχαν. Στις 4:10 π.μ. το υπερωκεάνειο Καρπάθια της Cunard Line βρέθηκε στον τόπο του ναυαγίου και περισυνέλεξε τους πρώτους ναυαγούς. Στις 8:30 π.μ. περισυλλέγονται και οι επιβάτες της τελευταίας σωστικής λέμβου και το Καρπάθια με τους 711 διασωθέντες θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης στις 18 Απριλίου 1912.
Φυσικά, όλοι γνωρίζουν τη διάσημη ταινία με πρωταγωνιστές τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Κέιτ Γουίνσλετ.
The post Σαν σήμερα βυθίζεται ο Τιτανικός (pics-vids) appeared first on sportime.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Φτηνό, ήσυχο, ασφαλές: Το νησί με τις καλύτερες τιμές που θα είναι η νο1 επιλογή των Ελλήνων φέτος το καλοκαίρι (Pics)
- Η απάντηση του Ολυμπιακού στον ΠΑΟΚ με χιουμοριστικό τρόπο
- Τεράστιο deal 200 εκ. ευρώ : Ο Σαββίδης πήρε το Πόρτο Καρράς!
- Ολυμπιακός: Νέος Σουντανί ο Ζούνιορ Φερνάντες
- Τούμπα έξω από την Τούμπα (vid)
- Πιστόλια, πολυιδιοκτησία, ν-τροπολογία. Ποια είναι τελικά η διοίκηση Σαββίδη που δεν σέβεται κανέναν
- MasterChef 4 spoiler 20/4: Αυτοί πάνε στον τάκο
- Τραγωδία στον Παρνασσό: Υπάλληλος σκοτώθηκε σε ατύχημα στο χιονοδρομικό κέντρο
- 60 χρόνια Α' Εθνικής: Το μπαράζ του τίτλου του 1959-60 και ο αγώνας της χρονιάς 2001-02!
- Ολυμπιακός: Η απάντηση των Πειραιωτών στον ΠΑΟΚ με χιούμορ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sportime
- Τεράστιο deal 200 εκ. ευρώ : Ο Σαββίδης πήρε το Πόρτο Καρράς!
- MasterChef 4 spoiler 20/4: Αυτοί πάνε στον τάκο
- Ο Μπιμπίνος την… πέφτει στον Τσουκαλά που του λέει να πάει να…. κοιμηθεί (vid)
- Ολυμπιακός: Η Γερμανία «καλεί» τον Σισέ!
- Ολυμπιακός: «Τούμπα έξω από την Τούμπα» (vid)
- Volley League γυναικών: Τέλος το πρωτάθλημα, πρωταθλητής ο Ολυμπιακός!
- Όταν ο Άρης του Γκάλη και του Γιαννάκη κέρδισε με 90 πόντους το ΓΑΣ Κομοτηνή (vid)
- Εορτολόγιο Μ.Τετάρτη 15 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
- Δούκας: «Πλέον κερδίζουν και δίκες στα χαρτιά»
- Πρωτοσέλιδα για την Τετάρτη 15 Απριλίου 2020
- Τελευταία Νέα Sportime
- Σαν σήμερα βυθίζεται ο Τιτανικός (pics-vids)
- Viral: Το βίντεο Έλληνα φωτογράφου με συγκλονιστικά πλάνα της Ελλάδας
- Καιρός 15/4: Η πρόγνωση της ΕΜΥ
- Εορτολόγιο Μ.Τετάρτη 15 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
- Πρωτοσέλιδα για την Τετάρτη 15 Απριλίου 2020
- Ολυμπιακός: «Τούμπα έξω από την Τούμπα» (vid)
- Τεράστιο deal 200 εκ. ευρώ : Ο Σαββίδης πήρε το Πόρτο Καρράς!
- Όταν ο Άρης του Γκάλη και του Γιαννάκη κέρδισε με 90 πόντους το ΓΑΣ Κομοτηνή (vid)
- Volley League γυναικών: Τέλος το πρωτάθλημα, πρωταθλητής ο Ολυμπιακός!
- Δούκας: «Πλέον κερδίζουν και δίκες στα χαρτιά»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Έξι νέους κορονοϊούς ανακάλυψαν επιστήμονες σε νυχτερίδες
- Ονάνα: «Η Μπαρτσελόνα είναι το... σπίτι μου»
- Δωρεά του Λαουτάρου Μαρτίνες σε νοσοκομεία της Αργεντινής (pic)
- Τα πολιτικά πρωτοσέλιδα σήμερα (15/04)
- Καραπαναγιώτου: «Δεν είναι στιγμή για φόβο αλλά για να θωρακίσουμε την υγεία μας»
- Τα αθλητικά πρωτοσέλιδα σήμερα (15/04)
- Το πιθανό πρόγραμμα της Serie A, τελειώνει στις 12 Ιουλίου
- Ολυμπιακός: Ο Κώστας Τσιμίκας έβγαλε βόλτα τα δύο σκυλιά του (pic)
- Ήθελε να συγκεντρώσει 1.000 λίρες, πλέον έφτασε στα 4 εκ. και συνεχίζει 99χρονος βετεράνος του Β' ΠΠ
- ΑΕΛ: «Συντετριμμένοι από την αποδημία του Πλασταρά»