Τηλεπικοινωνίες: Σε θέση μάχης για τα δίκτυα 5G

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι για τη δημοπρασία των συχνοτήτων του 5G που, όπως φαίνεται, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό στα τέλη του έτους, καθώς η πανδημία του κορονοϊό δεν φαίνεται ότι ανατρέπει τον προγραμματισμό.

Αυτό, εξάλλου, δήλωσε και από το Φόρουμ των Δελφών ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης, εκτιμώντας μάλιστα ότι τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G θα τεθούν σε λειτουργία μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. «Το κράτος έχει ξεκάθαρες προοπτικές για τις υποδομές του 5G. Παραμένουμε πιστοί στα χρονοδιαγράμματα

για τη δημοπράτηση των συχνοτήτων στο τέλος του 2020… Υπήρξαν χώρες που καθυστέρησαν τις δημοπρασίες του 5G εξαιτίας του κορονοϊού, εμείς ενημερώσαμε την Ε.Ε. ότι θα προχωρήσουμε με τα χρονοδιαγράμματα, και θα κάνουμε το παν για να φτάσουμε τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη δημοπρατήσει το φάσμα», σημείωσε.

Οι συχνότητες

Όλα δείχνουν πως η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) θα προχωρήσει σε μια κοινή δημοπρασία πολλαπλών γύρων για όλες τις φασματικές περιοχές που είναι αναγκαίες για το 5G. Μάλιστα, αναμένεται να συμπεριληφθεί και η ζώνη των συχνοτήτων στα 700 MHz που σήμερα καταλαμβάνουν οι πάροχοι ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικών καναλιών (Digea και EΡΤ) και οι οποίοι θα μετακινηθούν σε άλλες συχνότητες.

Αυτό που μένει να φανεί, είναι το ποιος θα είναι ο στόχος της επερχόμενης δημοπρασίας. Δηλαδή το αν θα επιδιωχθεί η μεγιστοποίηση των κρατικών εσόδων (τα οποία θα διατεθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους), ή αν θα επικρατήσει η λογική που θέλει να δοθεί στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών ο απαιτούμενος χώρος για την υλοποίηση των σημαντικών επενδύσεων που απαιτούνται για τη δημιουργία των δικτύων 5ης γενιάς το ταχύτερο δυνατόν.

Σημειώνεται ότι η κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς θα αναπτυχθεί σε τουλάχιστον τρεις ζώνες συχνοτήτων, τα 700 ΜΗz, τα 3.400 MHz και πιθανώς τα 26 MHz. Η επερχόμενη δημοπρασία αναμένεται να περιλάβει και τη ζώνη συχνοτήτων των 2.100 MHz που ήδη κατέχουν σήμερα οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αλλά η παραχώρησή τους λήγει το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Εργοτάξιο» η πλατεία Συντάγματος για τον Μεγάλο Περίπατο

Τα πρώτα δίκτυα

Όσο προχωρούν οι μήνες προς τον διαγωνισμό, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ετοιμάζονται για να ξεκινήσουν, από την επόμενη ημέρα, την ανάπτυξη των δικτύων. Στόχος, όπως έχει αναφέρει και ο κ. Τζωρτζακάκης, είναι τα πρώτα εμπορικά δίκτυα στη χώρα να ξεκινήσουν εντός του δευτέρου τριμήνου του 2021.

Η Cosmote έχει ήδη κάνει την αρχή υπογράφοντας από τον Μάρτιο συμφωνία με την Ericsson για την ανάπτυξη του δικτύου 5G. Το συμβόλαιο που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες αφορά το αποκαλούμενο ραδιοδίκτυο της εταιρείας (RAN), δηλαδή τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό των σταθμών βάσης και των κεραιών τους ανά την Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με την ενημέρωση της εταιρείας, η Cosmote θα προχωρήσει στον συνολικό εκσυγχρονισμό του δικτύου πρόσβασης κινητής, αντικαθιστώντας πλήρως τον εξοπλισμό 2G/3G/4G/4G+ με καινούργιο, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σταδιακής αναβάθμισης του δικτύου σε 5G.

Τις προετοιμασίες για το 5G προχωρούν και οι Vodafone και Wind, οι οποίες όμως ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει συμφωνίες για προμηθευτή. O επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, δήλωσε πρόσφατα πως μεγάλο κομμάτι από το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας μέχρι το 2024, ύψους 500 εκατ. ευρώ, αφορά το 5G. “Προχωράμε στον εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας υποδομής για να υποδεχθεί 5G τεχνολογία, ενώ είμαστε στην τελική φάση αξιολόγησης των προμηθευτών”, είχε δηλώσει ο κ. Μπρουμίδης στα τέλη Μαΐου.

Ericsson: Στα 190 εκατ. οι συνδρομές στο τέλος του 2021

Η προετοιμασία για την ανάπτυξη δικτύων 5G έχει καθυστερήσει στην Ελλάδα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν είναι τυχαίο πως στην πρόσφατη έκθεση για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία της Ευρωπαϊκή Επιτροπής (DESI) βαθμολογήθηκε με μηδέν στην ετοιμότητα για τα δίκτυα 5ης γενιάς. Η Ericsson, στην τελευταία της έκθεση για την αγορά (Ericsson Mobility Report) εκτιμά πως οι συνδρομές 5G στα τέλη του έτους, θα φθάσουν παγκοσμίως τα 190 εκατομμύρια.

Αν και η εταιρεία αναμένει κάποιες καθυστερήσεις στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική λόγω της πανδημίας, οι εκτιμήσεις για την επόμενη πενταετία παραμένουν σταθερές. Μάλιστα, η έκθεση αναφέρει πως η επέκταση των δικτύων 5G θα είναι αισθητά ταχύτερη απ’ αυτή που είχαν τα δίκτυα LTE (4G). Έτσι μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται πως οι συνδρομές στα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα φτάσουν τα 2,8 δισ. παγκοσμίως.

Στη Δ. Ευρώπη, ήδη από το 2019, πάνω από 20 πάροχοι ξεκίνησαν την εμπορική διάθεση δικτύων 5G, παρέχοντας περίπου 230.000 συνδέσεις. Μέχρι το 2025 αναμένεται πως η διείσδυση των νέων δικτύων θα έχει φθάσει το 55% στην περιοχή. Στην Κεντροανατολική Ευρώπη οι συνδέσεις LTE θα παραμείνουν η κυρίαρχη τεχνολογία. Σήμερα, το 43% των συνδέσεων στην περιοχή είναι 4G, ποσοστό που μέχρι το 2025 αναμένεται να αυξηθεί στο 66%, ενώ οι συνδέσεις 5G θα φθάσουν το 27% του συνόλου.

Πηγή: capital.gr

Το άρθρο Τηλεπικοινωνίες: Σε θέση μάχης για τα δίκτυα 5G εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα