Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα από 10.000 – 30.000 ευρώ

Στο δρόμο προς τη Βουλή βρίσκεται η διάταξη του υπουργείου Οικονομικών για την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων οχημάτων από τους φορολογούμενους που θέλουν να απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Η νέα ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί σήμερα και θα προβλέπει την υποβολή της δήλωσης ακινησίας του οχήματος από τον ιδιοκτήτη

του στην ειδική πλατφόρμα « MyCar» την οποία αναμένεται να δημιουργήσει και να θέσει σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του μήνα η ΑΑΔΕ.  Ο ιδιοκτήτης που θα υποβάλει ηλεκτρονικά δήλωση ακινησίας του οχήματός του δεν θα έχει υποχρέωση αποστολής των πινακίδων στην Εφορία. Θα αρκεί η δήλωσή του στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και θα κρατάει τις πινακίδες στο σπίτι του.

Ωστόσο η ηλεκτρονική «κατάθεση» πινακίδων συνοδεύεται από βαριές καμπάνες για όσους σκεφτούν να κυκλοφορήσουν το αυτοκίνητό τους το οποίο θεωρητικά θα έχει τεθεί σε ακινησία.

Η διάταξη θα προβλέπει την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ σε όσους πιαστούν από την Αστυνομία να κυκλοφορούν «παράνομα» το αυτοκίνητό τους. Εάν μάλιστα το λάθος αυτό γίνει και δεύτερη φορά τότε το πρόστιμο εκτοξεύεται στις 30.000 ευρώ. Δηλαδή στις περισσότερες περιπτώσεις τα πρόστιμα είναι υψηλότερα της αξίας του οχήματος και θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά όποιος  αποφασίσει να κυκλοφορήσει στους ελληνικούς δρόμους το αυτοκίνητο που θα έχει θέσει σε ακινησία. Θα ήταν καλύτερο να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορονοϊός: Φειδωλά τα Χριστούγεννα – Λιανεμπόριο με δόσεις, σχολεία και εστίαση από το 2021

Δεύτερη ευκαιρία σε πληττόμενους οφειλέτες

Με μία ακόμα διάταξη η οποία επίσης αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να σβήσει καθυστερήσεις στην υλοποίηση μιας ακόμα πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ η οποία θα έπρεπε να έχει ανοίξει τον Νοέμβριο προκειμένου να γίνει πράξη η ψηφισμένη διάταξη για δυνατότητα αναβίωσης ρυθμίσεων από πληττόμενους από την πανδημία οφειλέτες οι οποίοι  έχασαν τη ρύθμιση λόγω μη καταβολής δόσεων το διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου. Η πλατφόρμα δεν άνοιξε ποτέ μέσα στον Νοέμβριο και τώρα με τη νέα διάταξη θα δίνεται η ίδια δυνατότητα – αναβίωσης ρυθμίσεων που χάθηκαν λόγω μη καταβολής δόσης- σε όσους πληρώσουν τη δόση του Δεκεμβρίου. Θα υπάρξει και παράλληλη διεύρυνση του διαστήματος απώλειας ρυθμίσεων λόγω πανδημίας «πιάνοντας» και τον Νοέμβριο.

Φοροτεχνικοί και φορολογούμενοι εντοπίζουν «αρρυθμίες» και στην υλοποίηση ψηφισμένων διατάξεων για την αναστολή πληρωμής ΦΠΑ τον Νοέμβριο όσο και για την αναστολή πληρωμής δόσης ρυθμισμένης οφειλής.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις ορίζουν τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής της δόσης ΦΠΑ Νοεμβρίου αλλά και των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών για επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με κρατική εντολή στον νέο γύρο περιοριστικών μέτρων. Το «πάγωμα» των οφειλών αυτών σύμφωνα με φοροτεχνικούς δεν εμφανίστηκε στο Taxis ενώ φορολογούμενοι υποστηρίζουν πως από σήμερα άρχισαν να χρεώνονται και προσαυξήσεις. Πηγές της ΑΑΔΕ αναγνωρίζουν την καθυστέρηση εμφάνισης νέας ημερομηνίας οφειλής του ΦΠΑ σε αναστολή, στο τέλος Απριλίου 2021 όπως ορίζει ο νόμος με δυνατότητα ρύθμισης σε 12-24 δόσεις , υποστηρίζουν όμως πως δεν υπάρχουν ανάλογα προβλήματα  με την αναστολή  δόσης ρυθμισμένων οφειλών.

Πηγή: Pentapostagma.gr

Το άρθρο Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα από 10.000 – 30.000 ευρώ εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα