Σπανούλης: Ο δρόμος της επιστροφής

12:45 2/4/2019 - Πηγή: Sportime

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας (1/4), ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης, πέρασε την πόρτα του χειρουργείου, προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση στους περιονιαίους τένοντες του δεξιού του ποδιού.

Η σεζόν έλαβε τέλος για τον «Kill Bill» αλλά δεν μένουμε εκεί. Το Sportime σας παρουσιάζει τι είναι οι «περονιαίοι τένοντες» αλλά και το διάστημα που απαιτείται για την αποθεραπεία του.

Πρώτη ερώτηση: Που βρίσκονται οι περονιαίοι τένοντες;

Παίρνουμε λοιπόν τις απαραίτητες πληροφορίες

από το footsurgery.gr.

Η απάντηση είναι, ότι βρίσκονται στην έξω πλευρά της ποδοκνημικής και η λειτουργία τους είναι η προς τα έξω κίνηση του ποδιού και λιγότερο η κάμψη. Παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της σταθερότητας της ποδοκνημικής.

Οι παθήσεις των περονιαίων τενόντων ως αιτία πόνου στην έξω πλευρά του ποδιού, συχνά παραγνωρίζονται.

Ο πόνος συνήθως σχετίζεται με τις δραστηριότητες και συνοδεύεται από οίδημα (πρήξιμο), ενώ συχνά ο ασθενής αναφέρει ότι νιώθει το πόδι του να κάνει «κλικ» κατά την κίνηση κάμψης – έκτασης. Μερικές φορές οι τένοντες αναπηδούν και έρχονται μπροστά από την περόνη (εξάρθρημα των περονιαίων). Μπορεί να πρόκειται για εκφύλιση του τένοντα, ή για επιμήκη ρήξη από τραυματισμό, ή συνδυασμό των δύο καταστάσεων.

Πως αντιμετωπίζεται

Η αντιμετώπιση αρχικά είναι συντηρητική και βασίζεται στη φυσιοθεραπεία. Εγχύσεις κορτιζόνης μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση. Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει αφαίρεση του παθολογικού ιστού και επανασυρραφή του τένοντα. Σε περιπτώσεις εξαρθρήματος των περονιαίων απαιτείται αποκατάσταση των συνδέσμων που τους συγκρατούν.

Συχνά (ειδικά σε περιπτώσεις τραυματισμών – διαστρεμμάτων) οι βλάβες των περονιαίων συνδυάζονται με ρήξη των πλαγίων συνδέσμων της ποδοκνημικής, ή και οστεοχόνδρινες βλάβες του αστραγάλου. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις συνυπάρχει αστάθεια. Η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής, μαζί με ανοιχτή συρραφή των συνδέσμων και των περονιαίων τενόντων.

Το διάστημα που απαιτείται

Μετεγχειρητικά, χρησιμοποιείται νάρθηκας και η περίοδος αποκατάστασης ξεπερνά τους δύο μήνες. Αν πρόκειται για αθλητή, απαιτούνται περίπου 4 μήνες για να αρχίσει ελαφρύ τρέξιμο και 6-9 μήνες για πλήρη επάνοδο.

The post Σπανούλης: Ο δρόμος της επιστροφής appeared first on sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα