Ανησυχεί η κυπριακή κυβέρνηση – Ενδείξεις για έναρξη γεώτρησης από την Τουρκία

06:30 14/6/2019 - Πηγή: To10.gr

Τρυπάνι, 35 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα, φέρεται να κατέβασε το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ. Οι εξελίξεις χαρακτηρίζονται ως πολύ ανησυχητικές, και ανεβάζουν επικίνδυνα το θερμόμετρο στην περιοχή.

Αν και η Λευκωσία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αρνητικότατη εξέλιξη, που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα εκτοξεύσει το μέγεθος της πρόκλησης, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι ενδείξεις

Η ακινητοποίησή του στο ίδιο ακριβώς σημείο από τις 4 Μαΐου, το υψηλό κόστος παραμονής του εκεί καθημερινά,

ιδιαίτερα αν δεν κάνει τίποτα, αλλά και το γεγονός πως ορισμένες υποστηρικτές εταιρείες – όχι όλες – παραμένουν στην περιοχή, δείχνουν πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Οπως μεταδίδει το sigmalive, η επιλογή του σημείου γεώτρησης, σύμφωνα με παρουσίαση του υπουργείου Εξωτερικών προς τους πολιτικούς συντάκτες, έγινε μεν στη βάση των σεισμικών ερευνών που προηγήθηκαν, όπως φαίνεται και στον χάρτη, αλλά υπαγορεύτηκε, εκτιμάται, και από πολιτικούς λόγους.

Που ουδεμία σχέση έχουν με το διεθνές δίκαιο, το οποίο α λα κάρτ επικαλείται η Τουρκία, όχι για το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων, αλλά για το δικό της, αφού με τις αιτιάσεις της θέλει να περιορίσει την Κυπριακή ΑΟΖ κατά 69%.

«Αυτοί μόνο μιλάνε… »

Τα διεθνή εντάλματα σύλληψης κατά του προσωπικού του Fatih αλλά και ενάντια στους διευθυντές των υποστηρικτικών εταιρειών που παραμένουν, είχαν και έχουν αποτέλεσμα. Οχι όμως αρκετό.

Καθότι, υπέδειξαν οι διπλωμάτες στο υπουργείο Εξωτερικών, τελώντας εν αδίκω, η Τουρκία έδειξε ιδιαίτερη προσαρμοστικότητα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εξαγοράζοντας εταιρείες και αναγκαίο προσωπικό, προς επίρρωση του παράνομου στόχους της.

«Αυτοί μόνο μιλάνε, εμείς δεν δίνουμε προσοχή», είπε ο Μ. Τσαβούσολγου.

Η σχεδόν δεδομένη πλέον έναρξη γεώτρησης στην δυτική ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα από τον Πορθητή, αλλά και η προαναγγελία καθόδου και του δεύτερου βυθοτρύπανου Γιαβούζ λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, με την κυπριακή διπλωματία να δηλώνει, ίσως για πρώτη φορά, πως οι Τούρκοι ότι λένε σε τέτοιες περιπτώσεις, το κάνουν.

Η κίνηση του Γιαβούζ

Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το Γιαβούζ, όταν και εφόσον ενεργοποιηθεί θα κινηθεί στις περιοχές νοτίως της Καρπασίας, ίσως και πολύ κοντά σε αδειοδοτημένα από τη Δημοκρατία οικόπεδα.

Η πασιφανώς δύσκολη διαχείριση των εξελίξεων από την Κυπριακή Δημοκρατία, επιχειρείται να είναι ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή.

Και μέσα από παρουσιάσεις και τεκμηριωμένα νομικά, διπλωματικά και πολιτικά επιχειρήματα καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια να πείσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιβολή αποτρεπτικών κυρώσεων στην Αγκυρα.

Προσπάθεια που καλείται όμως να υπερβεί πολύ ψηλά εμπόδια, παρά το δίκαιο της Λευκωσίας.

Τα εντάλματα σύλληψης

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι αρχές της Κύπρου εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης των μελών του πληρώματος του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου που είναι αγκυροβολημένο κοντά στις ακτές της χώρας διότι φέρεται να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας χθες Πέμπτη.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι εκδόθηκαν εντάλματα. Ο αριθμός τους είναι διψήφιος», είπε ο κύπριος αξιωματούχος, αποφεύγοντας να κάνει περαιτέρω σχόλια.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας υποστήριξε τη 10η Ιουνίου, αντιδρώντας στις πληροφορίες περί έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης, που δεν είχαν ακόμη επιβεβαιωθεί από τη Λευκωσία, πως η κίνηση αυτή «ξεπερνά τα εσκαμμένα» και διεμήνυσε ότι θα υπάρξει η «απαραίτητη αντίδραση σε περίπτωση τέτοιας θρασύτητας», θυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στην κυπριακή ΑΟΖ

Το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο Fatih (Φατίχ, «Πορθητής») είναι αγκυροβολημένο δυτικά της Κύπρου από τον περασμένο μήνα, ενώ άλλο ένα τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο, το Yavuz, αναμένεται να μεταβεί ανατολικά της νήσου σύντομα.

Και οι δύο περιοχές ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζει η Λευκωσία.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, κυπριακές διπλωματικές πηγές επισήμαναν χθες ότι η έκδοση διψήφιου αριθμού ενταλμάτων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά «πονά» την Τουρκία.

Παρά το γεγονός ότι τα εντάλματα αυτά έχουν αποφέρει ορισμένα αποτελέσματα κατά των τουρκικών σχεδιασμών, στόχος της Αγκυρας είναι το πλοίο-γεωτρύπανο Φατίχ, που παραμένει από την 4η Μαΐου 36 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα, να προχωρήσει σε γεώτρηση, για την οποία η Τουρκία χρειάζεται τη συνεργασία άλλων, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.

Νομικά μέτρα κατά των εταιρειών

Για να προχωρήσει η διαδικασία γεώτρησης απαιτείται πάνω από ένας μήνας, εξήγησαν. Ωστόσο, η Λευκωσία κινείται ήδη με νομικά μέτρα εναντίον εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Βάσει της κυπριακής νομοθεσίας, η άμεση ή έμμεση συμμετοχή οποιασδήποτε εταιρείας χωρίς τη ρητή συναίνεση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ποινικό αδίκημα, που επισύρει ποινές όπως η επιβολή προστίμων 1 εκατομμυρίου ευρώ και πλέον καθώς και 5 ετών φυλάκισης.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλοι αξιωματούχοι των εταιρειών που διαπράττουν αδίκημα έχουν επίσης ποινική ευθύνη, ενώ σύμφωνα με τον κυπριακό ποινικό κώδικα, οποιοδήποτε πρόσωπο είναι συνεργός στη διάπραξη αδικήματος είναι επίσης ποινικά υπεύθυνο.

Για το εάν το Φατίχ προχώρησε ήδη σε γεώτρηση, οι πηγές ανέφεραν ότι η κατάσταση δεν είναι σαφής.

Η στάση της ΕΕ

Για τα εντάλματα επισήμαναν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους – υπουργείο Εξωτερικών, υπηρεσία Ενέργειας, Νομική Υπηρεσία και αστυνομία – λειτούργησαν με αποφασιστικότητα και υπήρξαν αποτελέσματα όσον αφορά τις εταιρείες που συνεργάζονται με την Τουρκία: είχαν νορβηγικό προσωπικό, οι Νορβηγοί σταμάτησαν να εργάζονται και τώρα έχουν αναλάβει Τούρκοι, σημείωσαν.

Οσον αφορά την πιθανότητα να αποφασιστούν μέτρα από πλευράς ΕΕ, στο πλαίσιο του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι πηγές σημείωσαν πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πάει στις Βρυξέλλες επιδιώκοντας να επιτύχει το μέγιστο.

Οι ευρωπαίοι εταίροι υποσχέθηκαν ότι θα δείξουν την αλληλεγγύη τους, κατά τη διπλωματία της Κύπρου, που αναμένει τα λόγια να μετατραπούν σε αποφάσεις και μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία τονίζει ότι η παρουσία του Φατίχ εντός κυπριακής υφαλοπρηπίδας/ΑΟΖ αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ η πρόκληση κλιμακώνεται με την ενδεχόμενη γεώτρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα