Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να δουν υπεριώδεις ακτίνες;

Η ανθρώπινη όραση είναι φτιαγμένη να αντιλαμβάνεται ένα συγκεκριμένο εύρος φωτός, το λεγόμενο ορατό φάσμα. Αυτό περιλαμβάνει χρώματα από το κόκκινο έως το βιολετί, αλλά δεν φτάνει στις υπεριώδεις ακτίνες. Το υπεριώδες φως έχει μικρότερο μήκος κύματος από το ορατό φως και είναι αόρατο για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις όπου

οι άνθρωποι φαίνεται να βλέπουν λίγο πιο πέρα από τα φυσιολογικά όρια.

Τι είναι οι υπεριώδεις ακτίνες;

Οι υπεριώδεις ακτίνες (UV) είναι μια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με μήκος κύματος μικρότερο από το βιολετί φως αλλά μεγαλύτερο από τις ακτίνες Χ. Στη φύση, οι υπεριώδεις ακτίνες εκπέμπονται κυρίως από τον Ήλιο, αλλά εμποδίζονται να φτάσουν στη Γη από το στρώμα του όζοντος. Οι ακτίνες αυτές έχουν πολλές εφαρμογές, από ιατρικές θεραπείες έως τεχνολογικές χρήσεις, αλλά σε μεγάλες δόσεις είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο.

Υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν υπεριώδες φως;

Κανονικά, το μάτι μας δεν μπορεί να αντιληφθεί το υπεριώδες φως, γιατί ο φακός του ματιού λειτουργεί σαν φίλτρο που το εμποδίζει να φτάσει στον αμφιβληστροειδή. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτό αλλάζει:

Άτομα μετά από εγχείρηση καταρράκτη: Όταν αφαιρείται ο φυσικός φακός του ματιού λόγω καταρράκτη, το μάτι δεν έχει πια τη δυνατότητα να φιλτράρει το υπεριώδες φως. Αυτά τα άτομα συχνά αναφέρουν ότι βλέπουν το φως αυτό σαν λαμπερό μπλε ή βιολετί.Γενετικές διαφοροποιήσεις: Σπανιότατα, κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με μάτια που έχουν διαφορετικές ιδιότητες από τις συνηθισμένες, επιτρέποντας μια μικρή ευαισθησία στο υπεριώδες φως.Πώς το εξηγεί η επιστήμη;

Η όραση υπεριώδους φωτός δεν είναι ακριβώς όπως την αντιλαμβάνονται οι επιστημονικές συσκευές. Το μάτι μετατρέπει αυτές τις ακτίνες σε αποχρώσεις του ορατού φάσματος, που συνήθως μοιάζουν με έντονα μπλε. Δεν είναι μια υπερδύναμη, αλλά μάλλον ένα υποπροϊόν της απουσίας του φακού ή άλλων αλλαγών στη φυσιολογία του ματιού.

Η ικανότητα να βλέπει κάποιος υπεριώδες φως δεν είναι συνηθισμένη και δεν προσφέρει κάποια ουσιαστική λειτουργικότητα. Παρόλα αυτά, παραμένει ένα σπάνιο και ενδιαφέρον φαινόμενο που δείχνει πώς το ανθρώπινο σώμα μπορεί να λειτουργήσει έξω από τα φυσιολογικά όρια.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα