Θα στραφεί η Τουρκία στη Δύση για οπλικά συστήματα και αμυντικές συμφωνίες;

Μπορεί η Τουρκία να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με αριθμό ευρωπαϊκών κρατών λόγω των προκλητικών ενεργειών της σε ανατολική Μεσόγειο, στα Κατεχόμενα και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ωστόσο η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει ανάγκη τη Δύση για να εκπληρώσει τα εξοπλιστικά προγράμματα που επιθυμεί ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Το πρόβλημα του προγράμματος αμιγώς τουρκικών αρμάτων μάχης Altay είναι ήδη γνωστό, ωστόσο φαίνεται πως η Ρωσία, που φάνταζε

ως ο «αντικαταστάτης» προμηθευτής οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα, όχι μόνο αυξάνει την επιρροή του στον Καύκασο εις βάρος της Άγκυρας αλλά δεν αποδεικνύεται και ιδιαίτερα «φερέγγυος» συνεργάτης.

Το πρακτορείο ειδήσεως Bloomberg, σε άρθρο που αναδημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα Ahval, αναφέρει ότι οι αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία, καθώς και η προοπτική ανάπτυξης στρατιωτικής τεχνολογίας, μάλλον «στρέφει» την Άγκυρα προς τη Δύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναπόφευκτη η σύγκρουση της Τουρκίας με τη Δύση – Τα «σκοτεινά» σχέδια του Ερντογάν

Οι «άσπονδοι σύμμαχοι» εντός του NATO

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με αρκετούς συμμάχους της. Οι ελληνοτουρκικές εντάσεις σε ανατολική Μεσόγειο είναι ακόμα σε υψηλό επίπεδο λόγω των δραστηριοτήτων του Oruc Reis, η Γαλλία ασκεί σφοδρή κριτική στην Άγκυρα για το ρόλο της στις εχθροπραξίες του Ναγκόρνο Καραμπάχ και στη Συρία και η Γερμανία έχει «ενοχληθεί» ιδιαίτερα από τη στάση της Τουρκίας στην απόπειρα νηοψίας τουρκικού πλοίου ανοιχτά της Λιβύης από ευρωπαϊκές δυνάμεις στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI».

Σε όλα αυτά, πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο παράγοντας ΗΠΑ υπό την επερχόμενη προεδρία Μπάιντεν, για την οποία η Τουρκία φαίνεται «αισιόδοξη», με το άρθρο να τονίζει ότι : «Η Άγκυρα πιστεύει ότι η διαρκής πίστη του Μπάιντεν σε πολυεθνικούς και διατλαντικούς δεσμούς θα την βοηθήσει να επιδιορθώσει ζημιές με τους εταίρους του NATO και να βελτιώσει την πιθανότητα μακροχρόνιων συμφωνιών για οπλικά συστήματα».

Οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 πέμπτης γενιάς μετά την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας άμυνας S-400, ενώ αυτή τη στιγμή η τουρκική αμυντική βιομηχανία προσπαθεί να καλύψει ανάγκες σε υλικά λόγω του εμπάργκο που της έχουν επιβάλλει δυτικές χώρες με αφορμή τις στρατιωτικές επεμβάσεις της σε Συρία, Λιβύη, και Ναγκόρνο Καραμπάχ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκαλούν οι Τούρκοι: Θέμα «Τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη έθεσε ξανά ο Τσαβούσογλου

Οι S-400 και η «φερεγγυότητα» της Ρωσίας

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η Τουρκία διατηρεί ακόμα τη στρατηγική συνεργασία της με τη Ρωσία αναφορικά με την εισαγωγή οπλικών συστημάτων, κάτι που αποδείχθηκε και στην περίπτωση των πυραύλων S-400.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το άρθρο του Bloomberg, η Μόσχα απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Άγκυρας για τη μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας μετά τη συμφωνία των S-400 και η Τουρκία ήταν συνεπώς πρόθυμη να χρησιμοποιήσει την παρουσία της στη Μέση Ανατολή για να βοηθήσει το ΝΑΤΟ να «συγκρατήσει μια επεκτατική Ρωσία».

Αν λοιπόν η Άγκυρα επιθυμεί να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες για την οικονομία και την αμυντική βιομηχανία της, πλέον και υπό το πρίσμα ευρωπαϊκών κυρώσεων, ο Πρόεδρος Ερντογάν θα χρειαστεί έναν διαφορετικό τρόπο επίλυσης των ζητημάτων με τους δυτικούς συμμάχους του.



Πηγή: Onalert.gr

Το άρθρο Θα στραφεί η Τουρκία στη Δύση για οπλικά συστήματα και αμυντικές συμφωνίες; εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα