Oruc Reis : Θρίλερ με την πορεία του – Με κλειστό πομπό πλησιάζει το Καστελλόριζο

Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση η Τουρκία, καθώς το Ορούτς Ρέις (Oruc Reis) συνεχίζει τους ελιγμούς μέσα στην περιοχή της παράνομης Navtex, έχοντας κλειστούς τους πομπούς από το βράδυ της Δευτέρας.

Βρίσκεται σε απόσταση 15 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά από το Καστελλόριζο και κινείται με κατεύθυνση βορειοανατολικά.

Δίπλα του τα τουρκικά πολεμικά πλοία και σε απόσταση αναπνοής οι φρεγάτες και πυραυλάκατοι του πολεμικού ναυτικού, με ιδιαίτερα ενισχυμένη παρουσία.

Πάντως, η πορεία που έχει χαράξει μέχρι στιγμής δείχνει ότι δεν θα προσεγγίσει τόσο όσο την προηγούμενη

φορά που έφθασε περίπου στα 12 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη και 14 από τη Μεγίστη, με τους αξιωματικούς του Πενταγώνου να επισημαίνουν ωστόσο ότι είναι ζήτημα μερικών μοιρών για να βρεθεί πιο κοντά από το αναμενόμενο.

Η ελληνική πλευρά ανησυχεί ότι ενδεχομένως οι Τούρκοι να θελήσουν να προχωρήσουν σε μία κίνηση εντυπωσιασμού, λίγο πριν εκπνεύσει η υφιστάμενη Navtex που έχουν εκδώσει για έρευνες σε μία τεράστια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου το βορειοανατολικό όριο της οποίας απέχει 6,5 μίλια από το ελληνικό νησί.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επόμενες ημέρες και μέχρι τις 22 Οκτωβρίου που ολοκληρώνεται η εν λόγο Navtex, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για τη δημιουργία γεγονότων που θα μπορούσαν να αυξήσουν το βαθμό της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στην περιοχή.

Δείτε πού βρισκόταν το Oruc Reis λίγο μετά τις 10:20 το πρωί

Έτοιμη να στείλει και γεωτρύπανο η Τουρκία στην περιοχή

Τραβάει και άλλο το σκοινί η Άγκυρα και προαναγγέλλει ότι θα στείλει γεωτρύπανο ανοιχτά του Καστελλόριζου. Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ το Καστελλόριζο απέχει 580 χλμ. από την Ελλάδα ενώ από την Τουρκία μόλις δύο», τονίζοντας ότι το Oruc Reis που πλέει μια ανάσα από το ακριτικό νησί «πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες», ξεκαθαρίζοντας ότι… ήρθε για να μείνει.

Σε μια συνέντευξη αποκαλυπτική των προθέσεων της Τουρκίας, ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρει ότι το σεισμογραφικό σκάφος θα παραμείνει στην περιοχή για τουλάχιστον δύο μήνες προκειμένου να πραγματοποιήσει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και αν υπάρχουν αποτελέσματα για κοιτάσματα στην περιοχή που αυτή τη στιγμή πλέει το Ορούτς Ρέις, η Τουρκία θα στείλει το γεωτρύπανο.

«Αυτή τη στιγμή το Ορούτς Ρέις κάνει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Φαντάζομαι πως θα τις ολοκληρώσουμε σε δύο μήνες. Μετά, στην ίδια περιοχή θα κάνουμε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες κι αν βρούμε μια περιοχή με μεγάλη προσδοκία, θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανο μας για να κάνουμε την πρώτη ερευνητική γεώτρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα στοχεύει και πάλι στο Καστελόριζο, καθώς σύμφωνα με την τουρκική θεωρία, τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και το Καστελόριζο απέχει από την Ελλάδα 580 χιλιόμετρα, ενώ από την Τουρκία μόλις 2 χιλιόμετρα.

«Η Ελλάδα έχει μια θέση πως τα νησιά της έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως σε πολλά σημεία του κόσμου, υπάρχουν παραδείγματα που στηρίζουν τις θέσεις μας. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Το έχουμε πει πολλές φορές. Εκείνοι έχουν διεκδικήσεις για μια περιοχή λόγω του Καστελόριζου, όμως το Καστελόριζο απέχει 580 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, ενώ από την Τουρκία μόλις 2 χιλιόμετρα. Η θέση αυτή αγνοεί και προσπαθεί να εμποδίσει την υπεροχή της ηπειρωτικής χώρας. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Keywords
Τυχαία Θέματα