Συμβουλές και εργαλεία αύξησης παραγωγικότητας για Φοιτητές
Ο τρόπος που δουλεύει ένας φοιτητής είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις του 2024. Η κατάλληλη οργάνωση και αξιοποίηση των κατάλληλων εργαλείων μπορούν να απογειώσουν την παραγωγικότητα στην καθημερινότητά σου.
Αντίθετα, η χρήση ξεπερασμένων λύσεων, όπως οι offline, μεμονωμένες εφαρμογές γραφείου, μπορεί να περιορίσει την αποτελεσματικότητά σου, δυσκολεύοντας τόσο τον διαμοιρασμό όσο και τη συνεργασία. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:
Αν χρειάζεσαι βοήθεια με τις εργασίες
1. Αναζήτηση με Google: Όταν χρειάζεσαι παρουσιάσεις ή έγγραφα για κάποιο θέμα, χρησιμοποίησε τη λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει και πρόσθεσε “filetype:ppt” ή “filetype:pdf”. Έτσι, η αναζήτηση θα επιστρέψει μόνο PowerPoint παρουσιάσεις ή PDF αρχεία. Αυτή η τεχνική είναι ιδανική για τη μελέτη σου, τη συγγραφή πτυχιακής εργασίας ή την ανάλυση υλικού που έχουν μοιραστεί άλλοι φοιτητές και καθηγητές παγκοσμίως.
2. Έγγραφα Google (google docs): Κράτα όλη την εργασία σου οργανωμένη, αποθηκευμένη αυτόματα και προσβάσιμη από οπουδήποτε με τα Έγγραφα Google. Τα Έγγραφα Google είναι μια δωρεάν και εύκολη πλατφόρμα για γράψιμο. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις τα Φύλλα Google για υπολογιστικά φύλλα, τις Παρουσιάσεις Google για παρουσιάσεις και πολλά άλλα. Η σουίτα της Google σου επιτρέπει να οργανώνεις, να συνεργάζεσαι, να διανέμεις και να αποθηκεύεις αυτόματα τα έγγραφά σου στο cloud.
Επειδή λειτουργεί εξ ολοκλήρου online, ακόμη κι αν ο υπολογιστής σου κλείσει ξαφνικά ή το πρόγραμμα περιήγησής σου διακοπεί, τα πάντα αποθηκεύονται και παραμένουν ενημερωμένα.
3. Οργάνωσε τον χρόνο σου με έξυπνα εργαλεία: Χρησιμοποίησε εφαρμογές όπως το Google Calendar ή το Notion για να προγραμματίσεις μαθήματα, διαλέξεις, εργασίες και προθεσμίες. Μια καθαρή εικόνα του προγράμματός σου βοηθάει να αποφύγεις το χάος και να παραμένεις συγκεντρωμένος. Παράλληλα, χρησιμοποίησε Cloud Storage. Με υπηρεσίες όπως το Google Drive, το Dropbox, και το OneDrive, μπορείς να έχεις όλες τις σημειώσεις και εργασίες σου αποθηκευμένες online. Έτσι, δεν ανησυχείς για απώλεια δεδομένων και έχεις πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή.
4. Τεχνολογία AI για βοήθεια στις σπουδές: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι εργαλείο για αντιγραφή ή λογοκλοπή. Είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για τη μάθηση και την παραγωγικότητα. Εργαλεία όπως το ChatGPT, το NotebookLM, το Claude κλπ μπορούν να σε βοηθήσουν να εξηγήσεις δύσκολες έννοιες, να συντάξεις πρόχειρα κείμενα, να δημιουργήσεις σημειώσεις, παρουσιάσεις και podcasts ή να βρεις νέες ιδέες για projects.
5. Double Up: Άκου podcasts και audio books όταν βρίσκεσαι σε μέσα μεταφοράς ή σε αναμονή. Είναι ένας εύκολος τρόπος να αξιοποιήσεις τον χαμένο χρόνο. Για να αξιοποιήσεις μάλιστα ακόμη καλύτερα τον χρόνο σου, μπορείς να ακούς ηχητικές διαλέξεις (πχ audio books ή online courses) και podcasts με διπλάσια ταχύτητα. Έτσι, θα χρειάζεσαι λιγότερο χρόνο, διατηρώντας όμως την ικανότητα να απορροφάς όλες τις πληροφορίες. Μελέτη έδειξε ότι η ομιλία γίνεται συνήθως με 150 λέξεις το λεπτό.
Διαπιστώθηκε ότι ακόμα και σε ρυθμούς έως 263 λέξεις ανά λεπτό, η κατανόηση παραμένει σταθερή. Επηρεάζεται μόνο αν ξεπεράσεις τις 300 λέξεις ανά λεπτό. Διπλασιάζοντας την ταχύτητα στα podcast και τα ηχητικά βιβλία (audio books) σου, θα μειώσεις τον χρόνο στο μισό χωρίς να χάσεις καμία πληροφορία!"
6. Χρησιμοποίησε εργαλεία διαχείρισης εργασιών: Εφαρμογές όπως το Trello, το Notion ή το Monday σε βοηθούν να οργανώσεις τις εργασίες σου σε λίστες και πίνακες και μάλιστα με όλη την ομάδα των συμφοιτητών σου. Μπορείς να κατηγοριοποιείς τα projects σου, να παρακολουθείς τις προθεσμίες και να παραμένεις συγκεντρωμένος στους στόχους σου. Παράλληλα, χρησιμοποίησε εφαρμογές όπως το Otter.ai για να καταγράφεις διαλέξεις και να μετατρέπεις την ομιλία σε κείμενο. Έτσι, δε χρειάζεται να ανησυχείς αν χάνεις κάτι σημαντικό.
7. Δημιούργησε αποτελεσματικές παρουσιάσεις: Για παρουσιάσεις και projects, εργαλεία όπως το Canva και το Prezi σου επιτρέπουν να σχεδιάζεις όμορφα και ελκυστικά γραφικά χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις. Επίσης, μία εξαιρετική πλατφόρμα για φοιτητές είναι το SlideShare, καθώς προσφέρει πρόσβαση σε χιλιάδες παρουσιάσεις, σημειώσεις και εκπαιδευτικό υλικό από ειδικούς και καθηγητές σε όλο τον κόσμο. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου, να πάρεις ιδέες για τις δικές σου εργασίες και παρουσιάσεις, ή ακόμα και να ανεβάσεις τη δική σου δουλειά, ενισχύοντας το ακαδημαϊκό σου προφίλ.
8. Μάθε να λες “όχι” σε περισπασμούς: Ο περιορισμός των περιττών δραστηριοτήτων είναι κρίσιμος. Εστίασε σε ό,τι είναι απαραίτητο για την ακαδημαϊκή σου επιτυχία, ενώ φροντίζεις και για τη δική σου ξεκούραση.
Βρες την ισορροπία μεταξύ σπουδών και προσωπικής ζωής. Η συμμετοχή σε εξωσχολικές δραστηριότητες ή ο χρόνος με φίλους βοηθά στη μείωση του άγχους και αναζωογονεί την ενέργειά σου.
Η παραγωγικότητα δεν είναι μόνο ζήτημα προσπάθειας αλλά έξυπνης διαχείρισης. Αν χρειαστείς βοήθεια σε κάποια απαιτητικά μαθήματα, μην διστάσεις να απευθυνθείς σε κάποιο εξειδικευμένο φοιτητικό φροντιστήριο. Τα παραπάνω εργαλεία και συμβουλές μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητά σου
Βαγγέλης Λάσκαρης για το sportime.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Ολυμπιακός: Πάει για το δέκα το... καλό!
- Ποντάρισμα στο 6.50 της Μπαρτσελόνα
- Χειρουργείο για Γκριγκόνις, μεγάλο πλήγμα για τον Παναθηναϊκό
- Διαιτησία: Mη γελάτε ρε, είχε δίκιο ο Παντελίδης! Αλλοίωση στο Αστέρας – Παναθηναϊκός!
- Άρης: Αυτά ζήτησε ο Φαντ’ Σχιπ και «κόπηκε»!
- ΑΕΚ: Επιστρέφει αρχές Γενάρη ο Βίντα
- Σοβαρό πλήγμα με Γκριγκόνις στον Παναθηναϊκό - Μπαίνει στο χειρουργείο ο Λιθουανός
- Dumbbell snatch, η εκρηκτική άσκηση για δύναμη και αντοχή
- Πρωτοκλασάτος βουλευτής της ΝΔ: Το πρώτο θύμα του Ντόναλντ Τραμπ στην Ελλάδα
- Ο Θοδωρής Αγγελίνος κάπτεν της Ελλάδας στο United Cup!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sportime
- Διαιτησία: Mη γελάτε ρε, είχε δίκιο ο Παντελίδης! Αλλοίωση στο Αστέρας – Παναθηναϊκός!
- Άρης: Αυτά ζήτησε ο Φαντ’ Σχιπ και «κόπηκε»!
- Παναθηναϊκός: Σκάει μεταγραφή – Δεν περιμένει άλλο
- Συγκλονιστική σκηνή σε δικαστήριο της Αμερικής!
- Πόσο πιθανό είναι να εκραγεί το ηφαίστειο της Σαντορίνης;
- Σπόντες από Λιάγκα για Μπέο και άλλες εκπομπές!
- Ο Τιμωρός: Η Ισαβέλλα αποφασίζει να εκδώσει το βιβλίο που καίει τους Κομνηνούς
- Συμβουλές και εργαλεία αύξησης παραγωγικότητας για Φοιτητές
- Χαρούμενος ο Πορτοσάλτε για παραίτηση Πατέλη: «Η ΝΔ γίνεται δεξιό κόμμα» είπε, λες και τους γκέι γάμους τους ψήφισε ο… Πατέλης
- Η γη της ελιάς: Ο Χρήστος λέει στην Αφροδίτη ότι θα αναγνωρίσει το παιδί
- Τελευταία Νέα Sportime
- Συμβουλές και εργαλεία αύξησης παραγωγικότητας για Φοιτητές
- Χαρούμενος ο Πορτοσάλτε για παραίτηση Πατέλη: «Η ΝΔ γίνεται δεξιό κόμμα» είπε, λες και τους γκέι γάμους τους ψήφισε ο… Πατέλης
- Διαιτησία: Mη γελάτε ρε, είχε δίκιο ο Παντελίδης! Αλλοίωση στο Αστέρας – Παναθηναϊκός!
- Ο Τιμωρός: Η Ισαβέλλα αποφασίζει να εκδώσει το βιβλίο που καίει τους Κομνηνούς
- Γιατί να έρθουν οι εξωγήινοι στη Γη; – Μήπως τους είμαστε τελείως άχρηστοι;
- Η γη της ελιάς: Ο Χρήστος λέει στην Αφροδίτη ότι θα αναγνωρίσει το παιδί
- Πόσο πιθανό είναι να εκραγεί το ηφαίστειο της Σαντορίνης;
- Άρης: Αυτά ζήτησε ο Φαντ’ Σχιπ και «κόπηκε»!
- Σπόντες από Λιάγκα για Μπέο και άλλες εκπομπές!
- Συγκλονιστική σκηνή σε δικαστήριο της Αμερικής!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Stoiximan GBL: Μία αγωνιστική κεκλεισμένων για το Περιστέρι
- Σοκ στον Παναθηναϊκό με Γκριγκόνις: Περνάει την πόρτα του χειρουργείου ο Λιθουανός
- Μπράουν: «Ανυπομονώ να αγωνιστώ με τους Κάνααν και Τεόντοσιτς, δεν ξέρω αν θα προλάβω τον Ολυμπιακό»
- Απόλλων, Θύρα 1: «Οι μάσκες έπεσαν, οι εχθροί του Απόλλωνα βρίσκονται εκ των έσω»
- Γκουαρδιόλα: «Δεν θα προπονήσω άλλον σύλλογο μετά τη Μάντσεστερ Σίτι, δεν έχω την ενέργεια»
- Stoiximan και ΠΑΕ Ολυμπιακός κάνουν το παιχνίδι προσβάσιμο σε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού
- ΑΕΚ: Επιστρέφει αρχές Γενάρη ο Βίντα
- Γκριγκόνις: Τέλος η συντηρητική αγωγή, χειρουργείο στη μέση!
- Λαμία: Η λεκτική επίθεση του Παπαϊωάννου που καταγράφτηκε στο ΦΑ από τον Τάσο Παπαπέτρου
- Basketaki: Τρεις είσοδοι στο Hall Of Fame!