ΔΝΤ : Υπέρ της αύξησης της φορολόγησης των πλουσίων

00:23 10/1/2020 - Πηγή: To10.gr

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν την ενίσχυση της φορολόγησης των πλουσιότερων τμημάτων των κοινωνιών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες, σημείωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

 Σε ανάρτησή της, η επικεφαλής του IMF σημειώνει ότι η ανισότητα έχει καταστεί «μία από τις πλέον περίπλοκες και ανησυχητικές προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία» την τελευταία δεκαετία.

Δηλώνει ωστόσο αισιόδοξη ότι εκείνοι οι οποίοι χαράζουν πολιτικές έχουν τη δύναμη και τη θέληση να φέρουν

πραγματική αλλαγή στον συγκεκριμένο τομέα, παρά την πολιτική δυσκολία των μεταρρυθμιστικών τομών.

Ενοχλητική πρόκληση

Όπως μεταδίδει το CNBC σε ανάρτησή της στο blog του Ταμείου, η Κρισταλίνα Γεοργκίεβα, διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, χαρακτήρισε την ανισότητα ως «μία από τις πιο περίπλοκες και ενοχλητικές προκλήσεις στην παγκόσμια οικονομία» κατά την τελευταία δεκαετία.

Ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν την εξουσία να επιφέρουν πραγματική αλλαγή, παρά τις πολιτικές δυσκολίες εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ πρότεινε στις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους και να εξετάσουν την προοδευτικά αυξανόμενη φορολογία.

Αυξανόμενη φορολογία

«Η προοδευτικά αυξανόμενη φορολογία αποτελεί βασικό στοιχείο της αποτελεσματικής δημοσιονομικής πολιτικής», ανέφερε.

«Στην κορυφή της κατανομής του εισοδήματος, η έρευνά μας δείχνει ότι οι φορολογικοί συντελεστές μπορούν να αυξηθούν χωρίς να θυσιαστεί η οικονομική ανάπτυξη».

Το ΔΝΤ υπερασπίζεται από καιρό τις προοδευτικά αυξανόμενες φορολογικές πολιτικές, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν ένα από τα τρία βασικά μέσα αντιμετώπισης της ανισότητας.

Τα άλλα δύο είναι η αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων, που θα επέφερε την αύξηση της συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και η αναδιάρθρωση των πολιτικών για τις κοινωνικές δαπάνες, με τη διάθεση κονδυλίων σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και τις συντάξεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της ανισότητας στον πλούτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα