Υπήρχαν μούμιες στην αρχαία Ελλάδα;

Η μούμια, όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα, συνδέεται κυρίως με τον αιγυπτιακό πολιτισμό. Ωστόσο, η πρακτική της διατήρησης του ανθρώπινου σώματος μετά θάνατον δεν ήταν εντελώς ξένη στην αρχαία Ελλάδα. Παρόλο που οι Έλληνες δεν ανέπτυξαν τεχνικές ταρίχευσης όπως οι Αιγύπτιοι, υπάρχουν αναφορές που υποδεικνύουν ότι οι Έλληνες ενδιαφέρονταν για τη διατήρηση των σωμάτων, ιδιαίτερα για ηγεμόνες ή εξέχουσες προσωπικότητες.

Οι αρχαίοι Έλληνες έδειχναν έντονο ενδιαφέρον για τους πολιτισμούς που γειτόνευαν με

τη Μεσόγειο, ειδικά τον αιγυπτιακό. Μέσω των εμπορικών και πολιτιστικών ανταλλαγών, ήρθαν σε επαφή με τις αιγυπτιακές ταφικές πρακτικές και υιοθέτησαν ορισμένα στοιχεία. Υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι εξέχοντα πρόσωπα, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, πιθανότατα υποβλήθηκαν σε τεχνικές συντήρησης των σωμάτων τους μετά τον θάνατο, ώστε να παραμείνουν άθικτα κατά τη μεταφορά τους.

Η ταρίχευση αυτή γινόταν με την εφαρμογή αρωμάτων και ελαίων, καθώς και με την απομάκρυνση οργάνων για την αποφυγή σήψης. Αν και δεν υπήρχε μαζική πρακτική ταρίχευσης, όπως στην Αίγυπτο, υπήρχαν περιπτώσεις στις οποίες η διατήρηση του σώματος θεωρούνταν αναγκαία για θρησκευτικούς ή πρακτικούς λόγους.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι Έλληνες έδειχναν ιδιαίτερη μέριμνα για τον σεβασμό στους νεκρούς. Η ιδέα της «αθανασίας της ψυχής», που εμφανίζεται σε φιλοσοφικές σχολές όπως αυτή του Πλάτωνα, ίσως συνέβαλε στην εκτίμηση για την υλική υπόσταση του σώματος. Παρ’ όλα αυτά, η πρακτική της αποτέφρωσης ή της ταφής ήταν πολύ πιο διαδεδομένη.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα