Σε ποια γενιά ανήκεις; Silent Generation, Baby Boomers, Generation X, Millennials, Generation Z, Generation Alpha

Αν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να αναρωτιέται γιατί οι γονείς σου δεν καταλαβαίνουν τα memes σου ή γιατί τα ανίψια σου μιλάνε με όρους που μοιάζουν με κωδικούς προγραμματισμού, η απάντηση είναι απλή: γενιές. Και όταν λέμε γενιές, δεν εννοούμε απλά τις δεκαετίες που πέρασαν, αλλά ολόκληρους κόσμους που διαφέρουν σε μουσική, τεχνολογία και αντιλήψεις για το τι είναι φυσιολογικό.

Η Σιωπηλή Γενιά (Silent Generation) γεννήθηκε μεταξύ 1928 και 1945 και έμαθε να μη μιλάει πολύ, αλλά να δουλεύει σκληρά. Αν η γιαγιά σου σου λέει ότι

τα σημερινά παιδιά δεν έχουν αντοχές, μάλλον ανήκει εδώ. Αυτή η γενιά δεν είχε ίντερνετ, αλλά είχε τον πόλεμο να ασχοληθεί – και δεν το έλεγες μικρό πράγμα.

Οι Baby Boomers (1946-1964) είναι αυτοί που έζησαν την άνθηση της οικονομίας, αλλά και το ροκ εν ρολ. Αν ακούς κάποιον να λέει «στην εποχή μου τα πράγματα ήταν καλύτερα» ενώ χαϊδεύει το αυτοκίνητό του σαν να είναι μέλος της οικογένειας, έχεις να κάνεις με έναν κλασικό boomer.

Η Γενιά X (1965-1980) είναι οι τύποι που μεγάλωσαν με κασέτες, βινύλια και τα πρώτα video games. Δεν είχαν ίντερνετ, αλλά ήξεραν να φτιάχνουν μια κασέτα με τα καλύτερα τραγούδια για road trip. Είναι οι τελευταίοι που έπαιζαν έξω μέχρι να νυχτώσει, χωρίς GPS και κινητά, και έμαθαν να επιβιώνουν χωρίς διαρκή επίβλεψη.

Οι Millennials (1981-1996) είναι αυτοί που θυμούνται πώς ήταν ο κόσμος πριν το ίντερνετ, αλλά προσαρμόστηκαν τόσο καλά που τώρα δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό. Αν είσαι millennial, πιθανότατα ξόδεψες τα παιδικά σου χρόνια στο MSN Messenger, έμαθες τι σημαίνει dial-up σύνδεση και ακόμα θυμάσαι το σοκ του Y2K.

Η Γενιά Z (1997-2012) γεννήθηκε απευθείας μέσα στα social media. Αυτοί οι τύποι δεν ξέρουν καν τι σημαίνει να πηγαίνεις στο βιντεοκλάμπ για να νοικιάσεις ταινία, αλλά μπορούν να κάνουν viral ένα TikTok μέσα σε δευτερόλεπτα. Αν προσπαθείς να μιλήσεις με έναν Gen Z και σου απαντάει με emojis που δεν καταλαβαίνεις, καλωσόρισες στο μέλλον.

Και τέλος, η Γενιά Alpha (2013-σήμερα), τα παιδιά που γεννήθηκαν με tablet στα χέρια. Δεν ξέρουν τι είναι η ζωή χωρίς YouTube, πιστεύουν ότι η οθόνη αφής υπήρχε πάντα και πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να γράψουν ποτέ χειρόγραφο κείμενο, γιατί θα το υπαγορεύουν απευθείας στο AI.

Αν ακόμα δεν ξέρεις σε ποια γενιά ανήκεις, μην ανησυχείς. Αρκεί να σκεφτείς αν θυμάσαι το dial-up ή αν το θεωρείς κάποια παράξενη αρχαία τεχνολογία.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα