Τελικά μπορεί η Ελλάδα να δώσει στην Αρμενία τους S-300;

Το θέμα της πιθανής μεταβίβασης του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 από την Ελλάδα στην Αρμενία εγείρει πολιτικά, στρατηγικά, και νομικά ζητήματα.

Οι S-300 παραδόθηκαν στην Κρήτη το 1999 ως μέρος συμφωνίας που μετέφερε το σύστημα από την Κύπρο στην Ελλάδα,

για να αποφευχθούν εντάσεις με την Τουρκία.

Το σύστημα S-300 PMU1 είναι κυρίως αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό, προσφέροντας τη δυνατότητα να πλήττει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις.
Αν και θεωρείται αποτελεσματικό, είναι πλέον ένα σχετικά παλαιότερο σύστημα που απαιτεί εκσυγχρονισμό για να διατηρήσει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Η μεταβίβαση στρατιωτικού εξοπλισμού, ειδικά ρωσικής κατασκευής, απαιτεί την έγκριση της χώρας κατασκευής, δηλαδή της Ρωσίας. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία καθιστούν αυτή τη διαδικασία ακόμη πιο περίπλοκη.

Η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της Συμμαχίας για τη διαχείριση και μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού.

Μια τέτοια μεταβίβαση θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, ιδιαίτερα αν παραβλέψει τις απαιτούμενες άδειες.

Η στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας είναι ισχυρή και η μεταφορά θα μπορούσε να ενισχύσει τη συνεργασία. Ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει να υπολογίσει τις αντιδράσεις άλλων περιφερειακών δυνάμεων, όπως η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Η Τουρκία είναι στενός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν. Η μεταφορά ενός τόσο ισχυρού συστήματος στην Αρμενία θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Οι S-300 θα ενίσχυαν σημαντικά την αεράμυνα της Αρμενίας, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Από την άλλη, η απομάκρυνση των S-300 από την Ελλάδα θα μείωνε την ικανότητα της χώρας για στρατηγική αντιαεροπορική άμυνα, εκτός αν αντικατασταθούν από ένα νέο σύστημα.

Η μεταβίβαση των S-300 στην Αρμενία είναι τεχνικά εφικτή αλλά πολιτικά και στρατηγικά περίπλοκη.

Εναλλακτικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφέρει τεχνική υποστήριξη ή να συμβάλλει σε άλλους τομείς αμυντικής συνεργασίας με την Αρμενία, χωρίς να προχωρήσει σε πλήρη μεταβίβαση του συστήματος.

Η μεταφορά των S-300 στην Αρμενία θα απαιτούσε ισχυρή διπλωματική διαχείριση, συμφωνίες με τη Ρωσία και τον ΝΑΤΟ, καθώς και υπολογισμό των γεωπολιτικών συνεπειών. Αν και θεωρητικά είναι πιθανή, στην πράξη είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί χωρίς σοβαρές επιπλοκές.

Διαβάστε περισσότερα για την γεωστρατηγική στο geostratigika.gr

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τελικά, Ελλάδα, Αρμενία, S-300,telika, ellada, armenia, S-300