Τι γίνεται με το φορολογικό μπόνους στις ανακαινίσεις

Νέα δεδομένα φαίνεται πως διαμορφώνονται γύρω από το φορολογικό μπόνους στις ανακαινίσεις σπιτιών από την ελληνική κυβέρνηση, με τα ερωτηματικά να είναι αρκετά.

Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές αφορούν το άρθρο 29 στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τις δαπάνες έως 16.000 ευρώ που αφορούν τις ανακαινίσεις κατοικιών.

Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο από το υπουργείο Οικονομικών η ρύθμιση αφορά την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων από φυσικά πρόσωπα.

Βασική όμως προϋπόθεση για να τύχουν του φορολογικού μπόνους, είναι οι πληρωμή με πλαστικό χρήμα αλλά και η λήψη των

απαιτούμενων παραστατικών.

Μάλιστα, η έκπτωση φόρου η οποία επιμερίζεται σε ορίζοντα πέντε ετών αντικαθιστά ουσιαστικά την έκπτωση 40% επί των δαπανών και δίνει τη θέση της σε έκπτωση 100% της δαπάνης.

Ανατροπή με το φορολογικό μπόνους στις ανακαινίσεις;

Τα πάντα όμως δεν αποκλείεται εν τέλει να ανατραπούν καθώς πολλά είναι τα σενάρια πως αποσύρεται από το υπουργείο Οικονομικών η ρύθμιση που ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών ενώ κάποια άλλα μιλούν για τροποποιήσεις.

Ο λόγος που φαίνεται πως βάζει σε σκέψεις τους κυβερνώντες είναι πως η εφαρμογή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα μπορούσε να επιφέρει εκτόξευση του δημοσιονομικού κόστους για τον προϋπολογισμό που θα φτάνει ακόμα και στο 1 δισ. ευρώ.

Αν όμως τελικά παρθεί η απόφαση να εφαρμοστεί θα αναφέρει πως οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε (5) ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ.

Λευτέρης Παυλίδης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα