Τριτοκοσμική Υγεία δείχνει η Eurostat στην Ελλάδα: To 16,7% των Ελλήνων δεν μπορεί να κάνει ιατρικές εξετάσεις – Είμαστε στη χειρότερη θέση της ΕΕ!

Ιατρικές εξετάσεις: Μια ακόμα θλιβερή πρωτιά καταγράφει η χώρα μας, που υποδεικνύει ότι η ποιότητα της Υγείας των Ελλήνων πολιτών βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η ραγδαία φτωχοποίηση που υφίσταται ο ελληνικός λαός ως συνέχεια της δεκαετίας των μνημονίων και η εκρηκτική ακρίβεια που τινάζει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, δημιουργεί τρομακτικά κενά στη διασφάλιση της Υγείας των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Το κυβερνητικό «αβαντάρισμα» στους ιδιώτες, η σταδιακή διάλυση του

ΕΣΥ, τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και η αδυναμία των ημιλειτουργικών δομών Υγείας να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών, δημιουργούν ένα τρομακτικό χάσμα που ολοένα και μεγαλώνει, μεταξύ των φτωχοποιημένων πολιτών και των προσβάσιμων υπηρεσιών Υγείας.

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο σε επίπεδο περίθαλψης και ιατρικής βοήθειας, αλλά ακόμα και στο θέμα της πρόληψης, που αποτελεί το σημαντικότερο πρώτο βήμα για την αποφυγή των ασθενειών. Και ένα βασικότατο στοιχείο της πρόληψης, είναι να γίνονται ιατρικές εξετάσεις έγκαιρα και με εύκολη πρόσβαση του πολίτη σε αυτές.

Δυστυχώς όμως, η πρόσβαση του Έλληνα πολίτη σε ιατρικές εξετάσεις (σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα) ολοένα και γίνεται πιο δύσκολη, είτε λόγω κόστους, είτε λόγω μεγάλης απόστασης της πλησιέστερης δομής Υγείας, είτε λόγω μεγάλης λίστας αναμονής.

Και όχι μόνο οι εξετάσεις τείνουν να γίνουν γολγοθάς για τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, άλλα στη χώρα μας καταγράφεται η μεγαλύτερη αδυναμία πρόσβασης στις εξετάσεις, πανευρωπαϊκά! Αυτό έρχεται να διαπιστώσει με κάθε επισημότητα η ίδια η Eurostat, που κατατάσσει την Ελλάδα ως τη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό πολιτών στην ΕΕ που δεν μπορούν να κάνουν ιατρικές εξετάσεις!

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2022 η Ελλάδα – μαζί με την Φιλανδία και τη Ρουμανία – συμπεριλαμβάνεται στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό των πολιτών που αδυνατούσαν να εξεταστούν, ενώ υπήρχε τέτοια ανάγκη. Το ποσοστό της χώρας μας όμως κινείται μακράν πιο πάνω από τη δεύτερη Φινλανδία. Συγκεκριμένα η Ελλάδα κατέγραψε ποσοστό της τάξης του 16,7%, ενώ η Φινλανδία βρίσκεται στο 9,6%, η Ρουμανία στο 7,9% και η Λετονία στο 7,1%.

Οι χώρες με τα μικρότερα ποσοστά είναι η Γερμανία (0,5%), η Τσεχία (0,3%) και η Κύπρος (0,1%).

Αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από θεωρητικά φτωχότερες χώρες όπως η Ρουμανία και η Λετονία, που διαθέτουν υποδεέστερες οικονομίες και χειρότερους μισθούς. Αυτό αποτυπώνει και την πρωτοφανή εγκατάλειψη των Ελλήνων πολιτών από το κράτος πρόνοιας, αλλά και το τραγικό αποτύπωμα που αφήνει στην Υγεία η πολιτική Μητσοτάκη, παραδίδοντάς την στο έλεος των ιδιωτικών συμφερόντων.

Ουσιαστικά φτάσαμε στο σημείο όπου 1 στους 6 Έλληνες, δεν έχει πρόσβαση στο σύστημα Υγείας ούτε για να κάνει βασικές εξετάσεις. Καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για μια τεράστια απειλή στην υγεία των Ελλήνων με χαμηλό εισόδημα, που θα είναι εγκληματικό αν η κυβέρνηση συνεχίσει να παραβλέπει…

Αλέξανδρος Ορφανίδης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα